ITWatch

Vestager udskriver bøder for handel med hi-fi

Det har været for dyrt for EU-borgere at købe en række varer, herunder computere, slår EU's konkurrencekomissær fast. (Opdateret)

Foto: Geert Vanden Wijngaert

(Artikel opdateret 13:17 med informationer om sagerne i de enkelte virksomheder.)

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, udsteder tirsdag bøder i fire sager om nethandel, hvor virksomheder ulovligt har fastsat handelspriser.

Bøderne er udstedt til fire producenter af forskelligt elektronisk udstyr: Asus, Denon & Marantz, Philips og Pioneer.

Bøderne har en samlet værdi af 111 millioner euro. Bøderne er blevet sænket, da alle virksomheder har samarbejdet med EU-Kommissionen.

"Som resultat af disse fire virksomheders handlinger har millioner af europæiske forbrugere betalt højere priser for køkkenudstyr, hårtørrere, bærbare computere, høretelefoner og mange andre produkter. Det er i strid med EU's konkurrenceregler," siger Margrethe Vestager.

Kommissæren fremhæver, at markedet for nethandel vokser hastigt. Markedet har en værdi af 500 milliarder euro årligt, og over halvdelen af EU-borgerne benytter nettet som indkøbscenter.

De fire selskaber har anvendt et system med "faste priser eller minimumpriser" i salg på nettet. De har forhindret nethandlere i selv at fastsætte en pris på varen.

For Asus, som producerer computere og andet it-udstyr, udspringer sagen af, at det taiwanske selskab greb ind over for nethandlere i Frankrig og Tyskland, hvis de solgte varer til under virksomhedens ønskede salgspris.

På lignende vis fastholdt japanske Denon & Marantz priser i salg i Tyskland og Holland i perioden 2011 til 2015.

Hollandske Philips holdt i perioden 2011-2013 ifølge EU-Kommissionen prisen oppe på blandt andet køkkengrej, kaffemaskiner og støvsugere, der blev solgt i Frankrig.

Pioneer, der producerer musikanlæg og højttalere, bremsede i en periode nethandel med virksomhedens varer på tværs af grænser.

Formålet var, at den japanske virksomhed dermed kunne sælge til forskellige priser i EU-landene.

De fire virksomheder har fået en bødereduktion på enten 40 eller 50 procent.

/ritzau/

Google kan få ørerne i Vestagers maskine igen

Google truer med at tage betaling for Android 

Mere fra ITWatch

Relatel skifter direktør efter halvandet år

På mandag takker Casper Bøyesen af og bliver erstattet af Anders Kjær-Jensen i Nuuday-ejede Relatel. Den tidligere Eesy-direktør vil ikke revolutionere forretningen, men digitalisere sig til succes.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs