Ny ITB-direktør skyder glansbillede ned: Vi er ikke førende i offentlig digitalisering

Danmark har ikke en førsteplads, når det gælder offentlig digitalisering, hvis man spørger IT-Branchens nye direktør, Natasha Friis Saxberg. "Det offentlige har i mange år været kendt for at være længst fremme, men den førerposition ligger altså i hvert fald et årti tilbage," siger hun.
Natasha Friis Saxberg er netop tiltrådt som ny direktør for IT-Branchen efter Birgtte Hass. | Foto: Katrine Marie Kragh/ERH
Natasha Friis Saxberg er netop tiltrådt som ny direktør for IT-Branchen efter Birgtte Hass. | Foto: Katrine Marie Kragh/ERH

Danmark er førende i offentlig digitalisering.

Sådan har parolen lydt i flere år – ikke mindst hos brancheorganisationen IT-Branchen, ITB – men nu har piben fået en anden lyd.

ITB's nye direktør, Natasha Friis Saxberg, mener nemlig ikke, at vi i dag kan tillade os at udråbe Danmark som vindere i konkurrencen om at være længst fremme, når det gælder offentlig digitalisering.

"Det offentlige har i mange år været kendt for at være længst fremme, men den førerposition ligger altså i hvert fald et årti tilbage," siger Natasha Friis Saxberg til ITWatch.

Meldingen står i stærk kontrast til udmeldinger fra direktørens forgænger, Birgitte Hass, som ofte påpegede, at Danmark lå i front i forhold til offentlig digitalisering.

Natasha Friis Saxberg peger i stedet på, at vi står over for et stort problem.

"Vi er som nation under pres i forhold til offentlig digitalisering og i forhold til vores infrastruktur. Og vi halter i forhold til at få teknologi anvendt i virksomhederne – især i de små og mellemstore virksomheder. Så ja, vi har et problem," siger hun.

Der bliver ofte tegnet et billede af, at Danmark er langt fremme i forhold til offentlig digitalisering, men er det bare noget, vi har bildt os selv ind?

"Det er jo en god historie at fortælle, og det kan også godt være, at vi har været førende, men spørgsmålet er, om vi reelt stadig er det? Er de systemer, vi har skabt en førerplads på, i virkeligheden ved at være forældede i dag?"

Gamle systemer og løsninger

ITB-direktøren understreger, at Danmark på visse områder stadig ligger i front, når det gælder digitale løsninger, som er henvendt til borgerne. Hun peger dog også på, at store dele af den offentlige digitalisering ikke er så skarp, som vi måske går rundt og tror.

"Der har eksempelvis været mange udspil, som man ikke har kunnet lykkedes med at implementere hos Skat, fordi systemerne simpelthen ikke kunne følge med," påpeger Natasha Friis Saxberg.

"Det er der jo sikkert nogle borgere, der glæder sig over, men hvornår begynder det at spille en rolle i forhold til at accelerere den offentlige innovation? Hvornår kan vi ikke innovere, fordi systemerne er for tunge eller ikke spiller sammen? Lur mig, om der ikke er nogen, der er en lille smule bekymrede for, om vi også kan være med i det kapløb, der kommer til at foregå fremadrettet."

Ifølge ITB-direktøren bør det ikke i sig selv være et mål, at Danmark skal have en førsteplads i offentlig digitalisering. Men hun understreger, at det er vigtigt, at vi er i front, da det er kreative og innovative løsninger, som Danmark skal leve af fremover.

"Og så tror jeg, at det gode ved førstepladser er, at du har et ambitiøst mål. Og hvis ikke vi har nogle ambitiøse mål, så bliver vi jo bare usignifikante. Vi er så små, så det bliver aldrig vores tyngde at være store, men vores tyngde kan være på kreativitet og innovation."

Adgang til offentlige data

Et af de områder, hvor Natasha Friis Saxberg frygter, at Danmark kommer til at halte markant efter, er adgang til offentlige data.

Hun påpeger, at det er afgørende, at den offentlige sektor kan stille data til rådighed, når der skal skabes innovative løsninger gennem private aktører. Det kan eksempelvis være sundhedsdata, som kan bruges til at udvikle nye, smarte løsninger, der kan bruges i det offentlige sundhedsvæsen.

"Men hvis du ikke har en infrastruktur, hvor du sikrer, at den data kan skabes og trækkes sikkert ud, og du ikke har en ordentlig arkitektur inde i kernen, så kan du heller ikke skabe åbenhed omkring data, der kan anvendes," siger Natasha Friis Saxberg og fortsætter:

"Det er sådan nogle ting, vi skal være opmærksomme på, hvis vi som offentlig sektor skal være driver for offentlig innovation gennem private aktører – har vi den infrastruktur og den arkitektur, der i virkeligheden kan stille de nødvendige data til rådighed?"

ITB-direktøren peger blandt andet på, at der formentlig er mange forældede serverrum og gamle koder rundt i de offentlige systemer, som gør, at vi ikke kan lykkedes med vores målsætninger.

Hvem halter Danmark efter?

Det er i mange år blevet pointeret, at andre lande bør kigge på Danmark og få inspiration til offentlig digitalisering i verdensklasse. Spørgsmålet er, hvilke lande vi nu skal begynde at kigge på og hente inspiration fra.

Natasha Friis Saxberg peger på tre lande – Estland, Finland og Japan.

"Estland bliver fremstillet som det førende land i forhold til at være digital citizen, mens Finland går ekstremt meget op i healthtech, og de gør rigtig meget i forhold til sundhedsdata," siger ITB-direktøren og tilføjer, at Finland investerer 1 mia. euro om året i at blive førende indenfor healthtech.

"Det er vi jo slet ikke i nærheden af som nation."

Japan er også et godt sted at hente inspiration, da landet har slået sig op på at repræsentere det såkaldte 'Society 5.0', som blandt andet handler om, hvordan man naturligt integrerer teknologien i et bæredygtigt samfund.

"Der er mange lande, der lige nu kæmper om at få den her førerposition. Det kan godt være, at vi for ti år siden har været super gode og fremsynede, men for at bevare førstepladsen skal vi også sikre, at vores teknologi bliver opgraderet til nutidens standarder og fremtidens behov," siger Natasha Friis Saxberg og fortsætter:

"De gamle systemer kan være fine i et gammelt behovsparadigme, men hvis danske virksomheder om bare to-tre år skal kunne accelerere innovation gennem offentlige data, så skal vi have den nødvendige arkitektur og infrastruktur."

Ny ITB-chef skal brede brancheforeningen ud

Ny ITB-direktør: Vi skal være målrettede og aggressive i forhold til at skabe værdi

IT-Branchen skifter direktør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også