ITB præsenterer ufuldstændig analyse af udbudsmarkedet men med klare tendenser

Manglen på gennemsigtighed i it-forbruget er en særskilt problemstilling i udviklingen af den danske udbudspraksis. De tilgængelige tal, viser at omsætningen ligger hos de store leverandører.
De godt 18.000 fakturaer for it-løsninger til det offentlige repræsenterer en samlet værdi på næsten 11 miiliarder kroner. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
De godt 18.000 fakturaer for it-løsninger til det offentlige repræsenterer en samlet værdi på næsten 11 miiliarder kroner. | Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Organisationen IT-Branchen har netop afsluttet første del af en analyse af det offentliges forbrug af it-ydelser og hardware. Organisationen har til det formål allieret sig med analysevirksomheden Mercell, der indsamler data fra de faktiske fakturaer, der bliver sendt fra it-virksomheder til det offentlige.

Det er der kommet spændende data ud af. Bare ikke nok, for en lang række offentlige myndigheder og kommuner offentliggør ikke deres omkostninger. 

”Der henvises til bestkyttelse af data for de enkelte leverandører, når vi spørger om, hvorfor disse myndigheder og kommuner ikke vil offentligøre deres omkostninger ved hjælp af fakturaer,” siger Martin Jensen Buch, der er chefkonsulent i IT-Branchen.

Han mener, det er særskilt problem, at der på denne måde mangler den gennemsigtighed, som er nødvendig for at lave en reel analyse og dermed udvikling af den danske udbududspraksis. Manglen på gennemsigtighed i datagrundlaget på udbudsmarkedet lægger sig i forlængelse af det opråb om udbudspraksis, som foreningen Dansk IT fornyligt var i foretræde med hos medlemmerne af Folketingets digitaliseringsudvalg.

”Mere af det samme løser ikke vores udfordringer med it-projekter,” lød det fra Ejvind Jørgensen, der er formand for Udvalget for Offentlig IT i Dansk IT. For at udvikle er der altså brug for at analysere, hvordan udbudsmarkedet ser ud.

”Selvom vi må erkender, at de data vi mangler er fra store offentlige myndigheder og kommuner, som kan påvirke resultatet af analysen. Så viser tallene alligevel en interessant retning,” mener Martin Jensen Buch fra IT-Branchen.

Mange små leverandører

”Tallene bekræfter, at de offentlige myndigheder faktisk er ret gode til at købe løsninger fra mange mindre it-leverandører, og at den offentlige digitalisering i høj grad bygger på en sand underskov af it-leverandører. Så der er en enorm stor konkurrence på området,” fortæller Martin Jensen Buch.

I alt har Mercell kunnet analysere data fra 18.044 it-fakturaer fra 2022. De er udsendt til offentlige kunder af 2.485 leverandører, hvor der er færre end 24 ansatte i godt 85 procent af it-virksomhederne. Det er under en procent af leverandørerne, som har mere end 250 ansatte.

De godt 18.000 fakturaer for it-løsninger til det offentlige repræsenterer en samlet værdi på næsten 11 miiliarder kroner. Og it-leverandører med over 250 ansatte stod for 45,8 procent af den samlede faktuaraværdi, mens leverandører med under 25 ansatte stod for 11,5 procent.

Chefkonsulent Martin Jensen Buch er ikke overrasket over, at de største it-leverandører sidder på næsten halvdelen af omsætningen. Det mener han i høj grad skyldes de krav, som bliver stillet i forbindelse med de største udbud, hvor kun de store virksomheder har volumen og ressourcerne til at byde ind. 

”Tidligere har vi dog set, at de største leverandører har haft endnu større andel af markedet, så det kan altså tyde på, at de offentlige myndigheder er blevet bedre til at benytte en bredere kreds af leverandører - også når det kommer til de helt store udbud,” siger Martin Jensen Buch. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også