ITWatch

It-problemer på valgsteder risikerer at give ekstra ventetid

Nogle steder i Kolding Kommune skal valghandlingen klares manuelt, fordi der er it-problemer.Flere valgsteder har været ramt af it-problemer, og borgere har måttet stå i lange køer for at kunne stemme. (Opdateret kl. 11.22)

Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

En håndfuld afstemningssteder i Kolding Kommune har it-problemer, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Problemerne opstår, når valgkortet skal skannes. I stedet skal valghandlingen nogle steder klares manuelt.

"Det betyder dobbelt arbejde for de valgtilforordnede på valgstedet, men der er ikke nogen sikkerhedsbrist forbundet med det," lyder det i pressemeddelelsen.

For vælgerne betyder det, at der måske kan opstå lidt ventetid for at stemme.

It-problemer har også drillet i Ringsted, hvor teknikken ved valgbordene ved valgstedet i Ringsted Kongrescenter ikke var klar til tiden, skriver TV2 Øst.

Det betød, at de første borgere først kunne stemme klokken 08.14 - altså knap et kvarter efter at valgstederne var åbnet. På det tidspunkt stod der mere end 100 mennesker i kø.

Teknisk nedbrud i København

Ifølge Ekstra Bladet er der også et teknisk nedbrud i et system til registrering af valgkort på Guldberg Skole på Nørrebro i København.

Her skulle der tidligere på dagen have været så lange køer, at flere vælgere forlod stedet uden at stemme.

Omkring klokken ni var fire ud af fem valgborde dog oppe at køre igen, oplyser Københavns Kommune.

Økonomi- og indenrigsministeriet har ikke et samlet overblik over, hvilke valgsteder der har haft problemer med it-systemerne.

Ministeriet har hørt fra enkelte valgsteder, men kommunerne har ikke pligt til at melde, når der er problemer.

"Hvis it-systemerne driller, skal man gå over til at bruge papirvalglister, og det kan jeg jo se, at man har gjort nogle steder," siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og indenrigsministeriet.

"Det er selvfølgelig ærgerligt for de vælgere, der møder op og skal vente lidt længere i kø, men jeg ved, at kommunerne kæmper for at få teknikken til at virke og få det op at køre så hurtigt som muligt," siger hun.

Det er kommunerne, der har ansvar for stemmestederne, og det er også den enkelte kommune, der beslutter, om der er manuelle eller digitale valglister.

/ritzau/

Dansk IT afviser digitalisering af valghandling 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs