New York Times lægger sag an mod selskab bag ChatGPT

Amerikansk avis mener, at chatbot er blevet trænet på millioner af artikler uden at have fået tilladelse.
I søgsmålet lyder det, at selskaberne med chatrobotter som ChatGPT profiterer af ”The Times’ omfattende investering i journalistik”. | Foto: Dado Ruvic
I søgsmålet lyder det, at selskaberne med chatrobotter som ChatGPT profiterer af ”The Times’ omfattende investering i journalistik”. | Foto: Dado Ruvic
Af Ritzau

New York Times har sagsøgt OpenAI, som står bag den meget populære chatbot ChatGPT, samt selskabet Microsoft.

Sagen er onsdag blev anlagt ved en amerikansk domstol.

Den amerikanske avis beskylder Microsoft og OpenAI for at have brugt millioner af artikler til træning af sprogrobotter uden tilladelse.

I søgsmålet lyder det, at selskaberne med chatrobotter som ChatGPT profiterer af ”The Times’ omfattende investering i journalistik”.

New York Times hævder, at Microsoft og OpenAI er ”freeridere” - altså kører på frihjul - og hverken har betalt for eller fået tilladelse til at bruge avisens artikler på den måde.

Med søgsmålet har New York Times valgt en mere konfrontatorisk tilgang end andre mediegrupper.

For eksempel har tyske Axel Springer og amerikanske Associated Press indgået indholdsaftaler med OpenAI.

New York Times ønsker en erstatning. Samtidig vil avisen have, at selskaberne stopper med at bruge New York Times’ indhold. Derudover kræves det, at data som allerede er blevet indhentet, slettes.

Microsoft er storinvestor i OpenAI. Selskabet har implementeret kunstig intelligens i flere af sine egne produkter.

Chatrobotter som ChatGPT og Microsofts Copilot er i flere år blevet trænet på baggrund af indhold, som er tilgængeligt på internettet. Det skete ud fra den antagelse, at det kunne anvendes uden nogen kompensation.

Men i søgsmålet argumenteres der for, at brugen af New York Times’ artikler til at skabe kunstig intelligens truer mediets evne til at lave kvalitetsjournalistik.

”Disse redskaber er blevet bygget med og fortsætter med at bruge uafhængig journalistik,” siger en talsperson for avisen.

Den journalistik er kun tilgængelig, fordi ”fagfæller rapporterede, redigerede og faktatjekkede det med stor ekspertise og høje omkostninger til følge”, siger personen.

Aftalen mellem Axel Springer og Open AI betyder ifølge mediet Financial Times, at et tocifret millionbeløb i euro hvert år sendes til den tyske mediekoncern.

Til gengæld får OpenAI lov til at bruge artikler fra udgivelser som Politico, Bild og Business Insider.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også