TDC's finansdirektør tager livtag med investorerne

Der var langt fra udbredt tilfredshed, da TDC sænkede dividenden for 2016 til én krone. Beslutningen har samtidig resulteret i en udskiftning af visse investorer, men fra TDC's side er der ingen tvivl om, at beslutningen var den rette.
Foto: Teis Bruno
Foto: Teis Bruno

Hos Danmarks største teleudbyder, TDC, har det sidste år budt på en større udskiftning i investorkredsen, siden man besluttede at halvere dividenden, og dermed aktionærudbyttet, til én krone. En beslutning, som ikke alle parter var lige tilfredse med.

"De første møder med investorerne var ikke lige behagelige, og nogle af de rigtigt utilfredse investorer har solgt ud, mens vi har fået andre ind. Vi blev jo set som et udbytteselskab, og mange aktionærer havde investeret i os ud fra den betragtning," lyder det fra finansdirektør i TDC Group, Stig Pastwa.

Ifølge Stig Pastwa, som tiltrådte fire måneder efter halveringen af dividenden, har tonen dog ændret sig markant siden. Faktisk så meget, at han på de kvartalsvise investormøder bliver mødt med positive miner fra investorerne.

"De giver udtryk for, at vi er på rette vej, og at vi leverer som lovet. Aktiekursen har haft en fornuftig udvikling, og det er jo deres måde at tilkendegive deres tilfredshed på, for de køber jo ind i fremtiden," fortæller han.

En kontroversiel beslutning

Beslutningen om at sænke udbetalingen af dividenden var kontroversiel for selskabet. TDC var fra 2006 til 2010 ejet af fem store kapitalfonde, som gerne ville afnotere selskabet, men på grund af et opgør med storinvestoren ATP, som nægtede at sælge, forblev TDC på det danske aktiemarked som børsnoteret selskab.

Fra 2010 blev TDC reintroduceret på aktiemarkedet af de fem fonde, der dermed startede udsalget af TDC-aktier. Det var midt under den hektiske del af finanskrisen, og TDC blev solgt som et alternativ til de faldende aktiekurser. I stedet blev TDC erklæret som en aktie, der ikke ville stige alverden, men til gengæld lovede selskabets daværende ejere, at TDC ville udbetale et højt udbytte. En såkaldt obligationslignende aktie.

I takt med at TDC har foretaget investeringer i milliardklassen i form af eksempelvis det norske tilkøb Gets, har man dog skruet ned for udbetalingerne af udbytter. Det har vakt harme blandt nogle investorer, hvoraf flere efterfølgende solgte ud af deres aktieposter.

Nyt investorfokus

Udskiftningen blandt investorerne har også betydet, at TDC i højere grad kan fokusere på en langvarig styrkelse af forretningen, idet investorerne ikke nødvendigvis forventer de samme høje afkast efter endt regnskabsår. I stedet har investorgruppen vist et større fokus på eksempelvis investeringer i virksomheden.

"Vi har vist, at vi har bundet ud på cash flowet, ligesom vi forhåbentlig snart bunder ud på ebitda - og nu skal vi vise, at vi derfra kan skabe vækst. Det er den historie, de køber ind på," fortæller Stig Pastwa.

Han pointerer, at de tilbagevendende historier om indtjeningsdyk og andre udfordringer ikke har den samme effekt på de nye investorer.

"Hver gang nogen skriver, at vores indtjening styrtdykker, eller vi tjener en mia. kr. mindre, er det fuldt forventet af vores investorer med tanke på den industri, vi er i. Ud fra deres optik gør vi de rigtige ting, og det tilkendegiver de også."

Hos TDC oplevede man sidste år et resultatmæssigt fald på næsten én mia. kr. og forventningen for 2017 er et fald på yderligere 200 mio. kr. Ambitionen er dog, at forretningen fra 2018 vil være skåret så meget til, delvis som følge af sammenlægningen mellem TDC Privat og Yousee og reduceret kundeafgang, at man vil opleve fornyet vækst.

"Vi taber i dag langt færre kunder end tidligere. Vi vinder også flere kunder, men vi taber langt færre, end vi tidligere har gjort, så vi får skabt en bedre bund under forretningen, som vi kan bruge til at skabe yderligere vækst," siger Stig Pastwa.

Hæver dividenden "en smule"

Hvad angår den omstridte dividende, så tegner 2018 til at blive en smule bedre for investorerne, hvad angår et kommende afkast.

"I TDC ser vi én krone i udbytte som bunden. Selvfølgelig skal vi have resultaterne på plads og midlerne til rådighed, men vi har meldt ud, at ambitionen er at hæve udbyttet med fem pct. til 1,05 kr. pr. aktie for 2017," fortæller Stig Pastwa og understreger, at der trods alt ikke er tale om småpenge.

"Fem pct. lyder selvfølgelig ikke som det helt store, men vi skal huske på, at renter er ikke-eksisterende for øjeblikket. Så kan vi hæve den med fem procent, er det noget, investorerne tager fint imod," siger Stig Pastwa.

I kroner og ører svarer de fem pct. til en samlet forøgelse af udbyttet i størrelsesordenen 40 mio. kr., så TDC Group i alt udbetaler 850 mio. kr. til investorerne.

TDC: Storaktionær går under 5 pct. af kapital 

Bluegarden solgt til norske Visma 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Photo: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også