ITWatch

Direktør erkender: Vi er ikke nået i mål med Sundhedsplatformen

Sundhedsdirektør Leif Panduro vurderer, at der vil gå et år, før it-systemet vil fungere optimalt.

Foto: Jens Dresling/Ritzau/

For første gang nogensinde erkender Region Sjælland, at it-systemet Sundhedsplatformen er langt sværere at få til at fungere end regionsrådet forventede.

Den nytiltrådte sundhedsdirektør Leif Panduro Jensen var ikke selv med til at købe det amerikanske it-system fra firmaet Epic.

Han arbejdede i Region Hovedstaden, men hørte også de mange jublende salgstaler.

"Der var en optimisme, som var meget stor, fordi vi købte et færdigt system. Men det viste sig jo, at de danske forhold på nogle områder var meget forskellige," siger han til DR Sjælland.

"Det kræver altså et større arbejde, som vi ikke er nået i mål med endnu," siger sundhedsdirektøren om det omdiskuterede it-system, der har kostet Region Sjælland 700 millioner og Region Hovedstaden to milliarder.

Alligevel har det været nødvendigt at lave et utal af rettelser for at få Sundhedsplatformen til at fungere. Det havde topledelsen i de to regioner ikke forudset.

"Vi vidste det ikke fra starten. Vi var meget optimistiske på systemets vegne, og det har vist sig at være en fejlplaceret optimisme. Det har været langt hårdere og langt sværere at få det til at køre ordentligt," siger Leif Panduro, der mener, at systemet fungerer godt på nogle områder.

En skandale

Det er især lægerne, der har fået et væld af ekstra arbejdsopgaver ved computerne. Det presser dem i hverdagen, fordi regionen i forvejen mangler 120 speciallæger.

Talsmanden for overlægerne i Region Sjælland, Lisbeth Hoffmann, opfordrede forleden regionen til at skrotte Sundhedsplatformen, som hun kaldte håbløs at arbejde i.

Helt så langt går Lisbeth Lintz, formand for overlægeforeningen i hele Danmark, ikke. Men hun betegner problemerne omkring medicinkortet som en skandale. Sundhedsplatformen taler nemlig langt fra sammen med almindelige praktiserende lægers medicinjournaler, som er Det Fælles Medicinkort, som giver sundhedspersonalet adgang til patienternes medicin og vaccinationer.

"Det er en skandale, at vi mere end to år efter stadigvæk står i en situation, hvor vi ikke er sikre på, at vores patienter bliver korrekt medicineret," siger hun til DR Sjælland.

Sundhedsdirektør Leif Panduro forstår frustrationerne. Ifølge ham er problemerne dog blevet mindre omkring medicinkortet.

"Vi kan se, at medicineringsfejl falder. Der er bedre advarsler, hvis man er i gang med at gøre noget forkert med medicin over for patienterne," siger han.

Kompliceret at skrotte systemet

Sundhedsdirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, forklarer, at det er for besværligt at skrotte Sundhedsplatformen.

Han mener i stedet, det er bedre at fortsætte arbejdet med at få den til at fungere. Andet vil være for tidskrævende.

"Hvis vi skal skrotte det, så skal vi planlægge og udføre et nyt udbud. Det vil tage et års tid. Så skal vi til at bygge alle de integrationer til alle mulige andre ved røgtensystemer og laboratoriesystemer. Det kommer til at tage årevis," siger han.

Sundhedsdirektør Leif Panduro Jensen forventer, der vil gå et år, før de fleste problemer med platformen er løst. Han afventer nemlig, at systemet bliver opgraderet til november. Herefter vil der gå endnu en tid, inden det fungerer godt.

"Mit bud er, at om et års tid så vil de fleste være glade. Men det er en rejse, hvor flere og flere ting fungerer godt i løbet af det år."

Formanden for overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, er på ingen måde tilfreds.

"Altså to et halvt år står vi så henne, før vi kan stole på systemet. Og jeg må indrømme, at når jeg føler efter, så nager der en tvivl. Nu har vi jo hørt det rigtig mange gange i Region Hovedstaden, at systemet var perfekt, og der var ikke nogen fejl. Men det har ikke været tilfældet," siger hun til DR Sjælland.

Tophistorie fra DR Sjælland distribueret af Ritzau.

Regioner kan først slippe fejlbehæftet it-system i 2022

Sundhedsplatform splitter læger og region: Drop den, opfordrer talsmand 

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs