Fintech-iværksættere efterspørger diversitet blandt investorer: Kapitalen bør reflektere samfundsbilledet

Kvindelige tech-iværksættere rejser langt mindre kapital sammenlignet med mandlige stifterkredse, viser undersøgelser. Det kan blive et problem for udviklingen af fintech, lyder det: "Kvindelige virksomheder outperformer andre på vækst helt vildt. Men det bliver der ikke kompenseret for hos venturekapitalisterne."
"Mandlige founders har måske en lille fordel i at bygge relationer med investorer over tid. Det er jo nemmere for de mandlige venturekapitalister at invitere de mandlige founders på ski-weekend, en cykeltur eller et golfarrangement," siger stifter og CEO i fintechvirksomheden Roger.ai. | Foto: PR / Jamii.one / Roger.ai
"Mandlige founders har måske en lille fordel i at bygge relationer med investorer over tid. Det er jo nemmere for de mandlige venturekapitalister at invitere de mandlige founders på ski-weekend, en cykeltur eller et golfarrangement," siger stifter og CEO i fintechvirksomheden Roger.ai. | Foto: PR / Jamii.one / Roger.ai

Kvindelige tech-iværksættere har i løbet af de seneste fire år kun fået del i 1 pct. af venturekapitalen i Danmark, mens 98 pct. er gået til virksomheder med mandlige stiftere. Den sidste procent tilfalder virksomheder med stiftere af blandede køn.

Det viser en opgørelse foretaget af Unconventional Ventures, som investerer i startups med minoriteter. Undersøgelsen peger også på, at der er en sammenhæng mellem, hvem der investerer, og hvem der løber med investeringerne.

Investorerne, man møder som iværksætter, er for ens, lyder det fra Cathrine Andersen, der er CEO og medstifter af fintech-virksomheden Roger.ai, og Charlotte Rønje, der er CEO og medstifter af Jamii.one. De to iværksættere opfordrer investorer og venturefonde til at skabe mere diversitet blandt dem, der tager beslutningerne.

"Hvis der er diversitet blandt de investorer, der træffer beslutningerne, så bliver der diversitet i den portefølje, man får sammensat," siger Charlotte Rønje.

I Unconventional Ventures' undersøgelse udgør andelen af kvindelige partnere 11 pct. i de givne venturekapitalvirksomheder. Den manglende kønsdiversitet kan give anledning til, at investorer ser forbi den gode case, lyder det fra de to iværksættere:

"Jo mere kapitalen reflekterer samfundsbilledet, jo bedre vil investorerne være til at se forbi ubevidste bias og finde den egentlige gode business case," siger Charlotte Rønje, som i 2018 blev medstifter af Jamii.one, der forbinder samfund og husstande, hvor ingen har en check- eller opsparingskonto, med banker ved at digitalisere opsparingsgrupper.

Cathrine Andersen peger på, at undersøgelser viser, hvordan selskaber med kvindelige medstiftere skaber større omsætning end dem, der er stiftet udelukkende af mænd. Alligevel går størstedelen af venturekapitalen til mandlige stifterkredse:

"Kvindelige virksomheder outperformer andre på vækst helt vildt. Men det er som om, at det næsten bliver lidt ligegyldigt. Det bliver der ikke kompenseret for hos venturekapitalisterne."

Cathrine Andersen har med Christian Rasmussen stiftet virksomheden Roger.ai, der laver nye løsninger inden for regningsbetaling og bogholderi, og som modtog en investering på 50 mio. kr. i år.

Ifølge en optælling foretaget af FinansWatch har lavet en optælling, var Roger.ai den eneste virksomhed med en kvindelig stifter blandt de 13 fintech-virksomheder, der modtog de højeste investeringer fra venturekapitalister i 2019.

Midaldrende hvide mænd i ens tøj

Cathrine Andersen fortæller, at hun aldrig har oplevet nogen direkte diskriminering på grund af sit køn. Alligevel er det ifølge hende svært at vide sig sikker på, om Roger.ai havde modtaget flere investeringer, hvis der var to mænd bag virksomheden i stedet for en mand og en kvinde, siger hun.

I debatten hæfter hun sig ved, hvordan hele økosystemet er bygget op omkring en homogen gruppe mænd, når man ser på investeringer.

"Jeg glæder mig til den dag, jeg kan gå ud og rejse penge og have halvdelen af mine møder med kvindelige partnere eller venturekapitalfolk, der på en eller anden måde er anderledes end den gængse venture-kapitalist," siger mestifter af Roger.ai. | Foto: PR / Roger.ai

Hun har haft flest møder med venturefonde i Silicon Valley ved San Fransisco. Selvom det ser noget anderledes ud i Danmark, mener hun stadig, man kan tale om faren ved, at der er en gruppe af typisk "midaldrende hvide mænd", der sidder med pengene og beslutningerne:

"Det mest iøjnefaldende er, at alle venturekapitalister ligner hinanden. Når du går ind i et rum og skal mødes med en ny potentiel investor, ved du næsten, hvordan de ser ud i forvejen. Helt ned til, hvilket tøjmærke de bruger, og hvordan de agerer, hvad de siger, og hvilke spørgsmål de stiller."

"Hvis alle kommer fra den samme uddannelse og den samme baggrund, er man venner med hinanden. Og så bliver det sådan en bro-kultur (venskabs-kultur, red.), hvor man hjælper hinanden, fordi man ligner hinanden. Som kvinde skal du tilpasse dig lidt til den der kultur og vide, hvordan man skal gebærde sig i den."

Ærgerligt for finansbranchen

Diversitet er vigtigt i alle brancher, men særligt i finansbranchen spiller diversitet en vigtig rolle, siger Cathrine Andersen.

"Hvis du ikke har diversitet i dit eget team, hvordan skal du så være succesfuld i at finde ud af, hvordan din kundegruppe tænker? Finansverdenen har traditionelt være mandsdomineret, og fintech vinder stadig større impact. Diversitet kan gøre en kæmpestor forskel," siger Cathrine Andersen.

Hun tilføjer, at det er meget få kvinder i venturefonde, som tager beslutningerne. Oftest er de enten assistenter eller analytikere.

"Hver gang, jeg har talt med en kvindelig partner, har jeg været ekstremt positivt overrasket over oplevelsen, fordi det ikke var den samme trummerum, jeg har været igennem med alle de andre."

Højere krav til kvinderne

Når kvindelige iværksættere søger kapital, bliver de generelt mødt med en større skepsis fra investorer. Det har Thea Messel, der er stifter og direktør hos Unconventional Ventures, der står bag undersøgelsen af fordelingen af venturekapitalen, tidligere udtalt i Børsen. De har for eksempel sværere ved at få folk til at tro på deres idé, ligesom der stilles større krav til detaljer, tal og prognoser, end der gør over for en mand, mener hun.

Internationale studier viser også, hvordan kvindelige iværksættere i højere grad bliver spurgt til risikofaktorer, mens de mandlige iværksættere kan tale om vækstpotentiale og ambitioner, når de fremlægger overfor venture-selskaber.

Den tendens oplever Charlotte Rønje fra Jamii.one også, men hun mener samtidig, det er svært at skelne mellem, hvad der er køn og resultater:

"Kan der være en tendens til, at en investor er lidt hårdere i forhold til tallene? Det tror jeg godt, jeg kan opleve. Men om det er, fordi jeg er en kvinde, eller om det er, fordi jeg arbejder indenfor det, der hedder impact space (hvor man bruger data udfra et bæredygtighedsperspektiv, red.), er svært at vide. Det er nok en kombination."

ITWatch og FødevareWatch har tidligere beskrevet, hvordan kvindelige iværksættere har oplevet forskelsbehandling i form af sexisme, når de skulle hente penge. Cathrine Andersen og Charlotte Rønje afviser dog at have oplevet sexistisk adfærd fra investorer.

Funding til kvindelige iværksættere er langsomt stigende

Samlet set er investeringsprocenten over for alle kvinder og stifterhold med blandede køn i Norden begrænset. Men undersøgelser viser også, at investeringerne i virksomheder med mindst én kvinde i stifterkredsen er steget langsomt siden 2010.

I første halvår af 2020 rejste nordiske tech-starups med mindst én kvindelig grundlægger således 18 pct. af den samlede investerede kapital.

"Jeg synes, det er en kæmpe styrke at være i en stifterkreds, hvor begge køn er repræsenteret. På sin vis vil jeg sige, at der er begyndt at komme en generel forståelse af, at teams med en kvinde som iværksætter overperformer dem uden," siger Charlotte Rønje.

Ifølge Cathrine Andersen er der også kommet mere fokus på diversitet blandt investorer. Men man er der ikke endnu, siger hun:

"Jeg glæder mig til den dag, jeg kan gå ud og rejse penge og have halvdelen af mine møder med kvindelige partnere eller venturekapitalfolk, der på en eller anden måde er anderledes end den gængse venture-kapitalist. Her bliver samtalerne mest spændende og ikke så forudsigelige."

Desværre korrekt

Ifølge næstformand i foreningen Aktive Ejere (tidligere DVCA, red.), Jimmy Fussing Nielsen, er det "desværre en korrekt observation", at der er en overrepræsentation af mænd i toppen af ventureselskaberne.

"Diversitet i generel forstand er en smart ting at have," siger Jimmy Fussing Nielsen, som også er partner i ventureselskabet Heartcore Capital.

Han tilføjer, at man arbejder på at få en mere lige kønsfordeling blandt dem, der tager beslutningerne i branchen.

"Det lyder nemt at skifte partnere ud i ventureselskab, men det er ikke så nemt. Når man får penge fra investorerne, er de købt ind til det team, så derfor kan man ikke bare ændre dem fra den ene dag til den anden," siger han.

"Det er noget, der skal ske ret systematisk, når man begynder at rekruttere. At man bevidst prøver at lægge vægt på, at der kommer nogle flere kvindelige på partnerniveau, og det er jeg ret overbevist om, at man begynder at gøre i branchen."

Er du enig i, at der er en bias, når venturekapitalister investerer?

"Jeg skal ikke kunne udelukke, at der kan være en bias, når der sidder en mandlig investor eller partner, som skal tage en beslutning. Vi er 11 i vores team, herunder fire kvinder. I Heartcore Capital prøver vi at undgå det ved at være bevidste om ikke at være biased."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Kvindelige tech-iværksættere oplever forskelsbehandling fra investorer på grund af deres køn

Investor: Vores branche er ikke gennemsyret af sexisme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu