EG efter Sonlinc-opkøb: Nu får vi den kritiske masse, der skal til

Mandag købte EG konkurrenten Sonlinc, der specialiserer sig i software til forsyningssektoren. Dermed er EG nu klart den største spiller på markedet, hvor kunderne er begyndt at konsolidere sig.
Foto: Sebastian G. Brandenhoff
Foto: Sebastian G. Brandenhoff

I starten af ugen meddelte it-leverandøren EG, at selskabet havde opkøbt konkurrenten Sonlinc. De to selskaber vil ikke offentliggøre værdien af handlen, men den sker som et led i EG's strategi om at fokusere mere på branchesoftware. Herunder software til forsyningssektoren, hvor Sonlinc var EG's største konkurrent.

"Vi har en mission om at lave det bedste software til forsyningsbranchen inden for afregning, og det havde vi, før vi lavede opkøbet, og det har vi stadig. Men med opkøbet får vi en kritisk masse, der er væsentligt større, og så er det ikke nogen hemmelighed, at Sonlinc var vores største konkurrent," siger Johnny Iversen, divisionsdirektør i EG Citizen Solutions, der er selskabets samlede forretning på det offentlige område.

Tilsammen er EG og Sonlinc klart den største aktør på markedet for software til forsyningssektoren, og ifølge Johnny Iversen er en konsolideringsbølge i gang blandt forsyningsselskaberne. Derfor ser han også fordele i, at leverandør-siden af sektoren sætter gang i en konsolidering.

Det vil gøre det nemmere for it-leverandørerne at håndtere de store kunder, der kommer ud af konsolideringen.

"Vi ser ikke mange skift i markedet, og derfor vil en konsolidering være en fordel for EG i forhold til at kunne vækste i det marked," siger han.

Betyder det, at I ikke er færdige med at lave opkøb på det her felt?

"Vi kigger altid på flere opkøb. Men ingen konkrete. I hvert fald ikke på forsyning."

Konkurrencen er der stadig

Men selvom EG nu kan bryste sig af positionen som den store dreng i klassen, når det kommer til it-leverandører til forsyningssektoren, betyder det ikke, at konkurrencen er forduftet.

De andre spillere er på markedet er nemlig store selskaber som SAP og KMD, der må siges at have sine egne store muskler at spille med. Men de to store it-selskaber har slet ikke samme fokus på netop det her område, mener Johnny Iversen.

Derfor står EG i en gunstig position på markedet, vurderer han.

"Selvom vores konkurrenter som f.eks. KMD er store som selskab, så er det ikke, fordi KMD på nogen måde er nær så store, som vi var eller bliver tilsammen i forhold til medarbejdere og kunder på det her område," siger divisionsdirektøren og fortsætter:

"Så hele forskellen ligger i, at vi får så stor en kritisk masse af kompetencer inden for det område og får mulighederne for at lave nogle produkter til markedet, som er så meget bedre end konkurrenternes, og så får vi også mulighed for at lave de investeringer, der skal til, fordi det netop er et prioritetsområde for os."

Målet for EG's strategi på forsyningssektoren er at være størst og bedst på levering af it til afregning i sektoren i Danmark. Men EG har også en del kunder på det svenske marked, og med opkøbet af Sonlinc ser Johnny Iversen muligheder for at kigge på de andre nordiske markeder.

"Nu bliver vi markant dominerende"

For øverste chef i Sonlinc, Kaspar Mondrup, er det ikke første gang, han oplever at sidde i et selskab, som opkøbes af den største konkurrent. Da HP i sin tid købte Compaq, var Kaspar Mondrup ansat i en Compaq-afdeling, der blev integreret i HP. Så han har prøvet øvelsen før.

Det er en naturlig udvikling, når man taler selskaber af den størrelse, mener han, og ligesom Johnny Iversen ser han gode muligheder i at lægge de to selskaber sammen. Også selvom hans præcise rolle i processen ikke lægger fast endnu.

"Ser man på Danmark, er der ingen tvivl om, at Sonlinc var dominerende på el-afregning, og nu bliver vi markant dominerende, når vi lægger vores kundemasse sammen. Det, synes jeg, er enormt interessant rent forretningsmæssigt, og så er det ikke min rolle, der er i fokus," siger han.

Den endelige plan for integrationen af Sonlinc i EG er endnu ikke klar, og indtil den er, fortsætter Sonlinc sin forretning, forklarer han:

"For nærværende fortsætter vi som Sonlinc A/S, og så tager vi stilling til, hvordan vi vil gøre det fremadrettet. Det stykke arbejde er vi ikke færdige med i øjeblikket, men der er ingen tvivl om, at hensigten er at integrere."

Hvor lang tid integrationen kommer til at tage, vil Johnny Iversen ikke sætte dato på, da den fulde plan som skrevet endnu ikke er færdig. Men han er dog overbevist om, at de nye muskler i EG er klar til fuldt brug i løbet af næste år.

"Det er svært at estimere udviklingstiderne på de produkttilpasninger, der skal laves, men jeg tror, at næste år, så kører utility-butikken i EG og Sonlinc som et samlet setup med fuld power," siger Johnny Iversen.

EG køber dansk softwareselskab i hurtig handel

Derfor køber EG konkurrenten Sonlinc

EG styrker bestyrelsen med tunge profiler efter ejerskifte 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også