Jura-professor om slettede e-mails: "Det er et kæmpe problem"

Særligt i en tid som under coronakrisen er det "ekstremt uheldigt", at centrale myndigheder kan få problemer med at besvare aktindsigtsanmodninger, understreger jura-professor, efter Sundhedsdatastyrelsen har slettet samtlige sendte mails fra myndigheden og Statens Serum Institut.
Statens Serum Institut er en af de berørte institutioner. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Statens Serum Institut er en af de berørte institutioner. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der ryger spontant et par mindre pæne gloser ud af professor i forvaltningsret Sten Bønsings mund, da han får forelagt historien om, at Sundhedsdatastyrelsen har slettet alle sendte mails udgået før 22. juli fra myndigheden selv, Statens Serums Institut og HR-afdelingen i Sundheds- og Ældreministeriet.

"Det er da helt vildt," afrunder Sten Bønsing sine udbrud.

I en meddelelse onsdag eftermiddag har Sundhedsdatastyrelsen oplyst, at man ved "en beklagelig fejl" er kommet til at slette mails, som man nu forsøger at genskabe.

Styrelsen vurderer, at det er muligt at genskabe de "fleste mails", men at sagen kan betyde, at "Statens Serum Institut i nogle tilfælde ikke vil kunne svare fyldestgørende på eksempelvis aktindsigtsanmodninger, og at aktindsigtsanmodninger vil tage længere tid at besvare. Herunder også sager relateret til COVID-19", skriver styrelsen.

Og netop det gør sagen ganske alvorlig, lyder det fra juraprofessoren fra Aalborg Universitet.

"Aktindsigt betragtes som en meget vigtig ting i et samfund som vores, og det er klart, at det er et kæmpe problem. Især under den krise, vi er i lige nu, hvor der skal trævles alt muligt op. Der er det ekstremt uheldigt, hvis der er en meget central myndighed – eller flere – som ikke kan levere materiale," siger Sten Bønsing.

Pligt til at journalisere

Sundhedsdatastyrelsen oplyser desuden, at det på grund af "ekstraordinært stort arbejdspres" under coronapandemien ikke har været muligt løbende at journalisere, "hvorfor en del af instituttets historik om perioden var i de slettede mails".

Det skal myndighederne ellers gøre, forklarer Sten Bønsing.

"Principielt har man pligt til at få journaliseret i hvert fald betydende e-mails og især i en periode, hvor der er så meget pres på. Det er enormt uheldigt, at man ikke har nogle back-ups, som kan genskabe e-mails," siger han.

"Situationen lige i øjeblikket er så atypisk, at det godt kan være, at man vil sige, at de er undskyldt i ikke at have journaliseret. Men jeg mener stadig, at der er en pligt til at sørge for, at der er så meget back-up og it-sikkerhed, at man har gamle e-mails i en eller anden periode."

"Vi kommer til at kontakte modtagerne af mails og få dem til at sende den tilbage"

Sundhedsdatastyrelsen har slettet alle sendte mails fra coronakrisen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også