ITWatch

TDC i strategisk kovending – ændrer planer for opsplitning

Stik imod tidligere signaler placerer TDC sin wholesale-afdeling for mobiltelefoni i det kundevendte Nuuday fremfor i enheden Netco. TDC beskytter sin kerneforretning, vurderer analytiker.

PR/TDC
Foto: PR/TDC

TDC gennemfører en stor strategisk kursændring i forhold til engrossalget af kapacitet på mobilnetværket, der normalt går under navnet wholesale.

Stik imod tidligere meldinger har teleselskabet besluttet at placere sin wholesaleforretning for mobiltelefoni i det kundevendte forretningsben Nuuday – og altså ikke i infrastrukturbenet Netco.

Det fremgår af en mail fra salgsdirektør i TDC Wholesale, Allan Graa, som ITWatch er i besiddelse af.

Overfor ITWatch bekræfter TDC manøvren.

"Vi gør det, fordi vi ønsker at skærpe Netco Wholesales fokus på at levere de bedste forbindelser til de forskellige udbydere. Samtidig ser vi også et fint strategisk match mellem vores forhold til slutbrugerne på vores mobilnetværk og strategien om, at Nuuday skal levere førsteklasses kundeoplevelser," udtaler direktør i TDC Wholesale, Robert Dogonowski, i et skriftligt svar.

ITWatch erfarer, at TDC flytter en stor del af de ansatte fra Wholesale-organisationen over i en separat enhed i Nuuday, der skal ledes af Peter Bohn Jespersen.

TDC blev sidste år købt af et konsortium af danske pensionskasser og den australske investeringsbank Macquarie.

Siden har de nye ejere haft en plan om at splitte TDC op i to enheder, og det har hele tiden været en rød tråd, at man ville udskille TDC's netværksaktiviteter i en separat ledet enhed, der skulle drives uafhængigt.

Årsagen var, at man ville styrke konkurrencen på telemarkedet:

"Denne yderligere åbning af TDC's landsdækkende netværksinfrastruktur til en open-access drift for alle øvrige telekommunikationsvirksomheder og -udbydere, vil understøtte øget konkurrence om privat- og erhvervskunder i hele Danmark," understregede konsortiet i sit tilbudsdokument fra 28. februar i fjor.

Beskytter sin kerneforretning

I juni kunne TDC løfte sløret for planerne i en pressemeddelelse. Enheden Opco – som siden har skiftet navn til Nuuday – skulle bestå af Yousee, TDC Erhverv samt Online Brands, mens man oprettede en enhed med navnet Netco til netværksaktiviteterne – blandt andet wholesale:

"Denne enhed vil bestå af Network, Wholesale, On-site teknikere, Indkøb & Logistik, Dansk Kabel TV og IT drift," lød det fra TDC i juni.

Målet var at skabe et selskab i form af Netco, der kunne sælge infrastruktur til alle. Og samtidig ville Opco få frie hænder til at bruge konkurrenters netværk.

"Opco vil kunne købe services fra alle selskaberne, der ejer infrastruktur. Og Netco vil kunne sælge infrastruktur til alle, der vil købe det. Det er der, vi vil nå til i slutningen," forklarede TDC's nyudnævnte adm. direktør Allison Kirkby til ITWatch i oktober.

Men nu viser det sig, at TDC flytter den del af wholesale, der sidder med mobiltelefoni, over i Nuuday.

Ifølge teleanalytiker John Strand vidner manøvren om, at TDC vil beskytte sin kerneforretning. Han fremhæver, at TDC minimerer risikoen for, at wholesaleforretningen forhandlede nogle fordelagtige aftaler på plads med konkurrenter til skade for Yousee og andre af de kundevendte brands.

Mobilforretningen i TDC er meget vigtig, og jeg ser dette tiltag som et udtryk for, at man ønsker at beskytte sin detailforretning.

John Strand, teleanalytiker

"Mobilforretningen i TDC er meget vigtig, og jeg ser dette tiltag som et udtryk for, at man ønsker at beskytte sin detailforretning. Det er min opfattelse, at man lægger det der for at have bedre kontrol med priserne."

"Kommer der en ny udfordrer på det danske marked, som vil bruge TDC's mobilnet, vil man have bedre kontrol med det ved at lægge den del af forretningen sammen med sin detailkundeforretning på mobilområdet."

Vil det gøre det sværere for en ny udfordrer?

"Ja, det er min opfattelse," siger John Strand.

TDC skyder milliarder i 5G-offensiv – men forvent ikke vilde mobil-hastigheder

TDC vil beholde årtier gammelt it-system for at undgå sammenbrud

ITWatch sætter fokus på TDC's skæbneår

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger