ITWatch

Elon Musk i konkurrence med nordjysk satellit-producent

Det private rumfartsselskab Spacex og dets stifter, rigmand og Tesla-stifter Elon Musk, vil ind på markedet for mikrosatellitter til blandt andet telekommunikation, hvilket bringer selskabet på kollisionskurs med den danske satellitproducent Gomspace.

En Gomspace satellit. | Foto: PR/GomSpace

Danske Gomspace får snart en konkurrent på markedet for satellitter i ministørrelse. Det private, amerikanske rumfartsselskab Spacex har bebudet, at de vil etablere et bredbåndsnet bestående af mikrosatellitter, de såkaldte nanosatellitter, og de første to testsatellitter opsendes allerede på lørdag fra basen i Californien.

Det skriver Berlingske Business på baggrund af en historie fra Reuters.

Dermed bliver Spacex det fjerde selskab, som får tilladelse af de amerikanske myndigheder til at etablere et bredbåndsnet bestående af lavthængende satelitter. Testsatellitterne sættes i kredsløb 511 kilometer fra jordens overflade, mens de operationelle enheder i konstellationen, som skal drive netværket, vil komme til at ligge mellem 1110 og 1325 kilometer over jordens overflade.

Projektet går under navnet Starlink og er målrettet leveringen af bredbånd i yderområder, som derved vil kunne få bredbånd leveret fra himlen frem for gennem traditionelle master på jorden.

"Satellitteknologi kan hjælpe til at nå amerikanere, som bor i landområder eller andre steder, hvor de er svære at betjene, og hvor hverken fiberoptiske kabler eller mobilmaster vil kunne nå ud," siger formanden for FCC, Ajit Pai, om godkendelsen af SpaceX-planerne til Reuters.

Den danske rumfartsvirksomhed Gomspace har skabt en forretning på at levere nanosatellitter til især telekommunikationsbranchen, som Spacex nu også går ind på. Gomspace har desuden advokeret for, at man fra politisk hold begynder at se rummet som et erhvervsområde i stedet for udelukkende forskning, som det er i dag.

Gomspace: Læg rumromantikken på hylden og se det som et erhverv 

Dansk satellit bliver fredag sendt i kredsløb om Jorden 

Gomspace underskriver millionaftale om levering af platforme til satellitter  

47 mio. kr. til ny antenneforskning hjælper Gomspace mod "flere hundrede" nye jobs 

Mere fra ITWatch

Danskere i hobetal henter råd om investering og opsparing på sociale medier – ny form for vejrudsigt kan give beskyttelse

Danskerne modtager i stor stil investeringstips og opsparingsråd på de sociale medier, men selvom tendensen på mange måder er positiv og giver oplyste borgere, så kan det være svært at undgå svindel og placere ansvar, hvis noget slår fejl. En vejrudsigt over, hvilke investeringsstrømninger der florerer på de sociale medier, kunne være en del af løsningen, lyder det fra en specialist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs