Tele-topchef på slap line: "Jeg kan se, at det er en alkoholfri øl – det kan man simpelthen ikke servere for en dansker"

Globalconnects topchef Martin Lippert kom på slap line ved stor svensk telekonference, hvor han dels udstak linjen for selskabet, fortalte om sin lederstil og sammenlignede sig selv med et flodsvin.
Martin Lippert (tv.), adm. direktør for Globalconnect, i samtale med Mats Sjödin til den svenske Telekomgalan. | Foto: Jakob Skouboe
Martin Lippert (tv.), adm. direktør for Globalconnect, i samtale med Mats Sjödin til den svenske Telekomgalan. | Foto: Jakob Skouboe

Martin Lippert er i den grad kommet på banen igen i den danske telebranche.

Han er i spidsen for et af de største vækstinitiativer herhjemme, hvor han leder Globalconnect, Broadnet og IP-Only fordelt på henholdsvis Danmark, Norge og Sverige. Anført af den svenske børsnoterede kapitalfond EQT skal han opbygge et pan-skandinavisk teleselskab.

I dag består selskabet sammenlagt af 2000 ansatte, men agendaen er yderligere vækst, må man forstå.

Men at Martin Lippert, der har haft en lang karriere i TDC bag sig, har en selvironisk tilgang til både sig selv og ledelse, lod han skinne klart igennem, da han var inviteret på den netop afholdte Telekomgalan i Stockholm.

Her var hele svensk teleindustri samlet, anført af giganten Ericsson, men striber af selskaberne har også store aktiviteter i Danmark, hvorfor Lippert var relevant for svenskerne at stifte bekendskab med.

På scenen interviewede redaktør Mats Sjödin, der står i spidsen for Telekomnyheterna, Martin Lippert. Her satte den dansek topchef ord på, hvordan han overhovedet kom ind i telebranchen.

"Jeg har arbejdet i telebranchen hele mit liv, ikke fordi jeg er uddannet til det eller på grund af en særskilt stor interesse for det fra starten, men fordi jeg er endt her. Mit første job var i et selskab, der i dag indgår i det, som er Atea," sagde han.

Martin Lippert kom videre til TDC, hvor han har haft en stribe jobs.

"Det var dengang, at staten solgte aktierne til private, og var man bare gennemsnitlig, kunne man få en hurtig karriere i det selskab. Man sendte mange af de oprindelige folk ud af selskabet, og det skabte muligheder," sagde han.

Frem og tilbage til TDC

Derfra rykkede Martin Lippert til Mach i Luxenbourg, som var et frasolgt tidligere TDC-selskab, hvor han var direktør i en årrække for igen at vende tilbage til TDC. Herfra rykkede han til norske Broadnet, som i dag indgår i den nordiske fusion af teleselskaber med Globalconnect i spidsen, som han i dag er koncernchef for.

Martin Lippert fik under interviewet serveret en øl af de svenske værter.

"Jeg kan se, at det er en alkoholfri øl. Det kan man simpelthen ikke servere for en dansker." 

"Men vi er i Sverige," indvendte Mats Sjödin.

"Ja, men det kan man ikke," sagde Lippert med et stort grin og placerede sig i stolen.

Den danske topchef blev herefter stillet en stribe spørgsmål, der gjorde det klart for de mange svenske tilhørere, hvad det er for en udfordrer, Sverige har fået ombord.

Hvornår er du den bedste chef?

"Når jeg møder modstand og bliver udfordret, som jeg skal håndtere."

Foto: Jakob Skouboe
Foto: Jakob Skouboe

Hvornår er du den værste?

"Når jeg bliver utålmodig. Og det er jeg dagligt. Jeg har det bedst, når jeg er sammen med folk, der vil opnå noget og få noget til at ske. Omvendt gør det mig sur, hvis folk er ligeglade."

Hvornår reflekterer du?

"Det gør jeg hele tiden, og det er utroligt vigtigt. Det er en kraftfuld måde at udvikle virksomheden på. Jeg gør det altid. Mellem møder, i flyet. Alle steder."

Har du en rollemodel?

"Nej, jeg har mange mennesker, der imponerer mig, men jeg har ingen rollemodel faktisk," sagde Martin Lippert, som efter lidt betænkningstid ændrede svaret.

Indisk inspiration

"Og dog, jeg har mødt en, da jeg var i Luxembourg. Han var inder, en meget imponerende fyr, han voksede op i den nedre del af middelklassen i New Delhi, arbejdede sig op til at få et schollarship på MIT (amerikansk eliteuniversitet, red.) og blev chef for sin egen virksomhed, som vi overtog. Jeg arbejdede med ham i 18 måneder," forklarede Lippert.

"Han havde en evne til at give folk feed back på en meget direkte og ret brutal måde. Han kunne sige, at det her er virkelig noget skidt, men folk blev glade for det og var virkelig glade for hans feedback. Det var jeg ret imponeret over, og det har jeg lært meget af."

Hvad mener du, at ledere skal være bedre til?

"Refleksioner, men det har jeg sagt. Men de skal give feedback, det er mange utroligt dårlige til. Ville de store svenske tennisspillere blive det, de blev, uden en træner, der hjalp dem? Nej, og det samme gælder ansatte i en virksomhed. Så man skal bruge tilbagemeldinger. Mange ledere er bange for at gøre det."

Hvad skal ledere gøre mindre af?

"De skal beskæftige sig mindre med politik og bruge mindre tid på at forklare, hvorfor de ikke kan opnå det, de vil."

Hvad skal du opnå mere som leder?

"Masser. Skal jeg bare nævne et par ting, så er det ikke at blive spist af dagligdagen. Det sker nemt. Det distraherer dig fra de meget vigtige ting, du skal som leder. Derfor uddelegerer jeg en masse. Jeg vil ikke sige, at jeg er en kontroltype. Jeg bruger meget tid på at udvælge mit lederteam, men når det er gjort, venter jeg, at de når i mål med det, de skal. Så man kan kan sige, at jeg uddelegerer så meget som muligt."

Hvordan har du det med konflikter?

"Godt. Der er en masse energi i konflikter. Ikke alle danskere er gode til dette, men man skal tage konflikter for at komme videre," lød det fra Martin Lippert, som tilføjede:

"Gør man det ikke, kan blive meget ødelæggende for en organisation. Jeg kan give kraftigt udtryk for, at jeg er uenig med en, men jeg er kun sådan i maksimalt 45 minutter, så er jeg kommet videre."

Mats Sjödin spurgte efterfølgende ind til Globalconnect og ejerkredsens overtagelse af det svenske selskab IP-Only. IP-Only er voldsomt kritiseret i den svenske offentlighed for ikke at have kunnet levere, hvad man har lovet.

"Mit første indtryk er, at vi er ret ens, de tre landes selskaber. Jeg kan se, at vi har overtaget et godt selskab, hvor der er mange synergier. Der er et godt kulturrelt match mellem de tre selskaber," sagde topchefen og blev bedt om at svare på, om der kommer fyringer.

"Selvom vi er ejet af en kapitalfond, er synergierne i vores selskab faktisk ikke primært økonomiske. Der er et hul i markedet, hvor vi kan udnytte hinandens styrker og bygge derfra. Vi er tæt på sammenlagt 2000 medarbejdere, vi er ret store allerede. Vi er et pan-skandinavisk selskab, der kan sammenligne os med de helt store," fastslog Martin Lippert.

Kan hente nye folk

Han forklarede, at med den nye størrelse kan man nu tiltrække folk, man ikke kunne før.

"Og vi ser ikke på cost-cutting nu, som jeg vil vædde på, at de ser på i de store traditionelle teleselskaber på denne tid af året. Vi har et stærkt finansielt bagland og skal ud og vokse yderligere."

Hvad skal det samlede fusionerede selskab ende med at hedde?

"Vi kører en proces internt. Jeg har sat et team til at køre det, og jeg ved ikke, hvad de arbejder på lige nu, men jeg kender den deadline, der er for deres arbejde."

Vil I ekspanderer videre?

"Vi ekspanderer, men vi er i Sverige, Norge, Danmark og det nordlige Tyskland. Samt vi har netværk i Finland, hvor vi har backbone. Men det er så også det, nu og her."

Seancen var ved at være forbi, da Mats Sjödin afslutningsvis bedte Martin Lippert beskrive sig selv, hvis han var et dyr.

"Så var jeg et flodsvin," lød det fra Lippert til tilhørernes store morskab.

"På svensk må det være et vattensvin. Det lever i Amazonas og kan klare sig selv. Det skal være hurtigt og agilt, når det er påkrævet. Og så er flodsvinets fjender de store fede anakondaer, der ligger dovent i træerne og venter på at lade sig falde ned og æde flodsvinet. Eller vattensvinet. Sådan et opfatter jeg mig som," sagde Lippert.

Globalconnects nye landechef vil have flere produkter til erhvervskunder 

Globalconnect-boss træder ind i ny bestyrelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også