Ericsson er tilbage i varmen: Har mere end tredoblet antallet af ansatte i Danmark

Med 5G kommer der nye muligheder for at bygge lokale netværk for supersygehuse og virksomheder. Men Ericsson vil ikke gå uden om mellemledet i form af teleoperatørerne, siger dansk landechef efter nogle år, hvor den svenske virksomhed har spillet en perifer rolle herhjemme. 
Niclas Backlund har fået tre gange så mange ansatte under sig, siden han blev dansk landechef for Ericsson 1. januar 2018. | Foto: PR
Niclas Backlund har fået tre gange så mange ansatte under sig, siden han blev dansk landechef for Ericsson 1. januar 2018. | Foto: PR

På få år har Ericsson opbygget en organisation i Danmark, som har fået langt mere slagkraft end tidligere. Siden Niclas Backlund tiltrådte som landechef i starten af 2018, er det danske kontor vokset fra 60 til 200 ansatte.

"I Danmark har vi opbygget en organisation, som kan håndtere alle typer af spørgsmål. Det er en luksus. Jeg har et team, som jeg kan tage med, når vi skal drøfte forskellige områder med vores kunder, som eksempelvis installation af radioudstyr på master, operations eller outsourcing," fortæller han til ITWatch.

Det er 90 år siden, Ericsson rykkede ind i Danmark, men i 2013 blev selskabet skubbet ud i mørket, da det største teleselskab herhjemme, TDC, valgte kinesiske Huawei som sin primære partner til at bygge 4G.

Men nu er Ericsson tilbage i varmen, og med det genopståede partnerskab med TDC som springbræt er det svenske selskab klar til at sætte tryk på udrulningen af 5G.

I den forbindelse kommer teleoperatører som TDC til at spille en nøglerolle.

Niclas Backlund ser store muligheder i at sælge varer til de kommende supersygehuse eller virksomheder inden for udvalgte industrier, men det skal ske i samspil med teleoperatørerne. Den svenske netværksleverandør kommer ikke til på egen hånd at tage fat i de mange kunder, der med 5G får interesse i at få bygget deres egne lokale netværk.

"Vi vil arbejde sammen med teleoperatørerne og sikre, at de kan tage affære i forhold til eksempelvis supersygehuse. Vi tror ikke, at vi har skalaen mod markedet til at kunne håndtere så mange nye kunder. Hvis vores kunder i form af teleoperatørerne kan adressere denne mulighed på en god måde, så er det godt for os," siger han.

Fokus på kernekunder

På globalt plan fik selskabet ny strategi i 2017, da Börje Ekholm tiltrådte som adm. direktør. Den handlede om at fokusere forretningen, og derfor skulle man fremover følge to pejlemærker. Det ene var at satse på 5G. Siden har Ericsson haft en nettotilvækst på 4000 ingeniører – ud af en samlet medarbejderstab på 95.000, hvoraf 24.800 arbejder med R&D.

Det andet pejlemærke handlede om at fokusere på sine kernekunder i form af teleoperatørerne. Derfor var en fjer i hatten, da Ericsson overtog driften af TDC's mobilnet fra Huawei.

Netop Huawei har været i vælten i den vestlige verden, fordi der er opstået frygt for, at selskabets net bliver brugt til spionage af den kinesiske stat. Men Niclas Backlund vil ikke kommentere, om det er en konkurrencefordel for Ericsson at være et svensk selskab.

"Jeg kommenterer ikke konkurrenter. Vi fokuserer på at være bedst og vil vinde på at være førende på teknologien."

Står på tærsklen

Ericssons omsætning bliver stadig holdt oppe af de udbredte teknologier 3G og 4G, men det er næste generation af mobilteknologi, 5G, som fylder mest i landechefens talestrøm.

"Trenden omkring 5G er global, og alle teleoperatører må forholde sig til det. Så 5G er en vækstmotor for Ericsson - vi ser at alle operatører skal mod 5G. Så det er bare et spørgsmål om, hvornår man gør det," siger han. 

Ifølge Niclas Backlund kommer 5G til at være en motor i en digitalisering af samfundet, som vi endnu kun står på tærsklen til.

"Der er en masse anvendelsesområder, som vil vise sig hurtigt, så snart 5G-nettet er på plads. Eksempelvis inden for sundhedssektoren, hvor Danmark bygger nye supersygehuse. Eller i energisektoren, hvor der er mange vigtige selskaber i Danmark, som arbejder med vindmøller."

Som sagt vil Ericsson ikke på egen hånd bygge netværk til alle de mange industrier, hvor mulighederne med 5G i Niclas Backlunds øjne er mange. Det skal ske via teleoperatørerne.

Hvordan sikrer du dig så, at teleselskaberne forfølger den agenda, du gerne vil have?

"Det er et godt spørgsmål. Vi kan ikke styre, hvor vores kunder vælger at fokusere. Men vi prøver at hjælpe til med indsigter fra markederne. Eksempelvis investerer vi i at forstå, hvad der sker i markederne og deler det i vores netværk med kunderne. Når vi ser, at noget fungerer rigtig godt i Sydkorea, som har været meget tidligt ude med 5G, så bringer vi den indsigt til vores kunder i Danmark."

Blandt teleoperatørerne er det et hovedbrud, hvordan man sikrer en holdbar forretningsmodel, når der skal investeres i 5G. Det kan være svært at se, hvor efterspørglsen skal komme fra, når privatkunderne i dag fint kan streame videotjenester over 4G-nettet, som også kan håndtere en masse M2M-løsninger. Altså maskiner, der kommunikerer med hinanden.

Fire forretningsmuligheder

Konkret ser Ericsson fire forretningsmuligheder med 5G. Det ene handler om at reagere på efterspørgslen efter data, som bare vokser. Ifølge Energistyrelsen er dataforbruget på mobilnettet herhjemme vokset med 41 pct. fra andet halvår 2017 til andet halvår af 2018.

"Så man er nødt til at forbedre nettene for at kunne fastholde tilvæksten," påpeger Niclas Backlund.

Den anden er IoT i bred forstand, hvor millioner af dimser kan blive koblet op på nettet. Det tredje er fixed wireless access, altså bredbånd over mobilnettet, som kan være konkurrencedygtigt de steder, hvor det er for dyrt at grave hurtigt bredbånd ned i jorden.

"Og så er der samfundskritisk IoT inden for eksempelvis produktion, sundhed og energi," påpeger Niclas Backlund og fremhæver, at man i sundhedssektoren på sigt skal kunne diagnosticere patienterne på afstand via en række målere.

Niclas Backlund understreger, at man skal forstå 5G som noget fundamentalt nyt sammenlignet med de tidligere mobilteknologier 2G, 3G og 4G. De havde alle forbrugeren i centrum og gjorde det lettere at ringe og bruge data.

"Frem til 4G har det handlet om forbrugeren. Jovist, har vi opkoblet IoT-devices, men det er begrænset. 5G er en helt anden tilgang. Vi bygger en samfundskritisk funktion, hvor alting over tid vil blive koblet op, og man skaber store forbedringer for selskaber og myndigheder."

"I fremtiden kommer vi til at bygge net på andre præmisser, så de skal kunne håndtere samfundskritiske funktioner. Det er den store forskel – og så er det op til vores kunder at indfri det og sørge for, at samfundet vil betale for det."

Niclas Backlund blev ansat i Ericsson for 19 år siden og har en uddannelse som civiløkonom. Han er med egne ord stolt af at arbejde i et selskab, der har en større mission om at udvikle teknologi for at forbedre verden.

"Det tror jeg meget stærkt på personligt. Vi har en positiv påvirkning på det danske samfund – det er en vigtig sag for os at tilbyde teknologi, som gør samfundet bedre."

Hård konkurrence

Han har været vidt omkring i sin tid hos det svenske selskab. I 2000'erne arbejdede han syv år i Afrika med base i Johannesburg, hvor han byggede mobilnetværk op fra ingenting på hele kontinentet.

"Det var utroligt spændende periode. Derefter tilbragte jeg to år i Rusland, dengang 4G skulle rulles ud."

Efter Rusland arbejde han med Asien og tog de første spadestik til 5G. Nu er han rykket tilbage til Skandinavien og er klar til at få bygget 5G i Danmark, Island, Færøerne og Grønland, som bliver serviceret fra Ericssons kontor i København.

Han har bosat sig i København – langt væk fra hjemstavnen Umeå i det nordlige Sverige mere end 600 km nord for Stockholm.

"Jeg har altid haft en fascination for Danmark. Der er en atmosfære her, som vi ikke har i Sverige. Man siger, hvad man tænker. Det er let at arbejde med det."

"Samtidig er der hård konkurrence på mobilmarkedet her, så det gør, at der kommer nye idéer. Operatørerne er oppe på tæerne og vil hele tiden forbedre deres produkt. Så det er inspirerende."

Teknologisk er Europa godt med i 5G-kapløbet, men politisk halter vi ifølge Niclas Backlund efter eksempelvis Sydkorea og USA. De afgørende frekvenser har endnu ikke været sent i auktion herhjemme. 

"Europa har en udfordring, fordi vi er bagefter USA og dele af Asien lige nu. Men det handler ikke om teknologien som sådan, det er mere et politisk spørgsmål. I mange europæiske lande inklusive Danmark har licenserne til at anvende 3,5 Ghz-båndet ikke endnu være i auktion."

"Jeg tror ikke, vi vil have et problem, hvis vi følger den plan, som Energistyrelsen har annonceret. Men det må ikke blive mere forsinket, for der er en risiko, hvis Danmark kommer for sent ind på 5G. Så får vi ikke udnyttet alle de nye muligheder."

I Niclas Backlunds øjne er det uundgåeligt for teleoperatørerne at bygge 5G-netværk. Han fremhæver, at man har diskuteret 5G i mange år, og at der ikke længere bliver sat spørgsmålstegn ved, om den omtalte mobilteknologi kommer.

"I mine øjne forstår alle kunder fordelene og mulighederne. Så skal vi diskutere, hvilke industrier man skal gå efter, og hvor mange penge man kan tjene. Den diskussion pågår - og som teleoperatør er det en analyse man bør lave," siger han.

"Men den diskussion fylder mindre end tidligere. Jeg tror, at operatørerne ser en mulighed i at anvende 5G. Og en stor drivkraft er, at man er nødt til at gøre noget med nettene, for efterspørglen er der. Og hvis man ikke gør noget, så vil nettenes performance falde. Så uanset hvad, må man gøre noget."

3 bruger Huawei: "Hvis myndighederne synes det er et problem skal de sige det"

Ericsson efter TDC-aftale: Danmark skal være en global frontrunner på 5G 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også