Aarhusianere kigger mod udlandet: Vi er gået fra startup til vækstvirksomhed

Pilen peger mod udlandet i jagten på mere vækst for et aarhusiansk udviklingshus, der kigger efter nye mulige lokationer til de næste kontorer. ITWatch besøgte selskabets to stiftere i Aarhus til en snak om fremtiden.
Stifterne af IT Minds Jonas Vognsen (tv) og Morten Astrup Christensen | Foto: IT Minds/PR
Stifterne af IT Minds Jonas Vognsen (tv) og Morten Astrup Christensen | Foto: IT Minds/PR

Et møde mellem to økonomistuderende på Handelshøjskolen i Aarhus endte med at blive en millionforretning. De to HA-studerende Jonas Vognsen og Morten Astrup Christensen gik i 2010 sammen for at starte virksomheden IT Minds, der nu omsætter for millioner.

ITWatch satte de to stiftere i stævne på kontoret i Aarhus for at høre mere om konceptet, hvor mere end halvdelen af selskabets udviklingshold er studerende fra datalogi og it-ingeniører.

Ideen udsprang fra et fælles udvekslingsophold i USA i forbindelse med økonomiuddannelsen, fortæller den ene af stifterne.

"Vi var vant til at de opgaver, vi fik på skolen, var meget fiktive, hvor vi kunne se, at det var mere virkelighedsnært derovre. Virksomhederne kom med nogle konkrete cases, som vi kunne arbejde på. Jeg synes, at det var fedt at få et indblik i, hvad man kunne blive stillet overfor, når man engang blev færdiguddannet," siger Morten Astrup Christensen til ITWatch.

IT Minds blev stiftet tilbage i 2010, men blev allerede fire år efter opkøbt af EG-koncernen. Duoen er dog fortsat direktør og driver selskabet videre selvstændigt under EG.

"Selvfølgelig er væksten ikke slut"

Fra at have et kontor i Aarhus med en håndfuld medarbejdere, råder selskabet nu også over et kontor i København og et i Oslo i Norge. Alt i alt er IT Minds nu oppe på 180 medarbejdere.

Selskabet opgiver ikke selve omsætningen, men bruttofortjenesten lød i 2017 på lidt over 59 mio. kr. Fem år tidligere lød bruttofortjenesten på godt 5 mio. kr.

Stifterne vil ikke sætte tal på vækstambitionerne, men understreger, at der er yderligere vækst i sigte.

"Procentmæssigt kan vi ikke blive ved med at holde vækstraterne – så bliver det til nogle meget høje tal. Men vi er selvfølgelig ikke færdige med at vokse," siger Morten Astrup Christensen.

Han fortæller samtidig, at næste skridt er flere kontorer i udenlandske byer.

"Vores model kan fungere i mange andre byer og ikke nødvendigvis kun i Danmark. Det handler om, at der skal være en kundebase og et universitetsmiljø, der udvikler de kompetencer, vi skal bruge. Der er mange steder, hvor det vil kunne give mening."

"Det er den måde, vi mener, at vi skal vokse på. Der er et loft på, hvor store vi kan blive i Aarhus og København i forhold til, hvor mange studerende og kunder, der er. Hvis vi kan få gang i noget vækst parallelt, så kan vi også bedre holde vækstraterne fra tidligere. Så det skal sætte mere fart på sideløbende."

Ifølge Jonas Vognsen er rejsen også blevet en anden, end da man begyndte som nystartet it-selskab.

"Vi er nok gået rigtig meget fra at være startup til at være en vækstvirksomhed, og det er det, vi vil bygge på. Vores tese er at vi gerne vil gerne vil åbne et nyt kontor hvert eller hvert andet år, men det er ikke en fast regel."

"Oplagt med it"

Ifølge stifterne var netop it-branchen et oplagt valg, selvom ingen af dem har erfaringer med at kode.

"Vi tænkte, at det var oplagt med it, fordi der her var en fordel i at være unge studerende. Teknologien udvikler sig lynhurtigt indenfor blandt andet kodesprog og mobile platforme," siger Morten Astrup.

Hele modellen i selskabet bygger på at finde og udvikle talenter fra universiteterne sideløbende med deres tid på skolebænken, fortæller selskabets anden stifter.

"Vi ville gerne lave en virksomhed, hvor unge kan blive dygtigere. Vi mener, der er stor gevinst i at koble den teoretiske læring med nogle behov og opgaver fra erhvervslivet. Med nogle rammer omkring sig skal de hurtigt ind i ilden og lave noget, andre har brug for, og som skaber værdi," siger Jonas Vognsen.

Jonas Vognsen rejser sig op og tegner på glasvæggen. Han vil illustrere med et kurvediagram, hvor det er, at IT Minds kan være en gevinst for de studerende. Der er ifølge ham en god læring og påklædning til de unge skal videre til de helt store spillere.

Hårdere kamp om de studerende

Ifølge stifterne er det tydeligt, at der er kommet stort fokus på de it-studerende fra virksomhedernes side, hvor de unge bliver rekrutteret direkte fra skolebænken.

"Der er meget mere krig om at rekruttere de folk, som vi også går efter. Virksomhederne har indset, at de unge er ret interessante, fordi de har ny viden," siger Morten Astrup Christensen og tilføjer:

"Det er selvfølgelig fedt for de studerende, at de har mere at vælge mellem. Jeg tror, at det for os handler om, at vi skal være endnu skarpere på at fortælle om, hvad det er man kan hos os, og hvorfor det giver mening at starte sin karriere hos os, før de hopper videre til de andre."

Medstifteren Jonas Vognsen tilføjer, at han er fortrøstningsfuld, når det gælder virksomhedens mulighed for at stå højt på de studerendes liste over kommende arbejdsgivere.

"Konkurrence er bare meget hårdere i dag. Men det ser vi som en god ting, som skærper opmærksomheden til, at vi skal være det bedste sted at være for den målgruppe. Vi har selvfølgelig en fordel ved, at vi er bygget op omkring studerende fra bunden, hvilket giver et særligt DNA og miljø."

IT Minds arbejder med projekter i et mindre omfang og lader de tunge drenge tage de helt komplicerede opgaver, lyder det.

"Vi fokuserer på at finde, skabe og udvikle talenter indenfor en årrække. Det giver selvfølgelig en begrænsning i at tage kæmpe projekter ind, så det lader vi vores gode kollegaer fra branchen om, mens vi fokuserer på de områder, hvor vi er stærkest."

Duoen tilføjer også, at de ikke forventer at kunne holde på medarbejderne i mange år, men at det er et vilkår at se dem rejse videre efter nogle få år som en del af de unges udviklingsproces.

Prodata Consults bestyrelsesformand: Satser internationalt på vækst

Ambitiøst it-selskab jagter medarbejdere fra øverste hylde – satser på kunstig intelligens

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også