ITWatch

Professor kritiserer krav til stort it-udbud

Toldstyrelsen skal have nyt it-system for at leve op til nye EU-krav, men det udsendte udbuds kravspecifikation risikere at gøre tilbuddene beværlige at bruge, mener it-professor.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Tidligere i år sendte Toldstyrelsen et stort it-system i udbud, som skulle sørge for, at den danske toldmyndighed lever op til EUs nye toldkodeks EUTK. Men ifølge professor emeritus, Søren Lauesen, er udbuddet skruet sammen på en måde, så styrelsen risikerer at stå med et system, der lever op til de opstillede krav, men som er alt for svært at bruge.

Det skriver Digitech.

"Kravspecifikationen lider af det samme problem som de fleste andre: Man kan ikke se, hvem der skal bruge systemet, hvornår og til hvad. I stedet skriver man en masse ting, systemet skal kunne gøre, eksempelvis 'The Solution must ensure it can receive documents as attachments to applications or requests," siger professoren til Digitech.

It-systemet blev sendt i udbud sidste på sommeren i år, og det forventes at løbe op i en pris på 600 mio. kr. over de ti år, som kontrakten i udgangspunktet løber.

Det nye toldkodeks fra EU blev vedtaget tilbage i 2013 og er trådt i kraft løbende siden 2016. Efter planen skal kodekset være fuldt implementeret ved udgangen af 2020, hvor EU-landene også forventes at have implementeret de nødvendige it-systemer for at leve op til kravene.

Arbejdsgange bliver tilpasset efter systemet

Af udbudsdokumenterne fremgår det, at Toldstyrelsen vil have et it-system, som allerede er i brug i et andet EU-land, der ligeledes lever op til EUTK, og derfor er det også stillet høje krav til størrelsen af den leverandør, der skal komme med løsningen. Mindre virksomheder er udelukket ved et mindstekrav på en årlig omsætninger på mere end 500 mio. kr.

Danmarks læringsportal får fokus på cybersikkerhed

Bindeleddene mellem kunden og maskinrummet: Systematic har både sygeplejersker og soldater på lønningslisten

Netværk skal opbygge erfaringer om teknologiforståelse 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs