Debat: EU-støttet internet kan bremse private investeringer i digital infrastruktur

EU-planer om gratis internet vil svække teleselskabernes lyst til at bruge penge på digital infrastruktur som et kommende 5G-netværk, lyder det i et fælles debatindlæg fra Teleindustrien, IT-Branchen og Dansk Erhverv.
Teleselskabernes lyst til at investere i ny infrastruktur kan blive markant mindre, hvis de skal konkurrere med staten, skriver debattørerne. | Foto: ritzau/Thomas Borberg
Teleselskabernes lyst til at investere i ny infrastruktur kan blive markant mindre, hvis de skal konkurrere med staten, skriver debattørerne. | Foto: ritzau/Thomas Borberg

EU vil i løbet af de kommende to år bruge 120 mio. euro – svarende til 892 mio. kr. – på at realisere en plan om gratis internetforbindelser i mindst 6000-8000 kommuner i medlemslandene.

Det fremgår af den netop vedtagne WiFi4EU-plan, og den vækker bekymring, skriver direktør i Teleindustrien Jakob Willer, Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen og chefkonsulent hos Dansk Erhverv Poul Noer i et fælles debatindlæg i Børsen.

Et gratis, offentligt finansieret internet risikerer nemlig at udhule og bremse de private teleselskabers lyst til at udbygge deres egne digitale infrastrukturer, hvilket i sidste ende kan betyde dårligere netværk for forbrugerne. 

"Det at man fra offentlig side vil stille tjenester gratis til rådighed for brugerne – og samtidig ønsker at stimulere teleselskabernes investeringer – hænger ikke sammen. Vi opfordrer derfor kommunerne til at tænke sig godt om, inden de bruger skatteborgernes penge på at konkurrere med private," skriver de tre i debatindlægget, der samtidig peger på, at teleselskaberne herhjemme årligt investerer ca. seks mia. kr. i infrastruktur.

Nordjysk fiberselskab åbner sit net op for konkurrenter i 2018 

TDC vil ind på alle telenet i landet

Lilleholt vil først gennemgå bredbåndspulje fra 2018 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

HP efter stor rokade: Vi står et godt sted

For abonnenter