ITWatch

Hele verden kan følge med når Facebook-chef afhøres

Facebook-chef Mark Zuckerberg skal stilles til ansvar for omfattende misbrug af 2,7 millioner europæers data.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Andrew Harnik

Hele verden kan følge med når Facebook-chef afhøresFacebook-chef Mark Zuckerberg skal stilles til ansvar for omfattende misbrug af 2,7 millioner europæers data.

Når Mark Zuckerberg tirsdag klokken 18 sætter sig i den varme stol i EU-Parlamentet, kan hele verden følge med ved hjælp af livestreaming.

Facebook-chefen skal udspørges af formanden for EU-Parlamentet, Antonio Tajani, samt lederne af EU-Parlamentets politiske partier om en omfattende skandalesag, der handler om datamisbrug.

Det ventes, at Mark Zuckerberg under høringen i detaljer skal redegøre for, hvordan analyseselskabet Cambridge Analytica kunne høste 87 millioner Facebook-brugeres personlige data.

Heriblandt 2,7 millioner europæeres data.

Fake news på dagsordenen

Antonio Tajani har - foruden en diskussion om bedre datasikkerhed - ligeledes lagt op til at sætte fake news samt deling af illegalt indhold på dagsordenen.

Det glæder parlamentsformanden, at Zuckerberg har indvilget i at møde repræsentanter for 500 millioner europæere for åben skærm.

"Det er et tegn på respekt for lovgiveren af verdens største marked," siger Antonio Tajani.

I første omgang skulle høringen dog have været en lukket seance – under store protester fra adskillige EU-parlamentarikere.

Heriblandt formanden for den liberale gruppe, belgiske Guy Verhofstadt. Han nægtede at deltage, hvis mødet forblev lukket.

"EU-borgere har været mest påvirket af den seneste skandale og fortjener at høre sandheden," skriver Verhofstadt på Twitter.

Samtidig opfordrer han – ligesom flere EU-parlamentarikere – bekymrede borgere til at sende skarpe spørgsmål, som Mark Zuckerberg skal svare på.

Vil have offentlig høring

Også den grønne gruppe har presset på for en offentlig høring.

Det er essentielt for EU-borgere at kunne følge med i, om Zuckerberg er i stand til at svare på spørgsmål. Og om han kan forsikre, at lignende ikke gentager sig. 

Sådan lyder det fra Margrete Auken, der er medlem af den grønne gruppe.

"Det vigtige er, at alle kan følge med i, hvad der bliver spurgt om, og hvad Zuckerberg svarer."

"Når det foregår åbent eller bliver webstreamet, så kan det blive en tydeligere melding," siger hun.

Især ser hun frem til, om Zuckerberg er i stand til at overbevise EU om, at han kan og vil overholde den nye persondataforordning. 

Facebook-chefens besøg i Bruxelles falder sammen med, at forordningen træder i kraft 25. maj.

Forordningen skal sikre EU-borgeres personfølsomme oplysninger og undgå lignende skandaler i fremtiden.

Myndigheder kan fremover udstede bøder til virksomheder på op til fire procent af den årlige omsætning, hvis privat data uden tilladelse bliver delt med en tredje part.

/ritzau/

Facebook-boss kommer til høring i Europa-Parlamentet 

Religion, politik og seksualitet kan blive dyrt for Facebook 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs