Rejsekort får annulleret it-rammeaftale midt i udrulningen af ny app

Ifølge kundedirektør i Rejsekort & Rejseplan A/S forventede selskabet ikke, at kendelserne kunne gå imod det i sagen, der er den seneste i en række klager over forskellige udbud.
Rejsekort & Rejseplan A/S overvejer nu, om udbuddet skal gå om, eller om der skal findes en anden løsning. | Foto: Casper Vagner Christensen
Rejsekort & Rejseplan A/S overvejer nu, om udbuddet skal gå om, eller om der skal findes en anden løsning. | Foto: Casper Vagner Christensen

Amerikanske Cubic Transportation Systems har fået medhold i sin klage over udbudsprocessen i forbindelse med udviklingen af fremtidens Rejsekort. 

Det betyder, at en it-rammeaftale, som Rejsekort & Rejseplan A/S har indgået med bl.a. Netcompany og Trifork, nu bliver annulleret.

Det står klart, efter Klagenævnet for Udbud onsdag har offentliggjort sin kendelse i sagen, som ITWatch første gang omtalte i starten af 2023.

Cubic har fået medhold i tre ud af 11 klager over den måde, som Rejsekort & Rejseplan A/S, der er selskabet bag Rejsekort, har ført udbud på.

Til ITWatch siger Jens Willars, der er kundedirektør hos Rejsekort & Rejseplan A/S, at de hos selskabet er ”meget overraskede over”, at Cubic har fået medhold. 

”Vi mener jo selv, at vi gør et virkelig grundigt stykke arbejde. Vi er vant til at arbejde med udbud og har gjort det med bistand fra vores advokater. Derfor havde vi ikke forventet, at kendelserne kunne gå imod os,” siger Jens Willars.

Det amerikanske selskab skulle bare have medhold i ét af de 11 klagepunkter for, at udbuddet om it-rammeaftalerne ville blive annulleret.

”Når det er sagt, så respekterer vi det fuldt ud og kommer også til at betale sagens omkostninger. Sådan er spillereglerne,” fastslår Jens Willars.

Rejsekort & Rejseplan A/S er blevet pålagt at betale over 106.000 kr. i sagsomkostninger til Cubic. 

Det danske selskab tildelte rammeaftalen til leverandørerne Fairtiq, Hacon, Netcompany, Revenue og Trifork.

Klagepunkter

ITWatch har fået tilsendt kendelsen fra Klagenævnet for Udbud. Her fremgår det, at nævnet har afgjort, at Rejsekort & Rejseplan A/S har ”handlet i strid med ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet” ved at tillægge det en negativ betydning, at Cubic ikke tidligere har leveret en såkaldt ”pay as you go”-funktion.

Dette har ifølge klagenævnet vist sig at være en ”urigtig bedømmelse”, idet det fremgik af tilbuddet fra Cubic, at selskabet faktisk har ”væsentlig erfaring” med at levere den slags løsninger. Cubic har leveret Rejsekort-lignende løsninger i eksempelvis New York og London.

Desuden skriver Klagenævnet, at Rejsekort & Rejseplan A/S ikke har taget højde for den ”omfattende sektorspecifikke viden, som Cubic havde dokumenteret i sit tilbudt”.

(Læs videre underbilledet)

Den nye app blev sendt på gaden i starten af april. | Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix
Den nye app blev sendt på gaden i starten af april. | Foto: Peter Hove Olesen/Politiken/Ritzau Scanpix

Slutteligt lyder det i kendelsen, at Rejsekort & Rejseplan A/S har tillagt det ”positiv vægt” ved bedømmelsen af tilbuddet fra underleverandøren Hacon, at Hacons tilbud indeholdt såkaldt ”fleet management”, selvom det ikke fremgik af udbudsmaterialet, at forholdet ville blive tillagt positiv vægt.

”Objektivt har det vist sig at være en forkert vurdering fra vores side i de tre tilfælde, vi bliver underkendt i, så derfor er vi også i gang med at evaluere og finde ud af, hvad vi kan lære af det,” siger Jens Willars.

”Først og fremmest bekræfter det os i, hvor vigtigt det er at være super grundig, når man laver udbud. Den ihærdighed, vi har haft i alle udbud, vi laver, bliver i hvert fald ikke mindre,” tilføjer han.

Klagenævnet har afvist fire af Cubics 11 klager, mens nævnet har valgt ikke at tage stilling til tre af dem. De sidste tre har Cubic altså fået medhold i.

Ingen betydning for app

Rejsekort & Rejseplan A/S sendte sit Rejsekort som app på gaden i begyndelsen af april. Dermed kommer afgørelsen fra Klagenævnet for Udbud midt i udrulningen af appen.

Projektet har haft en samlet værdi på en halv mia. kr., og Jens Willars understreger over for ITWatch, at afgørelsen i klagenævnet ikke får nogen betydning for den nye Rejsekort-app.

”Rejsekort som app er indkøbt på en af vores andre rammeaftaler, som en software as a service-rammeaftale. Den her annullering har ikke nogen som helst indflydelse på den udrulning, som vi lige nu er i gang med,” siger han.

Den it-rammeaftale, der er blevet annulleret, omhandler i stedet nogle støttesystemer til udvikling, vedligeholdelse og administration.

”På den korte bane får det ikke konsekvenser for de støttesystemer, som vi skulle videreudvikle på. Men på den lange bane er det blevet vanskeliggjort, og vi skal revurdere, om vi skal købe dem ind på en anden måde eller lave et nyt udbud,” siger Jens Willars.

Flere sager

Der har de senere år været en række eksempler på udbud, der er blevet annulleret i Klagenævnet for Udbud.

Nævnet var bl.a. på banen, da det sidste år annullerede et udbud i milliardklassen, hvor selskabet Comm2ig var blevet tildelt opgaven med at levere computere og it-tilbehør til 89 kommuner, en region og 21 andre offentlige institutioner.

Hardwareforhandleren Dustin tabte udbuddet, men klagede over Statens og Kommunernes Indkøbsservice og fik medhold i 11 af 16 påstande.

Det betød, at det lukrative udbud skulle gå om, og for nylig blev danske Atea tildelt opgaven, som kan indbringe selskabet op mod 4,3 mia. kr. over en fireårig periode.

I slutningen af sidste år fik KMD også frataget tildelingen af en kontrakt på et pladsanvisningssystem i Hørsholm Kommune efter en klage fra Assemble. Her var størrelsen en lidt anden, da udbuddet havde en værdi på 12 mio. kr.

Netcompany og Visma var i 2022 involveret i en klagesag, hvor førstnævnte klagede over afgørelsen af et udbud til 200 mio. kr. og fik medhold. 

Bag udbuddet stod Arbejdstilsynet, der over en periode på seks måneder søgte rådgivning og udvikling af et fagsystem, og opgaven blev tildelt Visma, som altså fik annulleret opgaven.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også