MitID-appen får stor opdatering i kampen mod svindel

Godt halvandet år efter lanceringen af MitID-appen, ændres MitID nu markant. Det sker efter en bølge af svindel. Fremover skal MitID benytte blandt andet QR-koder.
Foto: PR
Foto: PR

Om ganske få uger kan du ikke længere nøjes med bare at swipe, når du benytter MitID. Fremover blivler det nemlig nødvendigt at scanne en QR-kode eller taste en talkode, hvis du vil logge ind med MitID via din computer.

Det sker fra den 6. juni når Digitaliseringstyrelsen og FinansDanmark udgiver den nye version af MitID-appen i Apples Appstore og Google Play. 

Opdateringen sker for at gøre MitID mere sikkert, efter en bølge af svindelsforsøg, herunder både falske SMSer fra Postnord og den type svindel, hvor danskerne ringes op af en svindler og narres til at swipe på noget, de ikke skulle have swipet på.

”Den type kontaktsvindel, hvor en svindler ringer et offer op og får dem til at swipe på den MitID-handling, svindleren har igangsat. Det bliver meget sværere at svindle på afstand på den måde. Samtidig bliver det lettere at bruge appen på mobilen,” siger Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Nu kommer QR-koderne

Konkret byder opdateringen på tre forandringer. Den mest markante forandring er, at man, når man logger ind med MitID via sin PC, vil blive mødt af en QR-kode, som man skal scanne med sin telefon for at kunne komme videre med sit login.

Det trin er indført for at at sikre, at en svindler ikke kan sidde et helt andet sted og få et offer til foretage handlinger på sine telefon, som sætter svindleren i stand til at bevæge sig rundt i eksempelvis offerets netbank.

Hvis man ikke har mulighed for at scanne en QR-kode med sin telefon, kan man i stedet modtage en talkode på PC-skærmen, som man efterfølgende kan taste ind i sin MitID-app.

”Denne mulighed er nødvendig at have, hvis eksempelvis en bruger af forskellige grunde kan scanne, men den er ikke helt så sikker som QR-koden. Derfor anbefaler vi, at man bruger QR-koden så vidt muligt. Det er en stor forandring, men det er en forandring, man ikke tænker over efter meget kort tids brug,” siger Adam Lebech.

Er man på telefonen og skal logge ind med MitID, vil brugerne bemærke, at det nu bliver muligt at åbne MitID-appen direkte fra MitID-loginboksen på den side, man besøger. 

Lettere at åbne app

I den tidligere NemID nøgleapp fik brugerne en notifikation, når de skulle godkende en transaktion, men den mulighed forsvandt med MitID fordi der var risiko for, at brugerne ville godkende transaktioner, der var sat i gang af svindlere. 

I stedet skulle danskerne så vænne sig til manuelt at finde MitID-appen frem og godkende transaktionen.

I den næste version af MitID-appen bliver denne proces lidt lettere på mobil, da der nu vil optræde en knap i MitID-loginboksen, hvor man enten kan vælge at åbne MitID-appen eller godkende fra en app på en anden enhed.

Både Finans Danmarks digtaliseringsdirektør, Michael Busk-Jepsen og Digitaliseringsstyrelsens Adam Lebech erkender, at svindel formentlig ikke vil gå væk, heller ikke med den nye opdatering, uanset kravet om at scanne en QR-kode fjerner hovedparten af de svindelforsøg, der sker i øjeblikket.

”Vi reducerer risikoen markant, men vi eliminerer den ikke,” siger Michael Busk-Jepsen.

Hvis QR-koden gør MitID mere sikkert, hvorfor lavede I så ikke MitID sådan fra starten ?

”Det har også været planlagt længe. Men mange bliver nervøse, når de hører om at man skal scanne QR-koder og jeg kan bare sige, efter at have prøvet det hundrevis af gange, at det ikke er et besværligt ekstra trin,” siger Adam Lebech.

Efterhånden som penge er blevet digitale, er meget kriminalitet også gået fra at være bankrøverier og lignende, til nu at være eksempelvis netbankindbrud og phishing

Styrelsen oplyser, at MitID nu er nået ud til godt 98 procent af danskerne, mens to procent ikke har taget løsningen i brug. Af de 98 procent der bruger MitID, bruger 95 procent appen, mens fem procent bruger den fysiske kodeviser.

Med opdateringen er der dog visse ældre telefoner, der kan begynder at knage lidt hvilket betyder, at MitID vil fungere, men kan se anderledes ud. Det gælder iOS i version 12 og 13, samt Android i version 7 og 8. Her vil appen virke, men vil ikke modtage opdateringer fremover.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også