Offentlige kunder annullerer og udskyder it-ordrer på grund af coronakrisen

Nye tal fra Dansk Industri viser, at offentlige it-ordrer går i stå på grund af coronakrisen. Tallene viser også, at knap halvdelen af de danske it- og tech-virksomheder generelt forventer et omsætningsfald på mere end 20 pct. i årets andet kvartal.
Foto: Hans Søndergaard/DI/PR
Foto: Hans Søndergaard/DI/PR

Coronakrisen begynder i den grad at sætte spor hos de danske it- og tech-virksomheder, viser nye tal fra Dansk Industri.

Tallene viser blandt andet, at 62 pct. af medlemsvirksomhederne i DI Digital har oplevet, at offentlige kunder har annulleret eller udskudt ordrer eller leverancer helt eller delvist med henvisning til coronakrisen. Hos DI's andre medlemsvirksomheder er det 35 pct., der har oplevet det samme.

Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.
Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.

De nye tal tager udgangspunkt i spørgeskemasvar fra 1.524 DI-medlemsvirksomheder, og ifølge Christian Hannibal, der er digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri, er det kritisk, at tech-virksomhederne oplever en opbremsning hos de offentlige kunder.

"Det er meget uheldigt. De offentlige investeringer i digitalisering bør tværtimod fremrykkes. Både for at holde hånden under den digitale branche, men også for at styrke det offentlige," siger Christian Hannibal og fortsætter:

"Vi håber, at det offentlige vil skifte strategi. Vi foreslår en digital omstillingsfond på 2 mia. kr., der skal sikre, at offentlige myndigheder frem til 2022 kan investere i nye teknologiske løsninger og forretninger i samarbejde med private spillere."

Forventer nedgang i omsætningen

De nye tal giver også et indblik i, hvordan virksomhederne forventer, at coronakrisen vil påvirke deres omsætning.

Tallene viser således, at knap halvdelen af de danske it- og tech-virksomheder generelt forventer et omsætningsfald på mere end 20 pct. i årets andet kvartal på grund af coronakrisen, mens godt 10 pct. ikke forventer, at krisen vil have nogen effekt på omsætningen.

Under 5 pct. af tech-virksomheder venter en øget omsætning i andet kvartal som følge af krisen, mens ingen af DI Digitals medlemsvirksomheder, der indgår i tallene, forventer, at krisen vil være med til at øge den samlede omsætning i 2020.

Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.
Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.

Hvis vi generelt ser på forventningerne til hele året, forudser knap 10 pct. af tech-virksomhederne, at krisen ikke vil have nogen effekt på årsomsætningen, mens omkring 55 pct. forventer, at coronakrisen vil reducere årsomsætningen med 20 pct. eller mere.

Hvornår kommer vi tilbage til "normalen"?

DI har også spurgt ind til medlemsvirksomhedernes forventninger til, hvor hurtigt – eller langsomt – de vil komme sig efter krisen.

Knap 30 pct. af tech-virksomhederne forventer, at virksomhedens omsætning vil vende tilbage til et "normalt" niveau inden for et halvt år, når coronavirusset er inddæmmet og kommet under kontrol.

Godt 20 pct. forventer, at det vil ske inden for et år, mens knap 15 pct. forudser, at det vil tage mere end et år.

Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.
Foto: Kilde – DI's virksomhedspanel primo april 2020. 1.524 respondenter.

Brug af hjælpepakker

Undersøgelsen giver slutteligt også et indblik i, hvordan de danske it- og tech-virksomheder har taget imod regeringens hjælpepakker.

Det er især hjælpepakken med lønkompensation og hjælpepakken med udskudt moms og skat, som virksomhederne hos DI Digital enten har eller har tænkt sig at gøre brug af.

Indtil videre har 25 pct. allerede brugt hjælpepakken med udskudt moms eller skat, mens knap 40 pct. planlægger at gøre brug af hjælpepakken.

"De digitale virksomheder bruger hjælpepakkerne om udskudt moms, b-skat og a-skat, men også lønkompensation og faste udgifter. Når vi taler med virksomhederne oplever vi også, at mange virksomheder stadig har svært ved at finde en hjælpepakke, der passer til dem," siger Christian Hannibal.

Ifølge DI er det vigtigt, at hjælpepakkerne er langsigtede, da det ikke er alle virksomheder, der bliver ramt lige nu og her.

"Vores tal viser, at de digitale virksomheder indtil nu ikke er så hårdt ramt af coronakrisen som virksomheder generelt. Men de forventer at blive ramt på lige så hårdt på lidt længere sigt. Det gør det rigtigt vigtigt, at det også skal tænkes ind i hjælpepakkerne," siger Christian Hannibal og fortsætter:

"I DI foreslår vi blandt andet, at de penge, der kommer ind i statskassen i de kommende frekvensauktioner kan øremærkes til at fremme den digitale omstilling i erhvervslivet, f.eks. ved at afsætte midler til pilotforsøg med 5G samt fastholde og styrke initiativet SMV:Digital."

DI foreslår derudover også, at der med udgangspunkt i Vækstfonden bliver etableret en særpulje på 2,4 mia. kr., der skal skabe finansiering for iværksættere over de kommende to år, lyder det fra Christian Hannibal.

Total opbremsning for it-branchen på grund af coronakrisen

Coronakrise sætter præg på robotbranchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også