
(Artikel opdateret 13:17 med informationer om sagerne i de enkelte virksomheder.)
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, udsteder tirsdag bøder i fire sager om nethandel, hvor virksomheder ulovligt har fastsat handelspriser.
Bøderne er udstedt til fire producenter af forskelligt elektronisk udstyr: Asus, Denon & Marantz, Philips og Pioneer.
Bøderne har en samlet værdi af 111 millioner euro. Bøderne er blevet sænket, da alle virksomheder har samarbejdet med EU-Kommissionen.
"Som resultat af disse fire virksomheders handlinger har millioner af europæiske forbrugere betalt højere priser for køkkenudstyr, hårtørrere, bærbare computere, høretelefoner og mange andre produkter. Det er i strid med EU's konkurrenceregler," siger Margrethe Vestager.
Kommissæren fremhæver, at markedet for nethandel vokser hastigt. Markedet har en værdi af 500 milliarder euro årligt, og over halvdelen af EU-borgerne benytter nettet som indkøbscenter.
De fire selskaber har anvendt et system med "faste priser eller minimumpriser" i salg på nettet. De har forhindret nethandlere i selv at fastsætte en pris på varen.
For Asus, som producerer computere og andet it-udstyr, udspringer sagen af, at det taiwanske selskab greb ind over for nethandlere i Frankrig og Tyskland, hvis de solgte varer til under virksomhedens ønskede salgspris.
På lignende vis fastholdt japanske Denon & Marantz priser i salg i Tyskland og Holland i perioden 2011 til 2015.
Hollandske Philips holdt i perioden 2011-2013 ifølge EU-Kommissionen prisen oppe på blandt andet køkkengrej, kaffemaskiner og støvsugere, der blev solgt i Frankrig.
Pioneer, der producerer musikanlæg og højttalere, bremsede i en periode nethandel med virksomhedens varer på tværs af grænser.
Formålet var, at den japanske virksomhed dermed kunne sælge til forskellige priser i EU-landene.
De fire virksomheder har fået en bødereduktion på enten 40 eller 50 procent.
/ritzau/
Mere fra ITWatch
Radikale vil øge skattekredit-ordningen til gavn for udviklingstunge startups
Radikale Venstre har onsdag præsenteret et økonomisk udspil, der rummer bl.a. et forslag om at afsætte 2 mia. kr. til forskning, øgede skattekreditter til virksomheder uden overskud og en afskaffelse af den såkaldte iværksætterskat. Skattekreditordningen bruges blandt andet af nystartede it-virksomheder.