Frederiksen og Stoltenberg hylder kvanteteknologi de ikke forstår

Natos nye kvantecenter i København bliver meget vigtig for forsvarsalliancens militære kapaciteter, lyder det.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg (tv.), sammen med statsminister Mette Frederiksen (S), her ved et pressemøde i maj 2022 | Foto: Jens Dresling
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg (tv.), sammen med statsminister Mette Frederiksen (S), her ved et pressemøde i maj 2022 | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

Hverken Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, eller statsminister Mette Frederiksen (S) er sikker på, at de helt forstår, hvad kvanteteknologi egentlig går ud på.

Men ved den officielle åbning af Natos nye kvantecenter fredag hylder de begge teknologien.

”Jeg synes, kvantefysik er chokerende, og jeg vil ikke påstå, at jeg kender alt til det,” siger Mette Frederiksen under en tale efter en rundtur på centret kaldet Diana, som ligger i København.

Hun henviser dermed til den danske filosof og fysiker Niels Bohr, der bidrog med afgørende forskning til forståelsen af kvanteteori.

Bohr sagde ifølge Frederiksen, at ”enhver, der ikke er dybt chokeret over kvanteteori, har ikke forstået det.” 

”Han vidste allerede dengang, at hans opdagelser ikke alene ville chokere hans medforskere, men også fundamentalt ændrer hvordan vi opfatter og forstår verden,” siger Frederiksen. 

”Kvanteteknologi har potentialet til at bestemme kriges udfald og påvirke den fremtidige globale magtbalance på en måde, vi end ikke kan forestille os i dag.”

Regeringen præsenterede torsdag sin første strategi for kvanteteknologi. Kvanteteknologien er en avanceret form for matematisk indretning af computere og ventes at kunne levere meget komplicerede beregninger, der ikke er mulige i dag.

Frederiksen uddyber, at teknologien kan hjælpe med at løse klimakrisen, skabe medicinske gennembrud og styrke Natos cybersikkerhed.

Det kan også bruges militært til at træffe operative beslutninger eller til at kryptere kommunikation, så det kan holdes hemmeligt.

”Men der er også potentiale for enorme risici og sikkerhedstrusler,” siger hun.

”Meget er på spil, og vi er nødt til at være foran vores fjender.”

Stoltenberg var i 2022 på en rundvisning på Niels Bohr-instituttet, hvor centret hører til. Men han forstod ikke alt, hvad forskerne sagde.

”Vi så en stor ting i en glasmontre. Jeg lod, som om jeg forstod spørgsmålene, som var nedskrevet. Jeg læste spørgsmålene, men jeg forstod dem ikke, og jeg forstod ikke svarene,” siger Stoltenberg.

”Men det gik op for mig, at det var ekstremt vigtigt. Og at det er sofistikeret teknologi, som er vigtig for os alle sammen.”

”Selv om vi ikke forstår alle kompleksiteterne, så forstår vi, at det er vigtigt for vores samfund og vores sikkerhed.”

Han nævner, at han for nylig har set filmen ”Oppenheimer”, som handler om opfindelsen af atombomben.

”Men jeg forstod igen, at der er begrænsninger for, hvad en økonom kan forstå inden for fysikkens verden. Men vi forstår, at det er vigtigt,” siger Stoltenberg.

Han hylder Niels Bohr, som i en vis forstand var en af hjernerne bag opfindelsen af atombomben.

”Det var en kompliceret og kontroversiel opfindelse, men vital for den frie verden,” siger han.

”Den afsluttede Anden Verdenskrig og sikrede vores teknologiske forspring. I dag hjælper Danmark og I (forskere red.) os med at fastholde og skærpe vores teknologiske forspring. Det har stor betydning for vores sikkerhed.”

Han henviser desuden til, at Rusland, som har invaderet Ukraine, og Kina sender spioner til Vesten for at spionere mod teknologi.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også