Jarlov til it-sektoren: Vi har tabt til USA - ret fokus mod næste teknologibølge

De store teknologiplatforme er opstået i USA, og det er svært for Europa at gøre noget ved det, sagde erhvervsminiser Rasmus Jarlov på ITB's årsmøde. "Vi må sørge for at være med næste gang."
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Når kunstig intelligens for alvor gør sit indtog, skal Danmark og Europa være med helt fremme. For den nuværende teknologi-runde er tabt.

Sådan lød det fra erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) under et oplæg ved interesseorganisationen IT-Branchens årsmøde.

"Vi har tabt den runde, der handlede om de store globale platforme – de store internetgiganter er blevet amerikanske alle sammen. Og lidt kinesiske også. Men Europa har tabt. Den runde vandt vi ikke," slog ministeren fast foran nogle af it-branchens spidser.

"Så kan man spørge, om vi skal gøre noget for at udkonkurrere Google og Amazon? I virkeligheden skal vi nok forberede os på næste runde, og hvad den er, kan være svært at forudsige - men det kan være kunstig intelligens. Den første runde gik ikke så godt, og så må vi sørge for at være mere med næste gang", fortsatte han.

Gav status

Rundt om i salen sidder omkring 250 repræsentatner for interesseorganisationer, virksomheder og det politiske liv. De er alle budt inden for til interesseorganisationen IT-Branchens årsmøde, og i løbet af aftenen skal de høre på oplæg fra to startups, inden aftenen sluttes med tapas og et glas vin.

Men inden da gav erhvervsminsiter Rasmus Jarlov en status på regeringens digitale strategi.

It-branchen skriger på mere arbejdskraft, men ministeren konsterede, at regeringen har svært ved at få flertal for at sænke beløbsgrænsen.

"Det kommer vi ikke igennem med foreløbig," konstaterede han.

En anden udfordring for særligt startups er, at de mangler kapital. Her fremhævede ministeren regeringens aktiesparekonto som et middel til at tilføre mere kapital.

Ordningen trådte i kraft 1. januar og gjorde det muligt for private bankkunder at oprette en konto med op mod 50.000 kr. til at investere til en lavere skattesats.

Traditionelt har Danmark langt fra været lige så gode til at få iværksættervirksomheder til at vokse som vores svenske naboer, men det kan kontoen gøre noget ved, mente Rasmus Jarlov.

"Jeg håber, det bliver en kæmpe folkelig succes."

Fra salen blev der efterlyst en indsats for at få flere pensionskasser som ATP til at investere mere i små- og mellemstore virksomheder. Men det kunne Rasmus Jarlov ikke love.

"Der er grænser for, hvor meget vi vil blande os i pensionskassernes investeringer. Som udgangspunkt bør de investere, hvor de mener, de kan få bedst muligt afkast, men det er nogle relevante diskussioner," fremhævede ministeren.

Endelig kom han som sagt ind på kunstig intelligens. Her har regeringen netop fremlagt en strategi. Og så påpegede han, at dataetik kan blive Danmarks trumfkort i den globale scene i fremtiden.

"Ligesom med grønne teknologier håber vi på, at det at udvikle en skarp dataetik kan blive en konkurrencefordel, for det er noget hele verden på et tidspinkt kommer til at efterspørge," sagde han.

Ny digital strategi skal give Danmark etisk trumfkort 

Løkke ser dataetik som ny konkurrencefordel for Danmark 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også