ECB udsætter kæmpe it-projekt der skal gøre betalinger og aktiehandler mere smidige

Nu udsættes ECB's store projekt med at få smeltet en betalingsplatform og et værdipapirafviklingssystem sammen med et år. Også på dansk plan har området været præget af store forsinkelser, som FinansWatch tidligere har rapporteret.
Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

ECB har nu formelt godkendt, at sammensmeltningen af centralbankens betalingsplatform og værdipapirafviklingssystem udsættes med et år.

Det rapporterer bl.a Finextra.com.

Som FinansWatch tidligere har skrevet, har man i EU forsøgt at binde de nationale betalingssystemer og værdipapirafviklingsplatforme sammen gennem henholdsvis it-platformen Target2, der clearer betalinger, og Target2Securities (T2S), der er et fælleseuropæisk værdipapirafviklingssystem.

I en dansk kontekst er det herhjemme Nationalbankens platform Kronos2, som sørger for clearingen af overførsler fra landets banker, og den platform er i de senere år blevet koblet til Target2, mens VP Securities håndterer afviklingen af værdipapirer, hvilket også spiller sammen med de europæiske platforme.

Som FinansWatch tidligere har kunnet afsløre, blev integrationen den danske og europæiske platform dog også forsinket, hvilket ledte til, at afviklingen af tusindvis af værdipapirhandler længe stod i venteposition.

Binder systemer sammen på tværs af Europa

Helt overordnet har man fra man i ECB en ambition om at koble Target2 og T2S sammen, men målet om at skabe en samlet og mere moderne platform må altså nu udsættes med et år. Ifølge Finextra.com indebærer tidsplanen nu at gå i markedet med den fælles platform i november 2022, hvilket sker efter en opfordring fra de nationale banker, som deltager i integrationen af platformene.

Målet med sammenkoblingen af de nationale betalings- og værdipapirafviklingsplatforme er i sidste ende at gøre det smidigere at håndtere betalinger på tværs af grænser samt billigere at opbevare udenlandske værdipapirer.

I landets banker er det f.eks. nu typisk dyrere at handle og opbevare udenlandske aktier i sammenligning med danske aktier. Samtidig kan det også gøres billigere for udenlandske investorer at købe eksempelvis danske realkreditobligationer, hvilket i sidste ende, alt andet lige, kan lede til billigere boliglån, fordi transaktionsomkostningerne bliver mindsket.

Men selvom tankerne åbentlyst er fremsynet, er det ikke fordele, som f.eks. de danske bankkunder og investorer har mærket noget til endnu. Indtil videre har de store it-projekter tværtimod kun medført besvær.

Som FinansWatch tidligere har skrevet, blev Nationalbankens Kronos2-platform forsinket, mens prisen samtidig steg markant. Budgettet blev overskredet med over 80 pct., og den samlede regning landede på i omegnen af 360 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også