ITWatch

Kommuner går sammen om at passe bedre på dine personlige oplysninger

Nu går flere kommuner sammen for at sikre, at de behandler dine persondata korrekt.

Foto: Ditte Lysgaard Holm/Polfoto/Arkiv

Kommunerne skal være endnu bedre til at passe på dit cpr-nummer, dine sundhedsoplysninger og andre persondata. Derfor er en lang række nordsjællandske kommuner lige nu i gang med at ansætte databeskyttelsesrådgivere.

Rådgiverne skal - som en del af en ny EU persondataforordning, der træder i kraft til maj - sikre, at kommunerne passer ordentlig på borgernes personlige oplysninger.

I Lyngby-Taarbæk har de store forventninger til det øgede fokus på datasikkerhed.

"Vores forventninger er jo, at vi kan løfte hele kommunens kompetenceniveau i forhold til at være vidende om, at det her er borgernes data, og vi skal passe forsvarlig på dem," siger Jakob Sylvest Nielsen, centerchef for borgerservice og digitalisering i Lyngby-Taarbæk kommune til DR P4 København.

Han forsikrer dog, at der allerede er styr på borgernes personlige data, men i takt med, at kommunerne modtager flere og flere personfølsomme oplysninger, skal de også være bedre til at håndtere dem.

I Nordsjælland er syv kommuner gået sammen om at ansætte to databeskyttelsesrådgivere, som skal sikre, at de lever op til lovgivningen på området og EU's persondataforordning.

Her bliver ansættelsen af rådgiverne set som en ekstra kvalitetssikkerhed, forklarer Jørn Mølholm, som er leder af it og digitalisering i Halsnæs kommune, som er en af de syv samarbejdende kommuner.

"Så er vi flere om at løfte opgaven, sparre med hinanden i forhold til den konkrete opgaveudførelse og kvalitetssikringen af den," siger Jørn Mølholm DR P4 København.

Hos Rådet for digital sikkerhed byder de ansættelsen af databeskyttelsesrådgiverne i kommunerne velkommen, men peger også på, at der kan blive rift om at trække de mest kvalificerede til, fordi både det offentlige og nogle private virksomheder skal ansætte inden maj i år.

"Det kan blive svært for det offentlige at rekruttere dem med de bedste kompetencer," mener formanden for rådet, Henning Mortensen DR P4 København. Han mener, at kommunerne er sent ude, hvis de skal have kompetente medarbejdere ansat til at klare udfordringerne fra maj i år.

Lyngby-Taarbæk ansætter en databeskyttelsesrådgiver i samarbejde med Rudersdal og Gladsaxe kommune. Halsnæs samarbejder med Fredensborg, Hillerød, Helsingør, Frederikssund, Gribskov og Hørsholm kommune.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR København.

KL: Dårlig offentlig it-sikkerhed skyldes tab af kompetencer 

It-skandale i Sverige vokser i omfang

Pape efter LA-kritik af dataforslag: Vi er jo ikke DDR 

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs