André Rogaczewski: "Vi er the new kid on the block"

Topchefen fremhæver, at selskabets udenlandske markeder i første kvartal udgjorde over 50 pct. af omsætningen. Rejsen mod at blive europæisk markedsleder fortsætter.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff
af NIKOLAJ HARDING

Netcompany er for alvor ved at få fat uden for landets grænser, og i første kvartal af 2023 udgjorde omsætningen uden for Danmark mere end 50 pct. af den samlede omsætning i virksomheden. 

”Vores rejse mod at blive en europæisk markedsleder fortsætter,” siger André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany, til ITWatch. 

For at være præcis udgjorde omsætningen fra de udenlandske afdelinger, Netcompany Intrasoft, UK, Norge og Holland, 50,7 pct. af omsætningen, der lyder på 1559 mio. kr for Netcompany som helhed. 

I første kvartal af 2022 udgjorde den 47,1 pct, og udviklingen glæder Netcompany-topchefen. 

”Vi er the new kid on the block, og det er en rolle, som jeg ynder. Vi er kommet som udfordrer, og vi står med nogle skandinaviske løsningsmodeller og tilgange, som forhåbentligt vinder indpas i de europæiske markeder, og det er en spændende rejse,” siger han. 

André Rogaczewski erklærer sig tilfreds med første kvartal, hvor man ifølge ham fik en god start på året trods usikre vilkår generelt. 

Kigger man på Netcompany som helhed, så gik omsætningen frem i første kvartal af 2023, mens resultatet efter skat faldt med 22,1 pct. til 103,3 mio. kr. 

Dykker man ned i selskabets forskellige forretningssegmenter, adskiller Danmark sig fra de andre markeder, da man til forskel er gået tilbage på eksempelvis EBITDA-resultatet, der i år lyder på 259,3 mio. kr. sammenlignet med 273,7 mio. kr. i 2022. 

”Den private forretning er ikke gået op nær så meget. Der er ingen tvivl om, at der har været en vis træghed i beslutningerne i forhold til, hvor vi er henne med økonomisk usikkerhed og sådan noget,” siger André Rogaczewski, som tager udviklingen roligt. 

”Vores pipeline ser sund og god ud. Den offentlige del af forretningen er gået pænt op i faktisk første kvartal, og vi har den højeste omsætning i Danmark nogensinde. Det skal vi også lige huske,” siger han. 

Omsætningen i Danmark i første kvartal, hvor man blandt andet er flyttet i nyt hovedkontor, lød på 769,3 mio. kr. mod 725,3 mio. kr. i samme kvartal i 2022. 

Klare budskaber

André Rogaczewski ønsker ikke at dvæle alt for meget ved eventuelle udfordringer, som man er stødt på i årets første kvartal. 

Ifølge ham vil man altid møde udfordringer, når man gør det, som Netcompany gør, og derfor handler det om at levere så høj kvalitet som muligt på sine projekter. 

Derfor skal man, hvis man kan, sørge for at hente de ting, man gør, ned på formel, så man kan tage erfaringerne med videre og genbruge andre steder, fortæller han. 

”Det fokuserer vi utrolig meget på, ikke bare i Danmark, men også i de andre lande.” 

Når det kommer til, hvad Netcompany har gjort for at fremtvinge den føromtalte fremgang uden for landets grænser, så betoner André Rogaczewski, at det er vigtigt at huske på, at markederne er anderledes end herhjemme. 

Man skal på den ene side komme i en ”påklædning”, som passer til det givne marked, men man skal samtidigt levere noget, som er anderledes og emmer af en dansk og skandinavisk tilgang. 

”Det er vi lykkedes med. Vi går ud med klare budskaber, der sidder meget skarpt. Folk ved godt, hvad vi mener, synes og tror om, hvor langt man kan komme med teknologi, både i forhold til samfundet og virksomheder,” siger han. 

Samtidigt, fortæller André Rogaczewski, kommer Netcompany med en leverancemodel, som ifølge ham er meget slutproduktorienteret. 

”Så når vi går ud, så er det ofte med et arsenal af både pragmatisme og slutprodukter, som kunderne egentlig godt kan lide. I dag er det utrolig vigtigt, at man kan sige, at vi når ret langt på ni måneder og så have noget at have det i.” 

Ifølge André Rogaczewski viser kundernes tilfredshed sig ved, at selskabets cash-flow er 180 pct. bedre end det var sidste år. Det betyder ifølge ham, at kunderne betaler for det, de får, og det ville de ikke gøre, hvis de ikke var tilfredse. 

”Det er ikke nok bare at komme med nogle slides og fortælle budskaber, men i stedet komme med nogle mennesker og noget teknologi, som gør, at det er muligt på ganske kort tid at bygge større, komplekse og samfundskritiske it-løsninger,” siger han. 

Stort potentiale

Netcompanys medvind på det internationale marked understreges blandt andet af, at selskabet har vundet kontrakten på at udvikle den nye digitale EU-Wallet.

Thomas Rysgaard Christiansen, partner i Netcompany, har tidligere udtalt til ITWatch, at projektet kan blive en døråbner til Europa, og ifølge André Rogaczewski er selskabets internationale rejse mod at blive markedsleder kun lige startet. 

Han fremhæver det britiske marked, hvor der stadig er meget at hente trods en omsætningsvækst på 23 pct. i årets første kvartal. 

”UK er jo et kæmpe marked, og derfor er der et stort potentiale. Det er der sådan set i de fleste af vores markeder uden for Danmark,” siger han. 

Netop Storbritannien er interessant, da Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Ervherv, i marts var ude at sige, at danske it-virksomheder skal stå klar til det digitale spring på den anden side af Nordsøen, da der i kølvandet på Brexit er opstået et stort digitalt efterslæb. 

Hvordan skal I komme ind i det?

”Det skal vi med gode referencer, som er troværdige og fortæller hvordan tingene er gjort før, eksempelvis i det danske. Det har britterne stor respekt for,” siger han. 

Samtidigt nævner han, at en andet punkt der skal til for at lykkes i Storbritannien er med mennesker, der har fået den rigtige it-dannelse og -kultur for leverance, hvor det at levere til tiden er ophøjet som noget af det vigtigste.

”Og så skal kvaliteten være uomtvistelig og på et højt niveau, da det i sidste ende vil føre til flere opgaver,” siger han. 

Ifølge André Rogaczewski er Storbritannien et godt eksempel, da det ifølge ham måske er det land i Europa, som har været hårdest ramt rent økonomisk i forbindelse med inflationen. 

”På trods af det er digitaliseringen stadigvæk en vigtig del af at få rettet op på skuden og skabe et bedre samfund,” siger han. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også