Innovationsfonden investerer for at skabe et grønnere internet

Ny infrastruktur for internettet ser dagens lys med universiteter og danske virksomheder som initiativtagere. Innovationsfonden investerer 40 millioner i projektet.
Leif Katsuo Oxenløwe, DTU
Leif Katsuo Oxenløwe, DTU

Nyt forskningsprojekt i samarbejde mellem to universiteter, 18 danske virksomheder og to brancheorganisationer får økonomisk rygstød af Innovationsfonden, fremgår det af en meddelelse.

Den statslige fond investerer 40 mio. kr.

Projektet er døbt Greencom, formålet er at skabe en platform for at kunne skabe et mere sikkert, hurtigere og mere energieffektivt internet.

”Internettet er både en nøgle til at bekæmpe klimaforandringer og en teknologisk udfordring. Det skyldes, at øget digitalisering kan hjælpe os med at reducere spild og spare store mængder energi bredt i samfundet. Men samtidig står internettets eget energiforbrug til at vokse eksponentielt, hvis ikke der udvikles nye og mere energieffektive kommunikationsteknologier,” lyder det fra professor på DTU, Leif Katsuo Oxenløwe.

Platformen skal kunne certificere såkaldte ICT-produkter gennem hele værdikæden, som gør det lettere at analysere CO2-udledningen.

Ifølge meddelelsen er det muligt at bespare udledningen med en faktor på 1,5, så for hvert ton CO2 udledt, vil halvanden ton kunne spares.

Men på sigt vil platformen kunne lave en besparelse på en faktor 10 på samtidig med, at sikkerheden på internettet vil blive forhøjet.

”Det grønne skal kunne måles og vejes - også i ICT-sektoren. Det vil give beviselige konkurrencefordele for netop danske virksomheder, der allerede er blandt de grønneste i verden,” lyder det fra projektleder Niels-Kristian Hersoug

Når projektet er søsat er det forventet, at op mod 10 pct. af Danmarks samlede elektricitetsforbrug kan blive sparet.

Projektet har et budget på 56 mio. kr. med en varighed på tre år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også