ITWatch

Bankformand opfordrer centralbanker til at lave virtuel valuta

Centralbankerne kan ikke overlade magten til spillere som Facebook, når det gælder fremtidens virtuelle valutaer. Sådan lød det fra Sydbank-formand Lars Mikkelgaard-Jensen ved tilsynets fintechkonference. Han opfordrer centralbanker til at lave centralbankunderstøttet virtuel valuta.

Lars Mikkelgaard-Jensen | Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Store centralbanker som Den Europæiske Centralbank, ECB, og den amerikanske centralbank, Fed, bør overveje at skabe en virtuel valuta på linje med tiltag som Libra fra Facebook og andre store kommercielle spillere.

For hvis centralbankerne ikke udvikler en digital valuta, kommer de til at spille magten over til kommercielle interesser.

Sådan lød det fra Sydbank-formand Lars Mikkelgaard-Jensen, der er tidligere adm. direktør for IBM i Danmark, ved Finanstilsynets fintechkonference, der afholdes i København.

"Der er ingen vej uden om, at ECB og Fed laver en virtuel valuta. Dette her skal laves af regeringer, vi kan ikke overlade det til andre spillere," lød det fra Sydbank-formanden.

Tillid til banker

Et eksempel på en virtuel valuta er Facebooks Libra-projekt, som skal gøre det lettere at overføre penge på tværs af grænser. Libra - hvis det bliver til noget - vil være et eksempel på en digital valuta, som ikke er udstedt af en centralbank.

For at kunne tage kontrol over udviklingen opfordrer Sydbank-formanden, der har en tung it-baggrund fra sin tid i IBM, til, at centralbankerne kommer på banen.

Flere lande, heriblandt Sverige, undersøger pt. muligheden for at udvikle en centralbankunderstøttet virtuel valuta, men i Danmark har Natonalbanken ingen planer om at gå så langt.

"Vi har behov for, at regeringerne stepper op. Det har vi virkelig brug for," sagde han.

I sit oplæg pegede Sydbank-formand, Lars Mikkelgaard-Jensen, også på, at bankerne har en fordel over for store it-giganter, der er ved at bevæge sig ind på klassiske finansområrder.

"Folk har tillid til banker. Men der følger et ansvar med om, at man passer godt på folks data," lød det fra Sydbanks formand, Lars Mikkelgaard-Jensen.

(Denne artikel er leveret af ITWatch' søstermedie Finanswatch)

Mobilepay får ny topchef

Investeringerne i fintech stiger kraftigt

Ny Vitec-boss: Vi skal have en mere stabil og forudsigelig vækst 

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs