Robotklyngens nye topchef vil hive sværdet ud af stenen

Udskiftning i Odense Robotics fortsætter. En tredjedel nedjusterede forventningerne sidste år. Nyudpeget chef: ”Ikke tvivl om, industrien repræsenterer Danmarks vigtige vækst- og eksportindustrier.”
Den nye kaptajn vil slå på tromme for, at Odense Robotics repræsenterer robotvirksomheder i hele landet. | Foto: PR
Den nye kaptajn vil slå på tromme for, at Odense Robotics repræsenterer robotvirksomheder i hele landet. | Foto: PR

Et gearskifte er ved at ske i brancheforeningen Odense Robotics. Få uger efter en bestyrelsesformand blev udpeget, har brancheforeningen fundet en ny topchef, som vil skabe mere opmærksomhed om danske cobots.

Den nye branchetopchef, Søren Elmer Kristensen, kommer fra en stilling internt i foreningen. Søren Elmer Kristensen har været såkaldt project director i halvandet år, inden han takkede ja til jobbet som topchef, men har i næsten et årti haft fingeren på robotten med en fortid som leder af Syddansk Universitets Tek Innovation.

”Jeg bringer et stort netværk ind, som kan få ting til at ske mellem de rette partnere både i økosystemet i Danmark, men også i forhold til den globale scene,” siger den nyudnævnte adm. direktør.

Der venter den nye adm. direktør flere udfordringer. Selvom den samlede robotklynge, som ikke kun tæller Odense, men også Aalborg, Aarhus, Sønderborg og København, oplevede en vækst i omsætningen på 21 pct. 29,6 mio. kr. for 2022. Det viser den dugfriske statusrapport, som organisationen har udgivet.

Knap 60 pct. beskriver, at de er tilfredse med sidste års resultat, men det efterlader alligevel en god portion selskaber med mundvigen nedad.

”Usikkerheden sidste år skabte muligheder, men også udfordringer, hvor virksomhederne sidste år måtte nedjustere deres vækstplaner,” siger Søren Elmer Kristensen.

Samarbejde om robotterne

Til Robotbrag blev det fremhævet, at danske robotter er alt for dyre målt på andre landes. Hvordan ser du den udfordring?

”Det er i hvert fald en udfordring, som vi skal forholde os til. Det billede, som jeg er meget fokuseret på, det er at synliggøre den danske robotindustri overfor slutkunderne og øge opmærksomheden om robotterne, hvor det er muligt at implementere dem. Men det er klart, at vi også skal have fokus på økonomien i dag,” siger Søren Elmer Kristensen.

Hvordan kan man få fokus på økonomien?

”Først og fremmest skal vi være tæt på slutbrugerne og sikre, at vi har opmærksomhed og forståelse af værdien af robotteknologien, og hvad den kan bruges til. Selvfølgelig også, hvad der er særligt ved de danske produkter,” svarer han.

Hvad er særligt ved de danske robotter?

”De danske kollaborative robotter har været med til at sætte scenen for at være nemme at gå til og lettere at sætte i arbejde. Hvis man kan kombinere det med, at systemerne kan tale sammen og have ens interface, så de er endnu nemmere at sætte til – men også at skifte opgaver – vil kunne bringe fremtidig vækst,” spår han, og fortsætter:

”Vi beskæftiger over 17.500 medarbejdere. Vi har set vækst de senere år og, når vi spørger vores virksomheder, ser vi også ind i vækst fremadrettet, så vi står et godt sted med et stort potentiale.”

Ifølge den nye rapport forventer foreningen, at klyngen fortsætter i det høje gear med en vækst i omsætningen på 20 pct. i de kommende år. Og i 2027 vil over 30.000 beskæftige sig med automation, droner og robotter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også