ITWatch

USA slår kløerne i hvidvask-anklaget russisk kryptobaron

Efter fem års forhandlinger har USA fået udleveret russeren Aleksandr Vinnik fra Grækenland. Han er anklaget for at have tjent stort på at lade kriminelle hvidvaske flere milliarder gennem sin markedsplads for kryptovaluta.

Aleksandr Vinnik, såkaldt kryptobaron, blev pågrebet af græsk politi i 2017. Torsdag blev han udleveret til USA (Arkivfoto) | Foto: Sakis Mitrolidis / Ritzau Scanpix

Efter mere end fem års forhandlinger har USA torsdag fået udleveret Aleksandr Vinnik, en russisk kryptobaron, som er tiltalt for hvidvask af mere end fire mia. dollar, fra Grækenland.

Det oplyser det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse.

Det er en stor fisk, USA har fået fingrene i. Ikke mindst med det højspændte forhold mellem landet og Rusland taget i betragtning.

USA’s vicejustitsminister, Kenneth A. Polite, siger i pressemeddelelsen, at udvisningen demonstrerer regeringens iver for at bekæmpe cyberkriminalitet.

”Justitsministeriet takker Grækenlands regering og i særdeleshed dets justitsministerium for deres indsats for at sikre den anklagedes overførsel til USA,” siger Polite.

Aleksandr Vinnik stod ifølge anklagen bag BTC-e, en online markedsplads for kryptovaluta. Her skulle han have tjent stort på at lade organiserede kriminelle hvidvaske mere end fire mia. dollar.

Beløbet svarer til lige knap 29,1 mia. danske kroner. Det er næsten lige så mange penge, som det danske medicinalselskab Novo Nordisk havde i overskud de første seks måneder af 2021.

Vinnik blev snuppet under en ferie i Grækenland i sommeren 2017. En betjent afledte hans opmærksomhed med et trivielt spørgsmål, mens en anden nuppede hans telefon.

Herefter blev russeren tiltalt for at have fået betaling for sine ydelser fra en flamboyant vifte af kriminelle bagmænd. Pengene skulle være strømmet ind på baggrund af hackerangreb, identitetstyveri, narkoringe, snyd med udbytteskat og bestikkelse af embedsmænd.

Og torsdag er han altså ankommet til USA. Fredag blev han stillet for en dommer i San Francisco, som ligger i den nordvestlige del af delstaten Californien.

Retsmødet var det indledende i en længere sag, hvor der kræves, at Vinnik skal betale mere end 100 mio. dollar.

Danskstiftet investeringsplatform vil bringe virksomheder tættere på investorer med nyt produkt

Kryptoplatfrom indgår samarbejde med verdens største kapitalforvalter

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs