Globeteam-stifter sagde nej til flere kapitalfonde og valgte Lego-milliarder til

Claus Moldow, medstifter og storaktionær i konsulenthuset Globeteam, valgte de hurtige millioner fra og sagde nej til flere kapitalfonde, da selskabet skulle igennem et generationsskifte.
Foto: PR / Globeteam
Foto: PR / Globeteam

Claus Moldow, storaktionær og medstifter af konsulenthuset Globeteam, kunne ellers have scoret kassen. Da selskabet i januar gennemførte et generationsskifte, så stod flere kapitalfonde på spring for at få fat i selskabet. Men han sagde nej.

Manøvren var, at hans medstifter af selskabet Erik Arnbak, som i 2001 var med til at stifte selskabet, ville ud i en alder af 68. På tilsvarende vis ville venturefonden Dico, som ejes af Mikael Konnerup, gerne have gevinsten af mange års investering, og derfor opsøgte Globeteams topledelse flere mulige investorer.

"Erik Arnbak ønskede at drosle ned og reducere sin indsats i Globeteam, og ventureselskabet Dico valgte at cashe ind," siger Claus Moldow til ITWatch.

"Vi  tog en række møder med forskellige kapitalfonde sammen med vores formand Mogens Elsberg. Vi mødte bare ikke det, vi ønskede," siger han.

De vidste det hele

Han mødte flere kapitalfonde, der, som Moldow beskriver det, "vidste alt om, hvad vi skulle gøre, og om hvordan vi skulle arbejde fremadrettet."

"Det var klassiske kapitalfonde, der lagde tre-fire års planer ned over os."

Men det passer dårligt for ham, der arbejder ud fra en filosofi om at opbygge selskabet organisk.

"Vi overvejede derfor at gå i banken for at hente pengene, da Mogens Elsberg sagde, at jeg lige skulle møde Kim Guldstad, adm. direktør for investeringsselskabet Kirk Kapital. Efter tre timers møde var vi enige om, at Globeteam og Kirk Kapital lignede et godt match, og at vi ville fortsætte dialogen," siger Claus Moldow.

Cirka fire måneder senere overtog Kirk Kapital Erik Arnbak og Dicos aktier, der udgjorde sammenlagt 34 pct. af selskabet.

Hvorfor passede Kirk Kapital godt ind?

"Fordi jeg i Kirk Kapital mødte nogle, der ville investere på den lange bane, som ikke ville skyde selskabet af hurtigt. Vores kultur er organisk, langsigtet, og det respekterer de."

Men når investorer siger, at de er der på den lange bane, passer det kke altid, da de går efter en gevinst. Hvorfor er det anderledes her?

"Kirk Kapital kan lide den udvikling, Globeteam har været igennem og støtter op om Globeteams fremadrettede strategi. De lytter, udfordrer og deltager aktivt, men lader os drive forretningen på vores måde. Jeg tror på, at de er her på den lange bane, og desuden har de otte mia., de skal investere, så de har rigeligt at lave."

Andre sælger ud

Men der sælges selskaber lige nu. Netcompany er gået på børsen, Lessor er blevet solgt dyrt. Hvorfor har du ikke bare benyttet chancen for at skyde selskabet af?

"På et eller andet tidspunkt sker det nok, men vi er ikke bare i gang med en tre-årsplan, hvor der bare købes op og maksimeres og sælges dyrt," siger Claus Moldow.

"Denne forretning er vokset organisk én konsulent ad gangen. Jeg er med i alle ansættelser personligt, når vi tager folk ind, skal det være de helt rigtige. Det at tage en virksomhed ind med eksempelvis 25 mand, så ville alle konsulenter ikke passe ind i vores forretning," siger han.

Han forklarer, at Globeteam gerne vil overtage andre virksomheder, men ikke en høj goodwill.

"Det skal være virksomheder, som gerne vil med på rejsen og være en del af Globeteam. Det sagde vi til M Solutions, der er gået over til Globeteam, fordi de gerne vil være en del af os."

Men jeg udfordrer dig, for der er mange, der gerne vil score gevinsten nu. Det er gode tider for salg af virksomheder, så hvorfor gør du ikke bare det?

"Jeg er 56 år gammel, så en dag kan det ske, at vi kommer dertil. Jeg skal ikke sidde her som 70-årig, men kortsigtet er tre år, og det ønsker jeg ikke. Vi skal vokse kontrolleret, for det er vores virksomheds DNA."

Vil ikke sætte det overstyr

Du er bange for, at du sætter tingene over styr ved, at det går for stærkt?

"Ja, vi skal have den kontrollerede vækst, så vi ikke sætter forretningen over styr. Vi skal være sikre på, at konsulenterne alle er de rigtige. Vi skal bevare vores kultur og det, vi er kendt for nemlig at levere professionelle konsulentydelser, der bringer værdi for vores kunder."

Mange gribes af det her og sælger ud. Så du gør det noget anderledes, ikke?

"Jo, det gør jeg. Det kan være, at vi kommer dertil, men ikke nu. Sådan føler jeg det. Men det kan selvfølgelig ændre sig."

Hvad skal Kirk bruges til?

"Vi har ikke fået penge ind, der er alene solgt nogle aktier, som de har overtaget. De skal hjælpe os med væksten, men skal vi bruge mere cash, kommer alle aktionærer med cash," siger han.

Claus Moldow sidder på 28,5 pct., Kirk Kapital sidder på 34,5, Morten Strunge Nielsen, der er hans kompagnon, har 11,5, og endelig sidder Globeteams konsulenter på 25,5 pct.

"Skal vi købe noget, finansierer vi det over driften, resten henter vi hos aktionærerne. Det er aftalen, og vi har ikke de store planer for opkøb. Kirk Kapital vil ikke have majoritet, det ønsker jeg heller ikke. Globeteam sidder med majoriteten fordelt på konsulenterne og ledelsen, og sådan skal det gerne være. Så Kirk Kapital har været med til at sikre et generationsskifte og skal fremadrettet bidrage til, at Globeteam udnytter sit potentiale."

Globeteam satser på kuldsejlede it-projekter 

"Jeg har gennem årene opdaget, at jeg altid ender der, hvor kriserne er" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også