ITWatch

Datatilsynet får kritik for at afvise Facebook-sag

Datatilsynet afviser at undersøge Facebooks indsamling af data i Danmark, og det bliver nu mødt med kritik.

Foto: /ritzau/Scanpix/AP/Mark Lennihan

I flere europæiske lande er der på kort tid faldet domme, som siger, at Facebook ikke overholder persondatalovgivningen.

Det får dog ikke den danske datamyndighed, Datatilsynet, til at reagere, og det bekymrer vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe.

"Flere domstole og datatilsyn siger relativt samstemmende, at Facebook ikke giver tilstrækkelige oplysninger om, hvad de gør med brugernes data."

"Set i det lys kan det undre, at den myndighed, som er sat i verden til at føre tilsyn med persondataloven i Danmark, siger, at det kan den ikke tage stilling til," siger Vagn Jelsøe.

Ingen tilsynskompetence

Astrid Mavrogenis, kontorchef i Datatilsynet, påpeger, at Datatilsynet løbende behandler sager om krænkelse af brugernes privatliv.

For eksempel hvis en person har følt sig krænket eller ønsker at få fjernet oplysninger om den pågældende fra Facebooks platform.

Men Datatilsynet vurderer ikke, at det er deres opgave at undersøge Facebooks generelle indsamling af data.

"I og med at Facebook har sit hovedsæde i Irland, er det datatilsynet i Irland, som har den juridiske kompetence til at føre tilsyn med Facebooks generelle brug af personoplysninger i henhold til gældende EU-direktiv."

"Det danske datatilsyn har ikke tilsynskompetencen i den forbindelse," siger Astrid Mavrogenis.

Sender aben videre

Den fortolkning af EU-direktivet undrer dog professor Mikkel Flyverholm, der forsker i regulering af internettet på Copenhagen Business School (CBS).

"Vi har set europæiske datatilsyn reagere før, så inden for EU er der tilsyneladende forskellige fortolkninger af, hvad et nationalt tilsyn er forpligtet til," siger han.

Vagn Jelsøe mener ikke, at det irske datatilsyn foreløbig har været sin opgave voksen. Og derfor må de nationale datatilsyn gribe ind.

På Christiansborg kritiserer flere ordførere, at Datatilsynet sender aben videre til sine irske kolleger.

"Hvis det viser sig, at Facebook krænker folks rettigheder, er det en sag, der også bør tages op i Danmark. Det er vores klare holdning," siger Dansk Folkepartis it-ordfører, Jan Rytkjær Callesen.

/ritzau/

Facebook står til kæmpebøde i Belgien

Facebooks brug af data erklæres ulovlig i Tyskland 

Mere fra ITWatch

Stifter sælger livsværk til One.com

Stifter af Simplesite, Morten Elk, har sammen med den øvrige ejerkreds solgt virksomheden, som han har opbygget gennem 20 år. Køber er det kapitalfondsejede svenske One.com.

Professorer opfordrer Nets til at sælge MitID-forretning til danske købere

Nets bør sælge NemID og MitID til danske operatører, fordi der er tale om kritisk infrastruktur, lyder det fra to professorer, efter at området for digitale signaturer har fået et til-salg-skilt på hos betalingsselskabet. Digitaliseringsstyrelsen understreger, at en mulig køber skal have geografisk placering i Danmark.

IDC: Krisen udløser et skifte i it-branchen

Fremtiden byder på stort fokus på at reducere omkostninger fremfor at frembringe innovative løsninger til danske virksomheder. Det spår IDC Nordic i et it-marked, der i stigende grad rammes af høje renter og høje energipriser. De it-selskaber, der har glemt at omstille sig, bliver ramt, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs