Kinesisk telegigant tilbage på sporet trods sanktioner

Ken Hu, bestyrelsesformand i Huawei, vurderer, at selskabet har redet stormen af, efter teleselskabet i 2023 nåede sin højeste omsætning siden 2020. 
Foto: Wang Zhao
Foto: Wang Zhao
Af Marketwire

Det sanktionsramte kinesiske teknologiselskab Huawei Technologies er stort set tilbage på sporet på trods af de amerikanske forbud og anklager om spionage til fordel for Kina.

Det skriver Nikkei Asia.

Selskabets omsætning i 2023 nåede det højeste niveau siden 2020, og bestyrelsesformand Ken Hu vurderer, at selskabet har formået at ride stormen af. Omsætning blev mere end 700 mia. yuan (663 mia. kr.) i 2023, svarende til en stigning på mere end 9 pct. i forhold til året før.

Washington sortlistede Huawei første gang i 2019 og skærpede yderligere eksportkontrollen af virksomheden i 2020, efter at have betegnet den kinesiske koncern som en national sikkerhedsrisiko.

”Vi har været i stand til at overleve og vokse, men vi har stadig alvorlige udfordringer foran os. Geopolitisk og økonomisk usikkerhed er der masser af, mens teknologirestriktioner og handelsbarrierer fortsat har indflydelse på verden. Det omformer forretningsmodeller og den globale værdikæde,” siger Ken Hu i et notat til kunder og medarbejdere.

Huaweis resultater kommer samtidig med med, at Beijing har lanceret adskillige gengældelsesforanstaltninger mod Vesten med blandt andet forbud mod brug af iPhones i regeringskontrollerede selskaber og indførelse af eksportkontrol på vigtige råmaterialer til elektronikindustrien som grafit, gallium og sjældne jordarter.

Det kinesiske firma overgik forventningerne for 2023, og planlægger at ”fordoble” indsatsen i 2024. Senest har Huawei lanceret en 5G Pro-smartphone med en intern- udviklet 5G-mobilchip. Det er den første lancering, siden virksomheden, der engang var verdens næststørste smartphone-producent, mistede adgangen til vitale chips på grund af Washingtons restriktioner.

Huawei har gennemført størstedelen af skiftet til et selvudviklet ERP (enterprise resource planning) system for mere end 200 datterselskaber globalt, hvilket reducerer afhængigheden af udenlandske softwareudviklere såsom amerikanske SAP.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også