Eksperter om 'Mit overblik': Offentlige it-systemer er slet ikke klar

Den planlagte platform 'Mit Overblik' får it-eksperter til at slå alarm.
Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, forsikrer om, at 'Mit overblik' ikke bliver endnu én i rækken af it-skandaler. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation, forsikrer om, at 'Mit overblik' ikke bliver endnu én i rækken af it-skandaler. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF FAGBLADET 3F DISTRIBUERET AF RITZAU

SKAT’s Efi, Forsvarets Daccis og Arbejdsskadestyrelsens PROASK.

Det er de systemer, der har dannet rammen for nogle af Danmarks største og dyreste it-skandaler. Og flere eksperter advarer nu om, at ‘Mit overblik’ kan blive den næste, skriver Fagbladet 3F.

Platformen ‘Mit overblik’ skal som en del af borger.dk give borgerne adgang til samtlige oplysninger, som det offentlige har om dem. Det foreslår regeringen i deres nyeste digitaliseringsudspil “Digital service i verdensklasse”.

Det kan dog meget vel forårsage mere skade end gavn.

"Vi har gang på gang set, hvordan de offentlige it-systemer har svigtet, og der er blevet lækket fortrolige oplysninger. Og det er en risiko, som i den grad også gælder dette nye system. De offentlige systemer er slet ikke klar til at varetage det, som Regeringen har ambitioner om," forklarer Niels Berthelsen, der er formand for Forbundet af it-professionelle.

Han peger han på Danmarks seneste kåring som det mest digitaliserede land i verden.

"Desværre placerer vi os langt dårligere, når det kommer til datasikkerheden. Og det ser vi jo også i kraft af den lange historik inden for det offentlige, hvor mange af de store og dyre it-systemer er brudt fuldstændig sammen. Så dette system skal virkelig tænkes igennem, hvis det ikke skal ende i en lignende katastrofe," fortæller Niels Berthelsen.

Sikkerhedsbrister i systemet er dog ikke den eneste risiko forbundet ved platformen ‘Mit overblik’, påpeger Helle Zinner Henriksen, der er lektor i digitalisering ved CBS.

Hun tvivler på, om systemet overhovedet vil fungere i praksis.

"Jeg ser det som en stor udfordring at skabe et sikkert system, som giver borgerne det fulde overblik over deres data. Digital transparens skaber også sårbarhed," fortæller hun.

"Hvis borgerne kan få det fulde overblik over data på tværs af myndigheder, så kan forvaltningerne og andre udefrakommende også. Indtil videre har vi været meget påpasselige med ikke at samkøre data, netop for at beskytte den enkelte borger. Men det vil automatisk ske med sådan et system," fortæller Helle Zinner Henriksen.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), forsikrer, at ‘Mit overblik’ ikke vil ende i rækken med de andre danske it-skandaler.

"Med ‘Mit overblik’ vil vi ikke samkøre data eller give offentligt ansatte mulighed for at se borgerne over skulderen. ’Mit overblik’ skal alene skal være et digitalt ’udstillingsvindue’ på borger.dk, hvor borgeren får vist egne data fra flere databaser ét og samme sted. Data bliver fortsat opbevaret ude hos den enkelte myndighed," siger ministeren.

Ifølge hende er sikkerhed en afgørende problemstilling, der skal tages hånd om. Derfor vil regeringen i de kommende år investere 1.5 milliarder i Danmarks cyber- og informationssikkerhed.

"Det er en stor opgave at give alle borgere et samlet digitalt overblik over deres relevante data. Det skal planlægges nøje, og it-sikkerheden skal selvfølgelig være i orden."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også