ITWatch

Danmarks første kvantecomputer udvikles med støtte fra Novo Nordisk Fonden

Københavns Universitet har fået 1,5 mia. kr. af Novo Nordisk Fonden til at udvikle Danmarks første kvantecomputer.

Institutleder Jan W. Thomsen og leder af kvanteprogrammet Peter Krogstrup Jeppesen fra Niels Bohr Institutet. | Foto: Ola J. Joensen.

Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden er gået sammen om at bygge Danmarks første kvantecomputer, der samtidig vil blive en fuldt funktionel og generelt anvendelig kvantecomputer.

Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Novo Nordisk Fonden er gået med i projektet gennem en investering på 1,5 mia. kr., og projektet vil blive til i samarbejde med universiteter og industrier i bl.a. USA, Canada, Holland og Danmark.

”Med denne langsigtede bevilling ønsker vi at gøre Danmark til verdensførende inden for kvanteforskning, der er et område med kolossalt potentiale, og som kan revolutionere computerverdenen. Vi ønsker at skabe, modne og udvikle teknologi, der kan løse store og aktuelle udfordringer inden for bl.a. sundhed og bæredygtighed,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, direktør i Novo Nordisk Fonden.

Opgaven bliver dog ikke sådan lige til, lyder det fra professor Peter Krogstrup Jeppesen fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Han skal stå i spidsen for kvanteprogrammet, der forhåbentlig ender med at være fuldført i 2034.

”Udfordringen ved at udvikle en brugbar kvantecomputer er enorm, og minder på nogle måder om udfordringen ved månelandingsprogrammet i 60’erne. Men vi er ambitiøse og satser på, at vi i slutningen af dette program har en kvantecomputer, som kan løse komplekse problemer, som klassiske computere ikke kan,” siger Peter Krogstrup Jeppesen.

Computeren skal på kort tid kunne udføre komplicerede udregninger, der for en normal computer kan tage flere år.

Når kvantecomputeren er i funktion, spås der et stort potentiale inden for især life science, oplyser Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden.

”Inden for life science kan vi for eksempel accelerere udviklingen inden for personlig medicin ved at lade kvantecomputeren bearbejde den enorme datamængde, der er til rådighed om det menneskelige genom og vores sygdomme. Denne udvikling vil gøre det nemmere at skræddersy den bedste behandling,” udtaler Lene Oddershede.

Tech-iværksættere fejrede sig selv med kæmpe konference - men er der noget at fejre?

IBM hensætter milliarder til pensioner

Teknologivirksomhed sikrer trecifret millionbeløb i første investeringsrunde

Mere fra ITWatch

Organisation øger presset på tidligere KMD-chef i propaganda-sag

Journalistorganisationen Reportere Uden Grænser (RSF) kalder nu på de franske myndigheder for at beordre, at Eutelsat, der har den tidligere KMD-boss Eva Berneke som topchef, skal stoppe med at videresende tre russiske propagandakanaler, som virksomheden har modtaget kritik for i den seneste tid.

Milliarddistributør henter bedste resultat i 30 år

En vellykket ekspansion i Norden betyder, at en af landets største distributører henter sit bedste afkast nogensinde. Særligt det svenske marked trækker en betydelig bedre indtjening hjem til selskabet sammenlignet med den danske indtjening. ”Der er altid en krig på priserne her i landet, sådan er det,” siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs