ITWatch

Kommuner er ikke klar til nye persondataregler

Det halter gevaldigt med overholdelsen af EU's netop íkrafttrådte persondataforordning (GDPR) i de danske kommuner. Men tidsfristen er udløbet, og der bliver ikke tale om nogen form for karensperiode, lyder det fra Datatilsynet.

Foto: Colourbox

En rundspørge foretaget af DR blandt de danske kommuner viser, at minst 40 endnu ikke er klar til at overholde reglementet i forbindelse med EU's nye persondataforordning – til trods for at tidsfristen nu officielt er udløbet.

Det skriver DR på baggrund af en rundspørge, som mediet har foretaget blandt landets kommuner, hvoraf 86 er vendt tilbage. Heraf svarer 40 kommuner, at de er klar, men ikke kan love ufejlbarlighed, mens 41 svarer, at de ikke er klar blandt andet på grund af reglernes kompleksitet og ventetid på myndighedernes først for nyligt udsendte vejldedning. Fem kommuner ud af de 86 besvarelser i rundspørgen ved i realiteten ikke, hvorvidt de er klar, mens 12 kommuner ikke er vendt tilbage. 

Hos Varde Kommune, som har svaret, at man endnu ikke lever op til reglerne, forklarer kommunaldirektør Mogens Pedersen, at det for kommunerne er svært at vide, hvor grænserne går. Herunder, hvad forvanltninger må dele, og hvordan man helt konkret skal sikre fysiske oplysninger. Kommunaldirektøren venter, at der vil gå et halvt til et helt år, før man er helt compliant, men den holder ikke lyder det fra Datatilsynet.

"Der skal selvfølgelig være rum til at få finjusteringer på plads, men hvis de grundlæggende er langt fra at nå i mål, så er det absolut ikke acceptabelt," lyder det fra Jesper Husmer Vang, chef for tilsynsenheden i Datatilsynet, som understreger, at der ikke bliver er nogen form for karensperiode.

GDPR-reglerne træder i kraft i dag, men hammeren falder ikke lige med det samme 

FAKTA: Datasjusk koster snart virksomheder og myndigheder dyrt 

EU's nye datalov betyder milliardregning til danske virksomheder 

Bankdata har brugt en halv mia. på nye regler 

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs