Fintechselskab jagter millioner i ny runde: "Det er sundt at værdisætningerne er kommet ned"

Selskabet Januar er i dialog med investorer om en ny investeringsrunde, der skal sikre selskabet kapital til driften de næste to år. Eksisterende investorer har givet tilsagn om at deltage. 
Virksomheden Januar med adm .direktør Simon Ousager (th) i spidsen er i gang med en ny investeringsrunde. | Foto: Januar / PR
Virksomheden Januar med adm .direktør Simon Ousager (th) i spidsen er i gang med en ny investeringsrunde. | Foto: Januar / PR

Fintechvirksomheden Januar, der tilbyder kryptovirksomheder betalingskonti, er på jagt efter 3-4 mio. euro (22-30 mio. kr.) i en ny investeringsrunde.

Januar hentede sidste år 45 mio. .kr. og har brugt en stor del af pengene til at udvide virksomheden og medarbejderstaben, men har nu brug for yderligere penge for at fortsætte.

Januar har fået tilsagn fra eksisterende investorer, der vil lægge 1 mio. euro og er derudover i dialog med nye investorer, der skal komme med resten, fortæller adm. direktør Simon Ousager.

”Vores investorer kommer med noget, og så taler vi både med fintechfonde og kryptofonde i USA og Europa. Det er en meget normal model i det marked,” siger han. 

Ved den seneste runde i 2022, der ifølge Januar var den største seed-runde i Danmark, fik virksomheden blandt andet britiske Element Ventures, Outward VC og Angular Ventures ind som investorer, hvilket reducerede Simon Ousagers ejerandel til omkring en tredjedel. 

Januar tilbyder kryptovirksomheder IBAN-konti, som gør, at virksomhederne kan foretage betalinger og transaktioner via en sikker platform, hvor compliance er i orden. Det kan nemlig være svært for kryptovirksomheder at få oprettet bankkonti. 

I 2021 fik Januar som den første kryptovirksomhed i Danmark en begrænset betalingsinstitut-licens fra Finanstilsynet, der gav virksomheden mulighed for at stå for betalinger og udbyde betalingskonti, og i april i år fik selskabet så licens til at operere i Europa. 

Svært marked

De seneste to år har fintechvirksomheder haft sværere ved at rejse kapital blandt investorer som et resultat af den høje inflation, et markant stigende renteniveau og en mulig recession i horisonten. 

Januar mærker også de ændrede markedsforhold i den igangværende runde. 

”Hele fintech- og kryptomarkedet er nede, og det påvirker værdisætningerne i de runder, der bliver rejst, men det tror jeg også er meget sundt. Markedet var meget varmt for to år siden,” siger Simon Ousager. 

Udviklingen har betydet en vigende investeringslyst, og at værdisætningerne er gået markant ned sammenlignet med årene forinden. Ifølge brancheorganisationen Copenhagen Fintech faldt investeringerne i danske fintechvirksomheder isoleret set fra 9,5 mia. kr. i 2021 til 3,1 mia. kr. i 2022. 

Det vanskeligere marked har betydet højere krav fra investorer til selskaberne - både i forhold til forretningsmodeller og til at kunne vise en vej til at blive en profitabel virksomhed på sigt. 

For Januar har det betydet, at selskabet først valgte at gå i gang med at rejse penge, da man havde den europæiske licens i hånden. 

”Vi har også kunnet se, at det er blevet sværere, og derfor valgte vi først at starte vores arbejde med at rejse penge, da vi fik vores licens.”

”Det har betydet, at vi kan vise, at vi har kunder i Europa, og på den måde ser det ganske fornuftigt ud, og vi er ganske fortrøstningsfulde, selv om markedet er nede sammenlignet med for to år siden,” siger Simon Ousager. 

Første kunder uden for Danmark

Han fortæller, at licensen har betydet, at Januar har fået de første kunder uden for Danmark og blandt andet har fået kunder i Tyskland, Frankrig, Luxembourg og Litauen. Han vil ikke sætte konkrete tal på udviklingen.

”Men vi har fordoblet vores volumener nærmest hver måned, siden vi fik licensen,” siger Simon Ousager.

Januars regnskab for 2022, der blev offentliggjort for en måned siden, viste et underskud 30,4 mio. kr. mod et minus på 6,7 mio. kr. året før. Det skal ses i lyset af, at staben af ansatte er gået fra syv til omkring 30. 

Revisoren skriver i regnskabet, at der usikkerhed om fortsat drift, da det er nødvendigt at rejse yderligere penge i år, hvis Januar skal kunne betale sine regninger resten af året. 

Simon Ousager forventer at kunne lukke investeringsrunden i august eller september, hvilket vil kunne sikre, at der er penge til driften i omkring to år eller lidt mindre. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også