ITWatch

Offentlige data kan hente milliarder til Danmark

Hvis staten stiller offentlige data til rådighed for omverdenen, kan Danmark opnå en værdistigning i BNP på op til 34 mia. kr., mener Rigsrevisionen.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Danmark kan ifølge Rigsrevisionen hente op til 34 mia. kr. til det årlige BNP, hvis staten åbner offentlige data og stiller dem til rådighed for omverdenen.

Det skriver Prosabladet.

Rigsrevisionen kommer med sin anbefaling på baggrund af beregninger fra EU-Kommissionen. Rigsrevisionen påpeger, at man bør indføre et såkaldt 'open by default'-princip for statens data som 27 OECD-lande har gjort. Princippet går på, at "alle ministerier bør åbne deres data, medmindre gode grunde taler imod," lyder det.

Erhvervsstyrelsen ønsker også at sætte data fri og er derfor gået sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om Partnerskabet for Åbne Offentlige Data.

"Vi kan se, at når de offentlige data bliver sat fri, så stiger brugen af de data voldsomt. Potentialet er enormt, og jo flere offentlige myndigheder, der går med i projektet, jo større bliver værdien af de åbne data", siger Christoffer Kjældgaard Giwercman, chef for dataservice og offentlige data hos Erhvervsstyrelsen, til Prosabladet.

Rigsrevisionen har kortlagt, at der i dag findes 921 åbne statslige datasæt. Mange af dem bliver virker dog ikke og bliver ikke opdateret, lyder det.

Datatilsynet klar med første GDPR-bøde

Digitaliseringspagt skal sætte yderligere skub i den digitale udvikling i det offentlige

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger