Tech-minister tilfreds med milliardstor digital investeringslyst

Trods krisen er danske virksomheder klar til at investere nye store milliardbeløb i digital omstilling, og det glæder den danske it-minister.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danske virksomheder - der er it-branchens kunder - er klar til at investere massivt i digital omstilling, viser dugfrisk analyse. Tallene viser, at investeringslysten blandt særligt større danske selskaber vil overgå tidligere rekordår og vokse med yderligere godt 7 mia. kroner.

Det fremgår af en rundspørge fra DI’s Virksomhedspanel, som ITWatch kan bringe.

Tallene og den fortsat store investeringslyst glæder den danske it-minister Marie Bjerre fra Venstre.

”Jeg er meget begejstret og positiv over, at dette område ikke er et sted, man ønsker at spare på. Digitale løsninger er bare en vigtig konkurrenceparameter for danske virksomheder. Derfor er det meget positivt, at dette område ikke er et sted, hvor selskaberne sparer,” siger Marie Bjerre.

Hun kalder investeringslysten ”ret markant” i lyset af krisen.

”Der er tale om virksomheder, der holder igen på andre områder, så jeg ser det som ret markant, og det er et udtryk for, at man godt ved, at det er helt afgørende for virksomhedernes fremtidige konkurrenceevne, at de investerer digitalt. Så jeg er enormt positiv over det her,” siger ministeren.

Skruet op

Og tallene viser, at det er meget svært at se, at de danske virksomheder ellers generelt har skruet ned for deres investeringsaktiviteter. Festen fortsætter tilsyneladende, når det handler om digital omstilling, og det kommer den danske it-branche til gode.

”Coronakrisen satte for alvor skub i virksomhedernes investeringer i it og digitalisering, som voksede med i alt 14 mia. kr. i årene 2021-2022 under de store nedlukninger af samfundet,” skriver DI.

”Tendensen ser ud til at fortsætte ind i 2023, hvor virksomhederne regner med at øge deres it-investeringer med yderligere cirka 7,7 mia. kr. i forhold til sidste år.”

Foto: PR
Foto: PR

Dermed venter danske virksomheder sammenlagt at bruge omkring 95 mia. kr. i 2023 på it-investeringer.

Hos DI Digital er direktør Rikke Zeberg meget glad for analysens resultat.

”Jeg er glædeligt overrasket over, at investeringslysten fortsætter trods krisen. Det er utroligt godt at se,” siger hun.

Rikke Zeberg lægger ikke skjul på, at hun frygtede langt dårligere tal.

”Jeg er lidt overrasket, for jeg frygtede, at de digitale investeringer ville falde, da vi ser andre investeringer gå tilbage på grund af krisen. Men det fremstår tydeligt, at den digitale dagsorden er stærk, og at virksomhederne kan se, at den digitale dagsorden er vigtig,” siger hun.

Gode nyheder

”Det er rigtigt gode nyheder for it-branchen,” siger Rikke Zeberg.

Mange virksomheder i it-branchen siger, at de nu har stort fokus på digitalt at hjælpe kunderne med at sænke omkostningerne. Hvor vurderer du, at denne stigende investeringsvillighed rammer it-branchen?

”Den tror jeg rammer meget bredt, og det vil blandt andet være til løsninger, der kan sænke kundernes omkostninger, effektivisere driften og dermed øge konkurrenceevnen. Men jeg vurderer også, at andre dele af de digitale løsninger er efterspurgt – det kan være løsninger, der bidrager til indsatsen for den grønne omstilling,” siger Zeberg.

Der har gennem mange år været en tendens til, at det primært er store virksomheder, der kaster sig ud i digtale investeringer.

Og igen er det de allerstørste danske virksomheder, der forventer at investere i digitale forbedringer. 

Det er stort set kun virksomheder med 250 ansatte og derover, der investerer digitalt i større omfang end sidste år. Ud af de sammenlagt 7,7 mia. kroner, der ventes at blive investeret mere indenfor digitale løsninger, står de såkaldte SMV’er, altså små og mellemstore virksomheder, for 650 til 700 mio. kroner. Altså mindre end 10 pct.

De små virksomheder underinvesterer digitalt, fremgår af analysen.

For ser man på deres investeringslyst generelt fordelt over samtlige investeringsområder, står de små og mellemstore virksomheder for 30 pct. af alle investeringer.

”Fremgangen i investeringerne dækker over køb af hardware og it-udstyr, computersoftware, kommunikationsudstyr, audiovisuelt udstyr, it-serviceydelser og lignende,” skriver DI.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også