ITWatch

Rigspolitiet har modtaget 12.000 anmeldelser om cyberkriminalitet

Det vælter ind med anmeldelser af it-relateret økonomisk kriminalitet. "Det er en kriminalitetsform, hvor der typisk er tale om, at én gerningsmand står bag mange forhold," lyder det fra politiet.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politiets landsdækkende center for "indledende efterforskning og forebyggelse af sager vedr. it-relateret økonomisk kriminalitet," som det hedder, har modtaget 12.162 anmeldelser i perioden december 2018 til maj 2019.

"Vi taler om en form for kriminalitet, som mange danskere enten selv har været udsat for eller kender nogen, der har. Det er en kriminalitetsform, hvor der typisk er tale om, at én gerningsmand står bag mange forhold. Det er en del af forklaringen på de over 12.000 anmeldelser. For os understreger de mange anmeldelser, at det har været den rette prioritering at oprette et nationalt center", siger Trine Møller, centerchef i LCIK, som afdelingen forkortes.

Hver tredje af anmeldelserne er såkaldt samhandel, hvor borgere bliver snydt af andre borgere, når de forsøger at handle sammen via salgsannoncer på nettet.

LCIK’s rolle er "bl.a. at skabe et overblik over de mange sager, der enkeltvis fremstår små, men tilsammen kan være en del af noget større," hedder det.

"Et godt eksempel er en sag fra Nordjyllands politi, hvor LCIK har bidraget til opklaring af i alt 197 forhold om bedrageri begået af den samme gerningsmand. Gerningsmanden oprettede en salgsannonce, som mange borgere reagerede på. Borgere overførte penge, men varen dukkede aldrig op. Gerningsmanden blev varetægtsfængslet og senere dømt for alle 197 tilfælde", siger Trine Møller.

Centret understøtter landets 12 politikredse og udgør et godt grundlag for at forebygge den it-baserede kriminalitet, hedder det.

Syv fængslede er løsladt på grund af rod med teledata

Alvorlige mangler i it-sikkerheden hos Rigspolitiet og Banedanmark

 

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger