NNIT-topchef: "Vi er i storform til at begynde den store rejse"

Pär Fors, adm. direktør, tror på, at NNIT står et bedre sted efter udskilningen af selskabets infrastrukturforretning. Han mener, at resultaterne i andet kvartal er et bevis på netop det. 
Pär Fors, adm. direktør i NNIT, er tilfreds med resultatet for andet kvartal og den transformation, virksomheden har været igennem. | Foto: Magnus Møller
Pär Fors, adm. direktør i NNIT, er tilfreds med resultatet for andet kvartal og den transformation, virksomheden har været igennem. | Foto: Magnus Møller
af NIKOLAJ HARDING

NNIT præsenterede torsdag sit regnskab for andet kvartal af 2023, der viste et selskab i fremgang, og Pär Fors, adm. direktør i NNIT, erklærer sig over for ITWatch tilfreds med resultatet. 

”Jeg vil mene, at vi er i storform til at begynde den store rejse frem, men vi er på begyndelsen af rejsen. For for at være ærlig, så har vi kun haft de første tre-fire måneder som et nyt selskab,” siger Pär Fors. 

Det, som Pär Fors refererer til, er udskilningen af NNIT’s infrastrukturafdeling, som blev endeligt afsluttet i løbet af årets andet kvartal, hvor NNIT oplevede en omsætningsvækst på 15 pct. og en markant øget indtjening. 

Infrastrukturforretningen er blevet solgt til kapitalfonden Agilitas, og ud af salget er selskabet Aeven opstået. Fra NNIT’s side er ideen med udskilningen, at det skal gøre NNIT til et mere rendyrket konsulenthus. 

Arbejdet med at udskille infrastruktur-forretningen har dog trukket tænder ud, erkender NNIT-topchefen. 

Det er blandt andet også derfor, at NNIT’s økonomiske resultater og ikke mindst evnen til at få forretningen til at vokse skaber glæde i Søborg, hvor it-selskabet holder til. 

”Selvfølgelig ville vi gerne være et meget bedre sted, end vi er historisk i forhold til at skabe en sund bundlinje, men jeg mener, at resultatet i dette kvartal demonstrerer, at vi er i stand til at skabe en profitabel forretning,” siger Pär Fors. 

Klart fokuseret forretning

Trods generel positivitet over torsdagens resultat vil Pär Fors ikke gå så langt som til at sige, at han er overrasket over, at NNIT leverede, som man gjorde i andet kvartal på trods af et stort arbejde med at lande på fødderne i en ny organisering i selskabet. 

Væksten var dog måske større end forventet, erkender Pär Fors, som fokuserer på, at dagens resultat viser, at udskilningen var det rigtige strategiske træk. 

”I den gamle verden var vi mere et konglomerat, der leverede alt til alle. Nu har vi en meget klart fokuseret forretning, der i højere grad er en konsulentforretning, som simplificerer måden vi arbejder på, og det klæder os bedre på til at opnå vækst i forretningen og gradvist forbedre vores bundlinje,” siger Pär Fors. 

Ifølge Pär Fors er NNIT samtidig en mere simpel forretning efter udskilningen af infrastrukturdivisionen. 

”Det er bare et faktum, at når du har en infrastrukturforretning, så kommer det med noget kompleksitet i forhold til, hvordan man driver forretningen,” siger Pär Fors. 

Det skyldes ifølge topchefen, at salgscyklusserne i en infrastruktur er komplekse og lange. 

”I en konsulentverden er det noget andet. Simplificeringen af selskabet vil fjerne nogle ting i vores interne processer, som ikke tilføjer værdi. Vi bliver endnu mere agile og kan rykke hurtigere på vores kunders krav, end vi kunne tidligere,” siger Pär Fors. 

I weekenden opjusterede NNIT sine forventninger til 2023. Poul Ernst Jessen, analytiker i Danske Bank, så opjusteringen som opløftende nyheder, der var med til at bekræfte et positivt syn på NNIT’s transformationshistorie. 

Er dagens resultat med til at løfte en vægt fra dine skuldre fra et rent ledelsesmæssigt perspektiv?

”Nej, og jeg må sige, at det er jo ikke noget, jeg har gjort selv, men sammen med ledelsen og en masse andre dygtige folk. Vi har hele tiden været overbeviste om, at det var den rette vej at gå, men når du ser det materialisere sig i tallene, får du noget ekstra ro i forhold til at kunne sige, at man er på rette vej,” siger Pär Fors. 

Tror på regional struktur

Udover at NNIT har frasolgt sin infrastrukturforretning, har selskabet samtidig delt sig op i en mere regionalt forankret struktur. Konkret betyder det, at NNIT fremover oplyser om, hvordan det går i selskabet regionale afdelinger, der tæller Danmark, USA, Europa og Asien. 

Pär Fors fortæller, at man har stor tiltro til denne måde at drive forretningen på, men at det også netop er i nogle af NNIT’s regioner i den store verden, at udfordringerne ligger. 

”Vi udfolder nu vores regionale strategi, og på koncernniveau er jeg meget glad for udviklingen, men hvis man går et niveau ned og kigger på de fire regioner, er det meget tydeligt, at vi står over for nogle udfordringer i Kina,” siger Pär Fors. 

Det skyldes ifølge topchefen makroøkonomiske udfordringer, mens man samtidig har flyttet sit globale leverancecenter fra Kina til Filippinerne. 

”Når jeg taler om NNIT’s store transformation, så har transformationen i Kina været måske endnu større. Jeg er meget optimistisk om fremtiden i Kina, hvor vi har en god markedsposition, men vi har været nødt til at lave nogle justeringer i forretningen derovre for at kunne opnå vækst,” siger Pär Fors. 

Kigger man på selskabets regionale afdelinger, er Danmark den største med en omsætning på 166 mio. kr. i andet kvartal, mens Europa er den næststørste med en omsætning på 119 mio. kr. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også