Et år forsinket: Politiets 400 bedagede it-systemer bliver kulegravet

Forældet it-infrastruktur har forårsaget knæk i tilliden til politi og retsvæsen, men rapporten om problemets rod kommer først i 2021.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Af Politiken formidlet af Ritzau

Skandalerne om politiets håndtering af kritiske data har stået i kø de senere år.

Vi befinder os midt i den hidtil værste, teledatasagen, hvor Rigspolitiets fejlhåndtering af teleoplysninger om borgere og mistænkte har udfordret selve troværdigheden i vores retssystem og fået Rigsadvokaten til at suspendere enhver brug af teleoplysninger som bevis ved domstolene.

I kølvandet på et par andre dataskandaler i politiet om forsvundne mails i Tibetsagen og PET’s manglende sletning af data om borgerne bestilte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i juni 2018 en ekstern kulegravning af politiets og anklagemyndighedens over 400 it-systemer.

Her oplyste han, at undersøgelsesarbejdet skulle begynde i andet halvår af 2018. Men det er først nu, et år og en teleskandale senere, at undersøgelsen kan gå i gang.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser således til Folketinget, at revisions- og konsulentfirmaet PWC nu har vundet opgaven med at give et overblik over de data og it-systemer, som politiet og anklagemyndigheden opbevarer og håndterer. Det skriver Politiken.

"Det er min klare opfattelse, at der er behov for at få bedre styr på politiets og anklagemyndighedens håndtering af data. Undersøgelsen skal således ses i det lys, at det for mig er helt afgørende, at borgerne kan have tillid til, at myndighederne håndterer data korrekt og sikkert," skriver Hækkerup til Folketinget.

Justitsministeren oplyser, at undersøgelsesarbejdet forventes afsluttet inden udgangen af 1. kvartal 2021.

Aldrig sendt i udbud

Fællesnævneren for de mange skandaler, der udfordrer borgernes tillid til politi og retsvæsen, er politiets bedagede it-infrastruktur.

Problemet har rod i en fjern fortid, hvor statsejede Datacentralen leverede edb til politi og andre statslige myndigheder.

Disse såkaldte legacy-systemer, som blev overtaget af DXC (tidligere CSC) i 1996, er gennem mange år i strid med loven aldrig sendt i udbud, og internt i politiet sammenligner man infrastrukturen med en gammel dame med gangbesvær, som man prøver at friske op med ny makeup, skriver Politiken.

Justitsministeriet har selv modtaget nødråb fra en tidligere ansat i Rigspolitiet, der anser teleskandalen som blot "et symptom på et mere alvorligt problem med bredere implikationer og måske også endnu mere alvorlige konsekvenser".

Det fremgår af departementets egen redegørelse om teledatasagen, hvor personen refereres for »en række kritikpunkter i forhold til blandt andre de it-systemer, der anvendes i tele-centret, herunder at de er baseret på gammel software og forældet infrastruktur«.

(Denne artikel er formidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken.)

Over 5000 sager sidder i klemme i teledataskandale 

Rigsadvokaten håber på teledata i retterne efter ferien

Politiet har ikke haft styr på sletning af teledata 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også