Målet om EU's internetudvidelse kræver mindst 200 milliarder euro

EU-Kommissionen rækker ud til regeringerne, i håb om at de vil finansiere netværksudvidelse i landdistrikter.
Danmark har en god dækning med fiber. Men ifølge EU-kommissionen skal der skrues op for investeringerne i EU. | Foto: Norlys/pr
Danmark har en god dækning med fiber. Men ifølge EU-kommissionen skal der skrues op for investeringerne i EU. | Foto: Norlys/pr
Ritzau

EU skal investere mindst 200 milliarder euro for at nå 2030-målet for internettilgængelighed i medlemsstaterne.

Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om den første ”State of the Digital Decade”-rapport.

”Rapportens budskab er klart. Vi bliver nødt til at accelererer vores indsats for at nå 2030-målene, siger Thierry Breton, som er kommissær med ansvar for det indre marked,” ifølge meddelelsen.

I målet indgår det, at en gigabit internetforbindelse skal være tilgængelig for alle, og at 5G-netværk skal dække alle befolkede områder.

For at opnå den hurtige gigabithastighed er fibernet en vigtig del af pakken. Det er dog kun 56 procent af husholdninger i medlemsstaterne, der har adgang til en fiberforbindelse.

Hvad 5G angår er det tilgængeligt for 81 procent af befolkningerne, men i landdistrikter falder dækningen til 51 procent af borgerne.

Kommissionen skriver også, at de nuværende 5G-forbindelserne ikke lever op til brugernes forventninger og virksomheders behov.

Kommissionen mener, at regeringerne skal finansierer udbygningen af telemaster og netværk i landdistrikter og andre områder, hvor det ikke er profitabelt at gøre det for virksomheder.

For at nå i mål og fylde hullerne ud, hvor der stadig ikke er internet tilgængeligt, skal der investeres mindst 200 milliarder euro.

Ud over netværksudvidelsen bliver målet om halvlederproduktion i EU også vendt i rapporten.

Halvledere bliver brugt til at lave mikrochips, som bruges i computere, mobiltelefoner, biler og et stort antal andre elektriske opfindelser.

I 2030 vil man have fordoblet produktionen af halvledere, så EU-medlemsstaterne står for 20 procent af den globale produktion af halvledere.

Det pointeres yderligere af kommissionen, at de fleste lande er godt på vej i digitaliseringen af offentlige tjenester og sundhedsjournaler.

Der er dog stadig et stort behov for udvikling af systemer, hvor information om borgere og offentlige tjenester kan deles på tværs af grænserne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også