ITWatch

Cambridge Analytica-kontorer ransaget af britisk datatilsyn

Flere kontorer, der tilhører Cambridge Analytica, bliver lørdag ransaget af en britisk datatilsynsmyndighed. Efterforskningen skal fastslå, om virksomheden ulovligt har skaffet oplysninger fra 50 mio. Facebook-profiler.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Jeff Roberson

Op mod en snes agenter fra en britisk datatilsynsmyndighed har indledt ransagninger af kontorer i London, som tilhører Cambridge Analytica - selskabet, som står i centrum af en skandale omkring Facebook.

En domstol i London gav fredag aften tilladelse til, at der foretages en ransagning af Cambridge Analyticas kontorer i London. 

Kort efter blev 18 agenter sendt ud til selskabets hovedkvarter i den britiske hovedstad for at gennemføre ransagningen.

Efterforskningen skal fastslå, hvorvidt Cambridge Analytica illegalt skaffede sig oplysninger fra Facebook-profiler for at bruge dem politisk.

Dommeren i sagen, Anthony James Leonard, siger, at han tirsdag i næste uge vil offentliggøre en fuld redegørelse om beslutningsgrundlaget.

"Dette er blot en del af en større efterforskning, som er iværksat for at få belyst anvendelsen af personlige data og analyser af dem til politiske formål," siger datatilsynsmyndigheden i en presseerklæring.

"Vi vil nu indsamle, vurdere og udforske bevismaterialet, før vi drager nogle konklusioner," hedder det videre.

I USA sendte et udvalg i Repræsentanternes Hus fredag en formel invitation til Facebooks topleder, Mark Zuckerberg, om at aflægge forklaring om misbrug af data fra 50 millioner amerikanske profiler.

"Der vil ved høringen være fokus på indsamling og salg af personlige oplysninger fra over 50 millioner af Facebooks brugere - muligvis uden deres vidende eller billigelse og i strid med Facebooks politik," skrev republikaneren Greg Walden, som leder energi- og handelsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Angiveligt har Cambridge Analytica brugt de mange data til at påvirke amerikanske vælgere op til præsidentvalget i 2016.

Facebook har afvist, at firmaet har gjort noget ulovligt. Virksomheden har også afvist beskyldninger om utilstrækkelig håndtering af brugerdata.

/ritzau/Reuters

Facebook: Kongressen kalder Zuckerberg til møde om skandale

Løkke om Facebook-undskyldning: No shit, Sherlock

Nu siger Mark Zuckerberg undskyld: Det var et tillidsbrud at udlevere så mange data

Facebooks chef indrømmer fejl og lover en bedre tjeneste

Britisk udvalg kræver Zuckerbergs svar på Trump-støtte 

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs