Stifter dropper direktørrollen: "Jeg blev ramt af dårlig samvittighed"

Iværksætterkulturen fik Christian Markedal til at droppe direktørrollen. Han vil hellere starte virksomheder og træde ud, inden det hele bliver for meget.

”Jeg synes, at iværksætterkulturen er bygget op om at skulle hente mange millioner, og det kan ikke blive stort nok. Men hvad er det egentlig, man jagter?”

Spørgsmålet stilles af Christian Markedal, der i 2016 stiftede virksomheden Digitalguest, der har lavet en digital version af værelsesmappen, som typisk er en hotelgæsts adgang til information om hotellet og dets services.

Virksomheden fik virkelig gang i aftalerne under corona, fordi man af forsigtighedsprincip fjernede al printet materiale fra værelserne for at undgå smitte. Investorer gav Digitalguest 20 mio. kr. af tre omgange, og det fik fjernet lysten til at drive virksomheden videre.

”Jeg blev ramt af dårlig samvittighed. Vi rejste en masse millioner og ansatte en masse medarbejdere. Alle forventer noget, men jeg havde slet ikke lyst til at have det ansvar. Der er mål, der skal nås, og investorer, der skal tilfredsstilles. Det dræbte drivkraften,” siger Christian Markedal.

Ifølge Christian Markedal selv er han ikke skabt til direktørrollen. Han vil hellere være del af en startup, der bygger noget, som man kan se, folk gerne vil købe.

Han har forsøgt før med tre virksomheder, der aldrig rigtig fik gang i omsætningen, men med Digitalguest er både store hotelkæder og selvstændige hoteller blevet til en stor kundebase i hele Skandinavien. Tyskland arbejder man på.

”Jeg vil gerne holde mig væk fra driften og i stedet starte noget op. Det med at skabe, bygge og sælge. Noget kreativt. Det er min drivkraft,” siger Christian Markedal.

Derfor giver han nu stillingen som direktør videre til Jonathan Bjerg Jacobsen.

Investorerne støtter beslutningen

Vækstfonden har støttet Digitalguest, men også Team.blue tidligere nordiske chef Stefan Rosenlund er med i ejerkredsen. Majoritetsejeren af Digitalguest i dag er hotelejer Jens Rysgaard.

Alle investorer har fuld forståelse for Christians Markedals beslutning, og det samme oplever han, at de ansatte har.

”Da jeg sad over for teamet og fortalte om min beslutning, kunne de godt se, at det ikke var en lykkelig direktør, de sad overfor. De sagde, at de synes, jeg var modig og godt kunne forstå min beslutning,” siger Christian Markedal.

”Samtidig fortalte vi, at vi skruer ned for tempoet i udviklingen og i opsporingen af nye kunder. Det fik alle til at ånde lettet op. Alle kan ikke løbe så stærkt i så lang tid, så slider man hinanden op.”

Han forestiller sig heller ikke just, at virksomheden vil lide synderligt uden ham som direktør.

”Næsten hver gang jeg har holdt en ferie, så er der landet en eller anden stor hotelkæde. Det tager jeg lidt som et tegn på, at det er fint at give ansvaret videre,” siger Christian Markedal.

I dag er han dog tilbage på pinden efter en lille pause på 14 dage.

”Det er en forandret person, der vender tilbage,” slår Christian Markedal fast.

Bange for at miste drivkraften

Hvornår gik det op for dig, at du måtte træffe denne her beslutning?

”Sidste år da jeg tog til Sverige og sad i en sauna og mediterede, gik op for mig, at man kan jagte noget for evigt, men det behøver man ikke. Enten løber man endnu stærkere, eller også tager man en slapper. Jeg tager en slapper.”

Hvad har du så fået tiden til at gå med i din pause?

Jeg øver mig i at have liv ved siden af. Jeg har gået rundt om mig selv i fjorten dage og tænkt.”

Tænkt over hvad?

”Hvor stolt, jeg er. Glad. Jeg er i mål. Når der gentagende gange er dårlige dage, hvor man ikke har lyst til at stå op, hvor man ikke er drevet, så er det nok den rigtige beslutning.”

”Og så har jeg prøvet at finde inspiration. Jeg ved ikke til hvad endnu, men jeg prøver at finde sulten.”

Det lyder, som om det slet ikke har været sjovt at være en del af vækstrejsen. Er det bare ikke noget for dig?

”Jeg har startet tre virksomheder før Digitalguest og har løbet stærkt, siden jeg var 18. Efter hvad ved jeg virkelige ikke. Jeg behøver ikke 50 eller 100 millioner. På et eller andet tidspunkt skal man spørge sig selv, hvornår man er tilfreds.”

Hvornår er du tilfreds?

Det, jeg gerne ville, var at lave en rigtig forretning. Det har vi været i mål med længe. Jeg er forløst.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også