Kryptobørs spektakulære kollaps har spredt sig som ringe i vandet

Næsten en måned efter kryptobørsen FTX kollapsede som følge af en likviditetskrise, har udfordringerne hobet sig op i industrien, hvor adskillige aktører udviser svaghedstegn.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Daniel Skinbjerg

Kryptobørsen FTX’ spektakulære sammenbrud spreder sig som ringe i vandet, og i disse dage forsøger også kryptoudlånsselskabet BlockFi at undgå druknedøden via en ansøgning om konkursbeskyttelse i USA.

BlockFi er ikke alene om at mærke de rystelser, som FTX’ kollaps har sendt igennem industrien. Flere steder er der svaghedstegn.

”Vi ser, at det har haft konsekvenser for de aktører, som har haft direkte tråde til FTX via udlån og investering, men også indirekte, da tilliden til kryptoindustrien har lidt et knæk på den korte bane,” bemærker Karina Rothoff Brix, der er dansk landechef for den nordiske kryptobørs Firi.

Mandag offentliggjorde BlockFi, der udlåner penge til sine kunder mod sikkerhedsstillelse i kryptovaluta, at selskabet har søgt om ”chapter 11” - en form for betalingsstandsning med henblik på rekonstruktion - i USA.

Tidligere i november afslørede BlockFi, at virksomheden havde en ”betydelig eksponering mod FTX og associerede virksomheder, der omfatter de forpligtelser, som Alameda skylder os, aktiver lagret på FTX.com og ubenyttede beløb fra vores kreditramme hos FTX US.”

Konsekvenserne af FTX’ kollaps var så store, at BlockFi så sig nødsaget til at indstille sine udlånsaktiviteter og fastfryse kundernes indestående.

BlockFi skriver i sin ansøgning om konkursbeskyttelse, at man skylder FTX US - en del af FTX-stifter Sam Bankman-Frieds krypto-imperium - 275 mio. dollars. Virksomheden er derfor BlockFis næststørste kreditor.

En af BlockFis tætteste konkurrenter har også udfordringer. For en uge siden skrev Wall Street Journal, at Genesis - et lignende selskab - også mangler likviditet. Massevis af kunder har trukket deres aktiver ud af Genesis, der også har penge i klemme i FTX’ søsterselskab Alameda.

Kunder i massevis har trukket penge ud af selskabet efter FTX-sagen, og Genesis har derudover penge i klemme i FTX’ søsterselskab Alameda.

Karina Rothoff Brix vil ikke pege på, om BlockFi og Genesis er de sidste selskaber, som får blå mærker efter FTX’ nedtur, og det vil ifølge hende tage tid, før den overordnede tillid til kryptoindustrien rejser sig igen.

”Forhåbentligt vil der blive rusket ud i nogle af de ikke-bæredygtige dele af industrien, og de, der står tilbage, vil være dem, der formår at opføre sig ansvarlig og holde fingrene fra kundernes midler,” fortæller hun.

På aktiemarkedet har Coinbase, der er den største børsnoterede aktør inden for krypto, også mærket til konsekvenserne af FTX-sagen. Siden slut-oktober har virksomheden tabt tæt på 50 pct. af sin markedsværdi.

Coinbase var allerede hårdt ramt af den ”kryptovinter”, som har præget markedet i år, hvor centralbankerne har hævet deres renter voldsomt for at tøjle inflationen, mens investorernes appetit på risikoaktiver er aftaget.

For et år siden havde Coinbase en markedsværdi på 90 mia. dollars, men efter et fald i aktiekursen på 87 pct. er det beløb faldet til 11 mia. dollars.

FTX’ sammenbrud har sået tvivl om, hvor robuste andre kryptobørser er, og Brian Armstrong, adm. direktør i Coinbase, har i et debatindlæg hos CNBC forsøgt at nedtone frygten. Heri fastslog Coinbase-direktøren, at virksomheden ikke har nogen ”væsentlig eksponering over for FTX”.

»Når en af markedets største aktører giver efter, så spørger investorerne sig selv, om kontrollerne og processerne fungerer, og de kan have tillid til andre virksomheder af samme art, de investerer i,« understreger Per Hansen, som er investeringsøkonom i investeringsbanken Nordnet.

For to uger siden nedgraderede storbanken Bank of America sit syn på Coinbase med begrundelsen, at virksomheden ikke er immun over for de afsmittende effekter fra et bredere sammenbrud i kryptoindustrien.

Tidligere i denne måned aflagde Coinbase sit regnskab for tredje kvartal, som viste, at virksomhedens indtægter faldt med 50 pct. i forhold til det samme kvartal året før, mens underskuddet voksede til 545 mio. dollars.

Få måneder forinden fyrede Coinbase næsten en femtedel af sine ansatte med markante fald i handelsvolumen på kryptobørsen som begrundelse.

Handelsaktiviteten er i tiden efter FTX’ fald aftaget til at være 30-40 pct. mindre end gennemsnittet for året, viser tal fra analyseselskabet Mizohu ifølge CNBC. Bitcoin er faldet 25 pct., mens det samlede kryptomarkedet har fået skåret 200 mia. dollars af værdien inden for de seneste tre uger.

”Sammenlignet med, hvor meget uro, der har været, er det gået stille for sig. Fremadrettet afhænger alt af, hvad værdien af kryptovalutaerne er, og hvorvidt handelsaktiviteten vender tilbage. Hvis det sker, er det næsten så sikkert som amen i kirken, at Coinbase-aktien vil følge kursudviklingen i de digitale mønter,” fortæller Per Hansen.

Konkurstruet kryptoselskab anlægger sag mod FTX-stifter

Fintech-selskaber skal gentænke forretningsplaner for at tiltrække kapital


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også