Telia-team har over 20 år på bagen: Nu står de over for en ny tele-generation

Tre Telia-medarbejdere kender telebranchen på godt og ondt efter over 20 år. Nu står de overfor en ny 5G-udrulning, som stiller nye krav til deres arbejde.
Lars Kvist og Bjørn Søndergaard har været kollegaer i over 20 år i telebranchen. Nu står de overfor en 5G-udrulning. | Foto: Iben Schmidt
Lars Kvist og Bjørn Søndergaard har været kollegaer i over 20 år i telebranchen. Nu står de overfor en 5G-udrulning. | Foto: Iben Schmidt

Lars Kvist Christensen og kollegerne Ina Rasmussen og Bjørn Søndergaard har været i telebranchen fra dengang, man talte om 2G og bærefrekvenser. Nu står de overfor næste generation af mobilnettet –  nemlig 5G-netværket.

De har alle over 20 år på bagen i branchen og arbejder i dag i Telias afdeling for netværksudrulning, som Lars Kvist Christensen er leder af.

Dengang, han startede sin tele-karriere som elinstallatør i NCC Telecom i 1999, så telemarkedet dog markant anderledes ud end i dag, hvor man taler om netværk, der skal understøtte ting som selvkørende biler, sikkerhedskrav og hård konkurrence.

"Den streaming-kultur, der er i dag, er en af de ting, der stiller større krav til kapacitet og sætter store krav til netværket," siger Lars Kvist Christensen.

Han står på toppen af en kontorbygning og kigger ud over Amager, der er plastret til med mobilsites ligesom resten af København. Overgangen til 5G kræver, at infrastrukturen udbygges med et betydeligt antal nye maste- og antennepositioner.

ITWatch har mødt Lars Kvist Christensen og den afdeling, han er chef for, som lige nu står overfor en kommende 5G-bølge. Her skal afdelingen sørge for at træffe de rigtige valg rent forretningsmæssigt og praktisk, når det kommer til leverandørvalg og kortlægning.

"Jeg ser os som maskinrummet i Telia," siger han og tilføjer:

"Hvis man ikke kender den maskine, der skal fragte en fra a til b, så kan man spejde meget efter, hvilken retning man skal i. Du når aldrig derhen, med mindre maskinrummet fungerer," siger han.

Et lille land med mange leverandører

Danmark er et lille land befolkningstæthedsmæssigt med flere store teleleverandører. Konkurrencen på markedet er blevet hårdere med tiden, siden Lars Kvist Christensen startede karrieren i 1999, og det kan mærkes, siger han.

"Telebranchen er blevet mere kostfokuseret, fra da jeg startede min karriere. Det er jo også et udtryk for, at vi befinder os i et presset marked," siger han og tilføjer:

"Vi skal hele tiden kigge på, hvordan man udvikler netværket på effektiv vis, så vi kan imødekomme kundernes stadigt stigende dataforbrug og dermed skabe fundamentet for vores omsætning og indtægter," siger Lars Kvist Christensen.

Fra bærefrekvenser til 5G

En af dem, der sidder med et overblik over landets fiberforbindelser og sites, er Ina Rasmussen. Hendes opgave er at sørge for, at der bliver forbindelse til internettet, når Telia vil sætte en ny teleinstallation op. Det gør hun ved at tjekke, at der er koblet fiberforbindelser til.

Ina Rasmussen har været i telebranchen i over 40 år, og inden hun kom til Telia for 21 år siden, blev hun uddannet teknisk assistent i TDC.

"Jeg er tilbage fra dengang, man havde bærefrekvenser. Nu sidder jeg foran et 5G-arbejde. Det vil altid være en overgang, hvor man giver slip på det gamle og begynder at koncentrere sig om det nye," siger hun og tilføjer:

"Der kommer nye arbejdsopgaver til os hele tiden i telebranchen."

Hun har været i telebranchen i mange år og kender gamet, men hun kan ikke bare læne sig tilbage og lade det hele køre af sig selv. For det bliver stadig stillet flere og flere krav til nettet, transmissionen og netkapaciteten.

"Der sker nye ting hele tiden, når man arbejder i telebranchen, og man er nødt til at sætte sig ind i nye ting og følge med udviklingen på området. Hvis du ikke gør det, bliver det svært."

Foto: Foto: Iben Schmidt
Foto: Foto: Iben Schmidt

Selvom afdelingen består af flere, der har været i branchen i mange år, er der ingen, der er uundværlige, siger Lars Kvist. Men der er selvfølgelig nogle, der vil være sværere at erstatte end andre, tilføjer han:

"På noget af den knowhow, der ligger på den gamle infrastruktur, er det svært at finde nogle, der kan træde ind i den rolle," siger Lars Kvist Christensen.

Han oplever, at udviklingen på udstyret, der skal bruges til at bygge sites og netværk op, går enormt stærkt. Eksempelvis kan handelssituationen mellem USA og Kina påvirke arbejdet og valg af leverandører, siger han.

Den kinesiske mobilgigant Huawei har den seneste tid været hårdt ramt af de sanktioner, som USA har påført selskabet som et led i handelskonflikten mellem USA og Kina.

"Som operatør er vi nødt til at se på de valg, vi træffer blandt leverandører, og om det kan have nogen betydning for vores forretning. Derfor skal vi hele tiden holde os opdaterede i forhold til, hvad der sker i vores branche og omverden," siger han.

Lars Kvist Christensen og Bjørn Søndergaard har været kolleger og kendt hinanden i over 20 år. Bjørn Søndergaard har sågar selv været med til at sætte antennesites op rundt omkring i landet tilbage i sin tid som elektriker:

"Dem, der kører rundt og sætter sites op om sommeren, nyder det virkelig. Det gjorde jeg selv," siger han.

Fortsat en mandeverden

Selvom der kommer nye mobilgenerationer til gennem tiden, er der altid noget, der vil være det samme, fortæller Ina Rasmussen. Det handler om at give dækning til borgere og sørge for, kunderne ikke mærker noget til, når der skiftes teknologier bag kulissen.

Der er især én ting, som har været den samme i mange år, fortæller Ina Rasmussen.

"Det er en mandeverden, men der kommer flere og flere kvinder, som får øjnene op for, hvor spændende det er. Det er godt, fordi så er der flere, der tænker forskelligt," siger hun.

Stod det til dem alle, var der flere kvinder i branchen.

"Kvinder kan stoppe de bindegale mænd i at tænke alle de tossede tanker og få dem tilbage på sporet engang imellem og fokusere på opgaven," smiler Lars Kvist Christensen.

To centrale teleordførere ude af Folketinget

Ekspert advarer: TDC's storsats påvirker tv-signalet hos flere tusinde danskere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også