Slagsmål om supercomputer til Vestas sendte tidligere it-selskab i dørken

Siden starten af 2017 har Informationsteknik haft en retssag hængende over hovedet, som endte med at koste selskabet livet. Omdrejningspunktet var en strid om betaling af en supercomputer til Vestas, viser dommen. Sagen omhandler flere store it-selskaber.
Foto: PR/Informationsteknik
Foto: PR/Informationsteknik

Det blev skæbnesvangert for it-leverandøren Informationsteknik, da Retten i Glostrup den 11. maj i år slog fast, at selskabet skulle betale over fem mio. kr. til det globale it-selskab Atos.

Dommen endte med at koste it-leverandøren fra Glostrup livet og bundede i en længere strid om betaling af en supercomputer til vindmølleproducenten Vestas.

Sagen tog allerede sin begyndelse i december 2015 og involverer en lang række mellemhandlere. Vindmølleproducenten Vestas ville købe en såkaldt supercomputer og valgte Informationsteknik som leverandør af hardwaren.

Udstedte faktura

Informationsteknik - som havde specialiseret sig i at levere og installere eksempelvis av-løsninger - købte supercomputeren af Atos, der er et internationalt it-selskab med hovedsæde i Frankrig.

Atos købte på sin side supercomputeren af forhandleren SEC Datacom, som købte den af producenten EMC Computer Systems.

Den 29. december udstedte Atos en faktura til Informationsteknik efter at have betalt SEC Datacom. Prisen blev aftalt til 10.164.538,75 kr., og hverken Atos eller Informationsteknik har siden bestredet den. I stedet har retssagen handlet om, hvornår nogle af pengene skulle falde.

Præcis to måneder senere betalte Informationsteknik halvdelen af beløbet til Atos, nemlig 5.082.269 kr., og efter nogle dage spurgte Atos, hvorfor den anden halvdel af beløbet ikke var betalt.

"Informationsteknik svarede, at der ikke var sket fuld betaling, da udstyret ikke var blevet klart til performancetest, og at Vestas Wind System A/S' fulde betaling afhang heraf," fremgår det af dommen.

Sagt med andre ord ville Informationsteknik først betale Atos, når selskabet havde fået alle pengene fra Vestas. Og det afhang ifølge Informationsteknik af, at supercomputeren havde klaret nogle tests.

Den 11. maj og 4. juli 2016 rykkede Atos på ny for betalingen, og 10. oktober skruede Atos bissen på. Informationsteknik fik 48 timer til at betale beløbet, ellers ville der ifølge dombogen "blive taget retlige skridt", som risikerede at koste Informationsteknik endnu flere penge blandt andet i form af renter.

Informationsteknik svarede, at betingelsen om først at betale alle penge, når Vestas havde godkendt testene, var aftalt med producenten af supercomputeren, EMC Computer Systems.

Den 21. november 2016 svarede Atos, at selskabet ikke havde indgået en sådan aftale, og gav derfor en endelig betalingsfrist på 11 dage.

Har ikke accepteret vilkår

På den måde endte sagen for retten den 12. januar 2017, og undervejs har flere vidner været indkaldt for at kaste lys over, hvem der har ret. Informationsteknik har påstået, at Atos har kendt til og accepteret betingelserne om, at halvdelen af betalingen først ville falde, når Vestas sagde god for testene.

Et vidne fra Informationsteknik har erkendt, at Atos ikke blev orienteret om vilkåret. Men personen havde fået at vide fra mellemhandleren SEC, at Atos accepterede det.

Omvendt har Atos påstået, at Informationsteknik fra start har accepteret, at hele beløbet skulle falde inden 30 dage, som det fremgik af fakturaen. Og så har Atos fremført, at selskabet slet ikke kendte til vilkåret om at dele betalingen op i to, før sent i forløbet.

To vidner har således sagt, at "de ikke har accepteret det meget bebyrdende vilkår."

Den 11. maj nåede Retten i Glostrup frem til et nedslående resultat for Informationsteknik:

"Retten finder det på den baggrund ikke godtgjort, at der mellem Informationsteknik og Atos er aftalt andre vilkår om betaling end de vilkår, der fremgår af den udstedte faktura."

Alt i alt skulle Informationsteknik betale 5.082.269 kr. plus renter fra den 29. januar 2016 samt sagens omkostninger på 275.000 kr.

Spørgsmålet er dog, om Atos kommer til at få pengene. Informationsteknik gik som sagt konkurs i slutningen af juni på grund af sagen, og kuratoren har overfor ITWatch fremhævet, at meget tyder på, at flere kreditorer mister deres penge.

ITWatch har forsøgt at få en kommentar til forløbet fra den tidligere direktør for Informationsteknik Fritz Andersen.

Tabt retssag knækkede tidligere 3A-it-selskab

Konkurrent overtager efter konkurs

Konkurs får ingen betydning for indkøbere på Ski-aftale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også