Mr. NNIT træder tilbage

Han har tegnet NNIT i over 14 år, fra Novo-selskab til i dag børsnoteret it-virksomhed. Per Kogut har været med på alle opturene og har taget den enorme nedtur med, da Novo droppede deres største aftaler med selskabet. Nu træder han tilbage.
Foto: PR
Foto: PR

Per Kogut er indbegrebet af NNIT. Han har tegnet selskabet udadtil i bemærkelsesværdige 14 år. Det er yderst sjældent at et selskab af NNIT´s størrelse har en topchef i så mange år, men Kogut har formået at holde fast i topchefstolen, som han har indtaget gennem alle de massive forandringer, NNIT har været igennem i hans direktørtid.

Men ingen forandring har været større end de seneste måneder. På overfladen er der intet forandret, men bagved er alt i bevægelse. NNIT har fra 2018 lagt kimen til en meget stor krise for selskabet efter det er kommet frem, at NNIT ikke kan tjene de penge, man har lovet aktionærerne.

Og NNIT må dertil erkende, at priserne på de ydelser, de leverer, er i fald. Ikke mindst har det vist sig, at NNITs finansielle anker, moderselskabet Novo Nordisk, har sadlet om og kræver prissænkninger fra det tidligere så nære datterselskab. Det er her, Kogust problemer for alvor er startet og de har holdt ved og tvunget ham igennem nogle hårde år med selskabet.

Kogust konstant

Men skal man finde en konstant i Koguts direktørliv, så er det hans fokus på at sænke afhængigheden af netop Novo, det moderselskab, NNIT er vokset ud fra som Novos tidligere interne it-afdeling.

Spørger man ham i dag, er afhængigheden for stor og skal mindskes. Men det er bare ikke nyt.

I et interview med Børsen for 12 år siden var meldingen den samme. Væksten skulle hentes udenfor Novo. Og det man ikke organisk kunne hente ind af vækst, skulle i stedet skaffes gennem mindre målrettede opkøb.

"Vi har haft et år med vækst i vores forretning udenfor Novo og med stagnerende vækst i vores engagementer i Novo," sagde Per Kogut, adm. direktør for NNIT efter et aflagt årsregnskab i 2009. Og dermed gik året som det skulle med NNIT´s ambition om vækst udenfor Novo-familien.

Men det er ret beset en strategi, der ikke er lykkes. Ja, selskabet voksede udenfor Novo målt i volumen, men ikke målt i indtjening, hvilket tallene, da krisen stod klart for et par år siden med al tydelighed viste i forbindelse med NNITs overraskende nedjustering af resultaterne viste. Selskabet har skaffet sig store kundeforhold udenfor andedammen i Novo, men indtjeningen er ikke fulgt med og derfor var NNIT fortsat - indtjeningsmæssigt - meget afhængig af det selskab, man er vokset ud af.

Tyngden fra Novo

Per Kogut har forsøgt at sikre uafhængighed, men samtidig at lukrere på det den tyngde, Novo-navnet er for et selskab. Noget NNIT har nydt godt af i forbindelse med børsnoteringen.

For NNIT har med Kogut været igennem store forandringer med ikke mindst en ekspansion, så virksomheden i dag er dobbelt så stor som dengang, en række opkøb og ikke mindst en børsnotering, så er afhængigheden af Novo aldrig holdt op med at være et issue.

Og det er det idag, men NNIT er alligevel endte et bedre sted end da krisen ramte. NNIT har indledt en opkøbsstrategi, der skal sikre selskabet den vækst, Novo-affærren kostede.

Samtidig har NNIT nu for alvor, med sin strategi om, at satse på udvalgte områder, sat fut i særligt den internationale Life Science, der skal udbrede selskabet indenfor Novos konkurrenter.

Per Kogut er rundet af it-branchen med de som sagt 14 år i NNIT og før det en stilling som topchef for Computer Associated Northern Europe. Før det var han i SAS.

Han er uddannet Cand.scient.pol (Statskundskab).

Per Kogut stopper i NNIT 

NNIT: Undersøgelsen ligger helt i tråd med vores strategi 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også