EU til mobilselskaber: Roaming en dårlig undskyldning for høje priser

Det er ikke rigtigt at give EU skylden for, at teleselskaberne hæver priserne.
Foto: /ritzau/AP/Manu Fernandez
Foto: /ritzau/AP/Manu Fernandez
AF RITZAU

"Kommissionen vil understrege, at roaming ikke kan bruges som undskyldning for prisstigninger," står der i et notat om det danske marked, som Ingeniøren har modtaget fra kommissionens danske kontor.

Baggrunden er de prisstigninger på 10 eller 20 kroner, som langt hovedparten af de danske mobilselskaber har bebudet på de mest udbredte abonnementer.

Teleselskaberne begrunder de øgede priser med nye EU-regler. Fra 15. juni skal det være gratis for kunderne at roame og benytte deres telefon til både data og tale i andre EU-lande.

Da de danske selskaber skal betale en grossistafgift til det udenlandske netværk, som kunderne benytter, vil det koste dem penge, og derfor varsler de prisstigninger inden 15. maj. Kunderne skal have en måned til at sige abonnementet op.

Notatet nævner ikke, hvad EU-Kommissionen vil gøre ved de stigende priser. Kommissionen henviser blandt andet til, at de nationale myndigheder skal sørge for, at roaming ikke får priserne til at stige i strid med reglerne.

I Danmark har Energitilsynet endnu ikke modtaget klager over prisstigninger. Til gengæld har tilsynet haft en udvidet dialog med mobilselskaberne og fulgt med i prisstigningerne i pressen og på selskabernes hjemmesider.

"Vi har fundet anledning til at skrive til enkelte selskaber, også tidligere, ud fra hvad vi har læst i pressen. Hverken selskabet eller kunden har interesse i at havne i et abonnement, som ikke er i overensstemmelse med reglerne," siger kontorchef Jakob Juul til Ingeniøren.

Han understreger, at selskaberne ikke må have to forskellige priser på nøjagtig samme produkt, en dyr pris med roaming og en billig pris uden roaming.

"De skal kunne argumentere for, at prisforskellen mellem abonnementerne skyldes andre elementer, da der ikke må opkræves en generel ekstrabetaling for EU-roaming," forklarer kontorchefen.

"EU-Kommissionen har en enorm interessere i det her og med god grund. Vi følger udviklingen, og får vi konkrete klager, skal vi nok behandle dem," siger Jakob Juul.

Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien stiller sig fuldstændig uforstående over for kommissionens kritik af de danske mobilselskaber.

"Vi har hele tiden advaret de danske myndigheder og kommissionen om, at prisstigninger vil blive konsekvensen," påpeger direktør Jakob Willer til Ingeniøren.

Han fremhæver igen grossistpriserne, som teleselskaberne betaler til hinanden.

Problemet for de danske selskaber er, at vi rejser langt mere til Sydeuropa, end sydens indbyggere besøger vores breddegrader. Derfor havner hovedparten af engrosregningen for roaming hos de nordeuropæiske teleselskaber.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også